Путин-мутин, важното е жодисти да има.
Вече не можеш без ежедневно инфо за тях, нале? Научих та...
Ето ти вечерната дозичка - малка, но от сърце (изкарана от контекста на по-дълъг пост); за в контекста на ония времена...
--
Сряда, 9 май 1945 = Iyar 26, 5705
Паршат Бамидбар
-
Примерно с какво мога да допринеса и аз за празничния дух, да допълня. Нямам големи познания по темата и като цяло съм просто момче от покрайнините на интернета. Но примерно все едно клипче мога да цъкна така да стои, пък все е нещичко.
bryanmarkrigg.com
Брайън е служил като доброволец в израелската армия и офицер в морската пехота на Съединените щати. Той е служил в бордовете на Американската асоциация Иво Джима и Музея на Холокоста в Далас, а в момента служи в Борда на Американския еврейски комитет в Далас, Тексас.
He is the author of Hitler’s Jewish Soldiers, which won the William E. Colby Award for Military History, was featured on NBC-TV’s Dateline, and has been
bryanmarkrigg.com
A young American is documenting the stories of hundreds of German veterans of Jewish descent. Many lost family to the Holocaust while serving the Nazi regime.
www.latimes.com
Риг е документирал еврейското потекло на повече от 1200 войници на Хитлер, включително двама фелдмаршали и 10 генерала, „мъже, командващи до 100 000 войници“. В около 20 случая войници от еврейско наследство са били наградени с Рицарския кръст, най-високото военно отличие на Германия, каза той.
Риг също така хвърли светлина върху фолклора около спасяването от германските войници на Ребе Йозеф Шнеерсон, лидера на ултраортодоксалните евреи Любавич, който беше хванат в капан във Варшава, когато войната започна през 1939 г.
Шнеерсон беше отведен в безопасност след призив към Германия от тогава неутралните Съединени щати. Любавичската традиция казва, че ребето е спасен от немски евреин. Риг го идентифицира като украсен с щик майор Ърнест Блох, професионален войник, чийто баща е евреин.
Блок беше един от офицерите, които спечелиха желаната декларация: „Аз, Адолф Хитлер, лидер на германската нация, одобрявам майор Ернест Блок да е от германска кръв. След войната обаче Ърнест Блок ще бъде преоценен, за да се види дали все още е достоен да има такава титла."