Мой приятел с немски и английски език и двата с документи за владеене - 1500:1700 лв чисто в София.
Мой приятел с висше по бизнес администрация 1000-12000 лв.
Джуниър програмисти 1300 лв.
Архитект с 3-4 години опит - 1000 лв.
Стажант 300-600лв, отново с висше от УАСГ
Моя приятелка наскоро завърши право започна стаж 510 лв заплата за 8 часа.
Ако вземе позицията - 1000лв.
Това е положението. Щом се дават такива заплати, значи толкова позволява икономиката.
.
Много мислих дали да пиша, но ще изкажа и аз моето мнение. Моите познати в тези области взимат в пъти по-големи заплати(бизнес администрация, архитектура и право). Не знам твоите познати в какви фирми работят и т.н., но аз говорих с тях за заплатите които си написал и бяха изумени, че има такива заплати. Няма да споделям какво ми споделиха, че получават, но се разминава в пъти от това което си написал.
Отворих сайта на фирма с която работя и те предлагат на стажантите чиста заплата 800лв + бонуси за още около 200лв, без да са завършили образование, но трябва да учат в момента. За да уточня стажанти в програмирането на python, perl и т.н.
За да сме напълно коректни всичко написано по-горе става на въпрос за град София.
Тук е въпрос на това как може да се продадеш. Ако искаш висока заплата, то трябва да намериш фирма която ти я дава или сам да си я създадеш. В България икономиката е добра, за тези които знаят как да се продадат. Все пак всичко е в продаването, или се продаваш, или те продават.
Тъжно е да се види и то във такъв форум подобно мислене. Заплатата се печели, всеки може да изкара 1 650лв в днешният свят. Няма да стане за един ден, може да минат години учене как да стане, но това е напълно постижима заплата.
В крайна сметка не забравяйте, че заплатата е просто сума в края на месеца. Има много по-важни неща и трябва да си подредите приоритетите в живота.