Украйна - Русия какво ви е мнението

Доста силно от блога на Лари - машинен превод



[БЕЛЕЖКА ОТ ЛАРИ — Представяне на нов автор, но не и нов за тези, които са запознати с SAKER. Моля, приветствайте Гай Балтар.]


Наскоро чух един „експерт“ да изказва мнението, че Путин и руската армия са направили сериозна грешка, когато са организирали „специалната военна операция“ (SMO) в Украйна по начина, по който го направиха. Би било много по-добре просто да изпратим армията в Луганск и Донецк, за да ги защитава, вместо да предприемем необмислен удар към Киев.


Вместо да последват този закъснял съвет на този експерт, руснаците избраха да се придвижат бързо в Северна и Южна Украйна. Защо го направиха? Има много теории; някои добри, други нелогични, а други напълно несвързани. Мислех, че може би е добра идея да се отдръпна и да погледна ситуацията преди SMO от руска гледна точка. Руснаците са склонни да бъдат практични и логични хора и Генералният щаб на руските въоръжени сили вероятно повече от повечето. Планът им трябва да е имал логични причини въз основа на това, което са видели по това време. И така, как руснаците виждаха ситуацията преди SMO, в края на 2021 г.? Нека се поставим на тяхно място и измислим теория. Имайте предвид, че това не е теория за това, което се е случило, а само за това, което руснаците може да са си помислили, че можеда се случи, когато са планирали своя SMO.


Отбранителните линии и обсадата на Донбас


Първото нещо, което руснаците трябва да са забелязали, е изграждането на масивните украински отбранителни линии около Луганската и Донецката република. Правителството на Украйна не криеше плана си за превземане на републиките и украинската армия трябваше да заеме „нападателна позиция“, а не отбранителна. Напълно логично е да се изграждат отбранителни линии, докато се планира атака, за да се предотвратят разрушителни контраатаки, но украинската защита отиде далеч отвъд това. Те бяха наистина масивни и строени за период от 8 години. Ние знаем колко силни бяха, защото на руснаците им отне повече от година, за да ги пробият.


Руснаците трябва да са разгледали тези защити и са стигнали до следното заключение: Целта им е да сдържат руската армия, ако е необходимо – дори ако голяма част от руската армия бъде използвана срещу тях.


Второто нещо, което руснаците трябва да са забелязали, е абсолютната решимост на украинците да атакуват републиките, дори ако това осигури руски отговор. Видяхме тази решителност, когато руското правителство призна тяхната независимост точно преди началото на войната. Според картата за артилерийски мониторинг на ОССЕ украинските артилерийски атаки срещу републиките са намалели веднага след признаването на независимостта, но след това отново са се увеличили – най-вероятно след получаване на заповеди от Киев да продължат. В този момент руската намеса беше осигурена, но украинците продължаваха да атакуват републиките.


Руснаците биха свързали тези две неща; решителността за атака и масивната защита. Сигурно са стигнали до следния извод: „Те искат да атакуваме през Донбас, а след това ще използват тези отбранителни линии, за да ни сдържат. Защо?"


Капанът


След като са наблюдавали всичко това, руснаците трябва да са започнали да мислят за украинските планове. Те биха предположили, че тези планове не са само украински, но и планове на НАТО. И така, какво планираха украинците и НАТО?


Руснаците трябва да са направили следното заключение: „Украинците и НАТО искат да атакуваме през Донбас и да се сблъскаме с тези линии. Защо биха искали това? Трябва да е, защото това е предпоставка за някакъв план от тяхна страна - някакъв по-голям план. Какъв е този по-голям план?“


Тогава сигурно са помислили какво ще е необходимо, за да се изправят срещу украинската армия в Донбас и да заемат отбранителните линии. Какво би изисквало това? Това ще изисква голяма сила и много време. Това би означавало, че значителна част от руската армия ще бъде вързана там за доста време. Може би това беше предпоставката за по-големия план на Украйна/НАТО? Може би цялата работа беше в това да принуди руската армия да атакува през Донбас и да поеме отбранителните линии – по-специално, за да я върже – за да я държи заета, докато украинците и НАТО изпълняват останалата част от плана си?


След като са обмислили това, руснаците сигурно са си задали следния въпрос: „Какво искат повече от всичко украинците и НАТО?“ И тъй като всъщност американците и британците управляват шоуто: „Какво искат американците и британците повече от всичко?“ Въпросът не е труден за отговор. Това, което американците, британците и украинците искат повече от всичко, е Крим. Крим е ключът към „доминирането“ на Черно море и превземането му би било кама в корема на Русия.


