Странникът
Well-Known Member
Напротив - полезно е. Аз не познавам нито един успешен автор, който да не е почнал да пише първо на родния си език. Ако ти познаваш такъв - моля, поправи ме!
ПП Нандибанди, много благодаря за добрите думи и защитата - такива мнения няма как да не ме мотивират.
Уф, позната картинка. Сестра ми имаше един период, в който гледаше само филми от 50-те/60-те години на миналия век и твърдеше, че съвременният свят е ужасен и иска да избяга от него. Луда работа, но явно се дължи на недобре свършена работа при предходна реинкарнация.В същото време за протокола да кажа, че аз съм абсолютно реакционен човек, за който светът почва 632-681-ва и завършва 1919-та (а оттам насетне мрак)
В същото време за протокола да кажа, че аз съм абсолютно реакционен човек, за който светът почва 632-681-ва и завършва 1919-та (а оттам насетне мрак)
Хайде, още критика - освен, че те е срам да пишеш на български, ами и си ограничен. Не познавам нито един ограничен в мисленето писател фантаст, а още по-малко пък автор на фентъзи.
ПП Интересно как в един момент ме храните, че не съм писал този текст на български, а в друг момент, че се интересувам и героизирам българското минало. Или не сме се разбрали, или някой от нас го тресе шизофренията. Поздрави!
Човекът иска градивна критика (да се чудиш за чий чеп му е), а не хранилка на общо основание, приятелю странен.Искаш критики - критикувам те. Но май не ти отърват критиките? А?! И очакваш друг да те защити, след като ти сам не можеш да се защитиш?
Спри да се заяждаш с момчето...
Що пък да спра - той иска критика.
На няколко места четенето ми се препъна от трудни за произнасяне думи (т. е. такива, които развалят ритъма). Например при изречението "ще се откажа аз накрая" думата "откажа" ме засече. Може да се замени с "ще зарежа това накрая". По-нататък думата "килипир" също не е особено гладка за произнасяне. Накрая това "Да си кажем истината отстрани" пак малко по-дълго става (мисля че може да се премахне думичката "си", въпреки че смисълът леко се променя).Ето нещо, което е релевантно, мисля. От край време ме карат за експеримент, но аз не приемам, да публикувам този стих и да го шарна във Фейса. Сигурен съм, че ще се превърне в най-четената статия и е на чист български език Няма срамно творчество, според мен
Ода за моята пр**ня
Започнах този блог с ентусиазъм,
дано не го изтрия с неприязън!
От както почнах тук да пиша,
все нещо нищя и абзаци нижа.
Писах рубрики технологични,
даже почнах романтични,
опитах с мои тайни лични,
а резултатите трагични.
Блогът ми умря от скука.
никой май не влиза тука.
Колкото да се старая,
ще се откажа аз накрая.
Нищо не излезе от мечтата,
да ме обичат тези с нещо под косата.
И също като Магелан,
скочих в този океан.
Реших да пробвам с аудитория,
която според моята теория,
далече е от интелигента
и клони към ориента.
За миг помислих и реших,
да напиша този стих.
Озаглавих го ей така,
Ода за моята пръ**я!
Сега се хилите, нали?
Омръзна ми, разбрахте ли?
Ще питате, ами хаир?
Нима ще видиш килипир?
За мене истина, за вас лъжа,
но блога на момента оживя.
Ах, тази Ода за пръ**ята,
отново върна ме в играта.
За тези дето махат ми със пръст,
ще кажа "Туй е моят кръст".
Да си кажем истината отстрани.
И ти си тука май, нали?
Хайде да забравим суетата!
Да запеем Ода за пръ**ята!
Всъщност силата ми не е в писането на стихотворения. Това го скълапих, за да угодя на един приятел, който поддържаше тезата, че в БГ се четат само подобни глупости. Аз се навих да му покажа, че не е така, но се отказах, тъй като аудиторията ми може да ме разбере погрешно и тук публикувам тази боза за пръв път, колкото да види бял свят някъде.На няколко места четенето ми се препъна от трудни за произнасяне думи (т. е. такива, които развалят ритъма). Например при изречението "ще се откажа аз накрая" думата "откажа" ме засече. Може да се замени с "ще зарежа това накрая". По-нататък думата "килипир" също не е особено гладка за произнасяне. Накрая това "Да си кажем истината отстрани" пак малко по-дълго става (мисля че може да се премахне думичката "си", въпреки че смисълът леко се променя).
По отношение на творчеството на автора - аз английски чета и пиша само заради информацията, която съдържа текста. Така пропускам всякакъв вид художествена литература. Може би беше по-разумно да го публикуваш в някой англоезичен форум просто за да има повече хора, които да му обърнат внимание.