deffnews
Well-Known Member
Тези неща ми се виждат голяма глупост. Но по-скоро ми се струва че са нещо друго.Санстефанският договор, макар и предварителен, все пак маркира края на войната и е някакъв вид формално признаване на независима България, въпреки всичките условности и противоречия. Съединението е вероятно сходен по значимост празник, предвид че сме си го извоювали сами. Независимостта е някак на заден план и по-скоро не е толкова подходяща за национален празник, колкото другите две събития. На 24-ти май се празнува съвсем друго нещо, а не националната идея.
Националният празник на Сърбия е денят на избухването на първото им въстание срещу Османската империя и обявяване на първата сръбска конституция няколко десетилетия по-късно, на Гърция - денят на избухването на тяхното освободително въстание-война срещу Османската империя, а на Румъния - тяхната версия на Съединението. В този контекст празнуване на Санстефанският договор изглежда като странен избор, но все пак не смятам въпросът за толкова важен, че в момента да се занимава обществото с него. По-важното е хората да са наясно как са протекли събитията и процесите, довели до Освобождението и продължили след него, вместо да се придава прекалена значимост на един-единствен акт, пък бил той и обявеният за национален празник Санстефански договор.
И сякаш хората тук, казвам тук защото сега пишем тук не разбират защо е важно или не могат да го напишат.
Не не е Турция и Русия темата. Въпреки че те са основните замесени.
Друга е тя тази тема.
и като говориш за гръцки и сръбски възстания-българското е изключително кърваво и неуспешно. Ако искате може да си изберете датата в която е хрумнало черешовото топче. То наистина е гръмнало.
Изберете си и датата на избухването на Априлското въстание и по тази нишка може да си изберете за национален празник обесването на Левски. Което си изберете.
Може да е датата на която Паисий е прописал. Или която и да е, сигурен съм че на всяка една дата някога и някъде се е случвало важно събитие.
Само че датата 3-ти март символизира успешното официализиране на една поредица от вековно оцеляване и агония.
Не не са само 500 години. Преди тях има още 200 години Така че да говориш че нов живот след 700 години недъществуесне не е точната дата.
Ами съмнително ми изглежда.