След като преминаха през тази логика, руснаците щяха да стигнат до извода, че украинската атака срещу републиките в Донбас и отбранителните линии е капан, който да ги върже. Тогава те започнаха да планират контрадействия.


Руският план


Първото нещо, за което руснаците може би са помислили, когато са планирали контрахода, е времето. Колко време след началото на войната украинците щяха да се преместят на полуостров Крим? Те не биха го направили веднага, защото биха искали руската армия да е добре и наистина ангажирана в Донбас, преди да предприеме ход. Те също така не биха искали да предупреждават руснаците, като съберат голяма сила близо до Крим, преди руснаците да са ангажирали отбранителните линии в Донбас. Това би означавало, че районът на север от Крим, т.е. Херсонска и Запорожка област, ще бъде леко защитен за известно време.


След като стигнаха до това заключение, руснаците съставиха план за предотвратяване на плана на Украйна/НАТО. Планът имаше една основна цел и две вторични цели.


Цел 1 (основна цел): Да се завладеят Херсонска и Запорожка области, за да се създаде буферна зона между Крим и останалата част от Украйна. Тази цел трябваше да бъде постигната изключително бързо, докато районът все още беше слабо защитен. Тази операция беше изключително важна в този момент, много по-важна от всичко, което се случва в Донбас или района на Киев. Превземането на Херсон не беше достатъчно за създаване на буферна зона, защото трябваше да се попречи на украинците да атакуват Кримския мост. Бреговата линия на Запорожие е само на 150 километра от моста, така че Запорожка област също трябваше да бъде превзета незабавно.


Цел 2 (вторична цел)): Докато голяма част от украинската армия беше разположена в Донбас, все още имаше големи сили, задържани, вероятно за операцията в Крим. Тази част от украинската армия ще трябва да бъде предпазена от сблъсък с руските сили, които преследват Херсон и Запорожие. Единственият начин да се направи това беше да се застраши нещо, което трябваше да се защитава на всяка цена, дори и с цената на плана за Крим. Имаше само едно място, което украинците щяха да защитават на всяка цена извън Донбас – самият Киев. Поради това руснаците решават да настъпят към Киев по изключително заплашителен начин. Силите, които използваха, не бяха достатъчни, за да превземат Киев напълно, но достатъчно, за да задържат района на север от града и сериозно да го застрашат. Украинците няма да имат друг избор, освен да приемат сериозно заплахата и да преместят сили към Киев, включително предвидените сили за операцията в Крим. Това би попречило на украинците да отговорят на руската окупация на Херсонска и Запорожка области.


Цел 3 (вторична цел): Украйна да бъде принудена да преговаря за мир при условията на Русия. Руснаците най-вероятно предполагат, че ако буферната операция Херсон/Запорожие е успешна, украинците може да искат да преговарят. Те биха искали да преговарят не само защото Киев беше заплашен, но преди всичко защото Крим беше тяхната основна цел, превземането на която беше осуетена. Тази част от плана беше частично успешна, защото украинците бяха готови да подпишат договор преди американците и британците да се намесят.


Изводът от този (може би съмнителен) прочит на мислите на руския Генерален щаб е, че основните цели на първоначалната руска операция са били Херсон и Запорожие, а не Донбас, Киев или договор с украинците. Когато преговорите се провалиха, руснаците се върнаха към своя план за действие при извънредни ситуации с основна цел да унищожат украинската армия.


Важно е да имате предвид, че това не е теория, предназначена да обясни какво се е случило. Това е само теория за обяснение на руския план въз основа на това, което руснаците може би са мислили по това време. Това е силно спекулативно и може би грешно, но следователно обяснява много – включително украинските и западните реакции на руската операция.


Украинският план


Нека опишем теоретичния план Украйна/НАТО, преди да продължим. Планът, според тази хипотетична руска предвоенна теория, имаше три основни цели:


  1. Да върже руската армия в Донбас, използвайки масивните отбранителни линии и голяма част от добре обучената и добре оборудвана украинска армия.
  2. Да извърши изненадваща атака срещу Кримския полуостров, да го окупира и да превърне Черно море в контролирана от НАТО зона – и оказвайки масивен натиск върху Путин като бонус. За това значителна част от украинската армия беше задържана от Донбас.
  3. Да затъне и обезкърви руската армия в Донбас с цел инженерна смяна на режима в Русия. Санкционният блиц беше планиран като неразделна част от тази цел.




Април 2023 г. е и досега нито една от тези цели не е постигната. Нека приемем, че тази теория е вярна и това всъщност е бил планът – и нека да видим какво са направили украинците и Западът, след като той се провали. Отново, това е силно спекулативно.


Манията по плана


Ако погледнем какво правят украинците и Западът в тази война, изглежда се очертава модел: те все още изглежда изпълняват първоначалния план, въпреки че той се провали. Почти всяко решение, което вземат, изглежда е в съответствие с плана, или по-конкретно, в съответствие с патологичното отричане на провала на плана. Нека да разгледаме няколко примера:


Манията по Крим: Украинците и Западът все още планират да превземат Крим, въпреки че това е невъзможно. Все пак превземането на Крим е живо в съзнанието им и е реалистичен вариант. Зеленски дори в един момент каза, че Украйна е започнала освобождаването на Крим... „в техните умове“. Окупирането на Крим беше част от плана и изоставянето на Крим означава, че планът се е провалил.


Атаката срещу Кримския мост: Разрушаването на моста беше част от плана и дори след като Крим беше извън контрола на Украйна и руснаците бяха осигурили сухопътен коридор до Крим, мостът все още беше приоритет. Трябваше да бъде атакуван, защото това беше част от плана. Сега този сърбеж е надраскан и досега не са имали нужда да опитват отново.


Манията по Бахмут: украинската армия вероятно е загубила близо 40 000 войници, защитавайки Соледар и Бахмут. Оградената зона е зона за поражение на руската артилерия, която украинците снабдяват с безкрайно пушечно месо. Дори американците имат съмнения, че задържането на града е правилният вариант, а украинците може дори да са готови да пожертват пролетната си офанзива, за да го задържат още малко. Все повече военни експерти клатят глави и говорят за Бахмут като за украинска мания, което и е. Задържането на Бахмут предотвратява провала на последната част от плана, т.е. да задържи руската армия от другата страна на отбранителните линии. Ако руснаците пробият, планът ще се провали напълно. Следователно Бахмут трябва да бъде защитен.


Манията по санкциите: Един от най-големите сътресения на войната беше провалът на западните икономически санкции. Отговорът на Запада на провала беше интересен. Те не отмениха санкциите, нито ги замразиха, нито ги преосмислиха. Вместо това те продължават да санкционират всеки и всичко, въпреки че е очевидно безсмислено и дори контрапродуктивно. Ситуацията става все по-сюрреалистична, но те не могат да спрат. Ако спрат, планът ще се провали.


Първоначалната паника


Има още един проблем, който провалът на украинско-натовския план може да обясни. Всеки значим човек на Запад очакваше руснаците да нападнат Украйна, преди това да се случи. Това всъщност беше нещото, което много от тях искаха. Можеше да се очаква от тях да проявят възмущение, да осъдят грубите руснаци и така нататък и така нататък. Първоначалната реакция на Запад надхвърли това. Имаше изключителен гняв, паника и истерия. Имаше дори заплахи за използване на ядрени оръжия. Винаги съм смятал, че тези реакции са много по-крайни, отколкото руското нахлуване оправдава. Защо напълно да си загубите ума от нещо, което сте знаели, че ще се случи? Подозирам, че целият гняв, паниката и заплахите бяха, защото руснаците осуетиха плана за Западен Крим. Щяха да измамят руснаците, но вместо това руснаците ги измамиха.


Гневът и обсебеността от проваления план в Украйна и Запада без съмнение са резултат от психологията и личността на невероятно еднообразната западна и украинска лидерска класа. Те не приемат лесно личния провал или намесата на реалността в плановете им. Но това е тема за друго есе, при това дълго.


И накрая, не забравяйте, че всичко това са спекулации – мисловно упражнение, ако искате – но кой знае…
 
Чей да са префразирам:
В България, Румъния, Словакия, Полша и Унгария правителствата налагат подобни мерки, ако тука според твоите фантазии е заради 10-те олигарси и Русия, в другите страни каква е причината?

"Префразирай" си го пак като прочетеш предните ми коментари.
 
"Префразирай" си го пак като прочетеш предните ми коментари.

Прочетох, имаш фобия от олигарси и майбаси. Некво развитИе ще има ли или да приемем, че другите държави имат 1000 по-малки производители и да приключваме?

Та.. да се върнем на темата с призовките в Укр., по-конкретно за Одеса...

Като цяло беше използван потенциалът на хора, които в началото на пълномащабна инвазия, насочени от вътрешната си мотивация, отговориха на нуждите на армията.“, каза Гуменюк.
Според нея логиката на войната предполага загуби и в такива случаи трябва да попълваме мобилизационния ресурс. Следователно трябва спешно да попълним резервите, не търпи отлагане.
Що се отнася до връчването на призовки за коментарите на жителите на града по този въпрос, Гуменюк каза, че работата по уведомяването не винаги отговаря на всички в съответствие с разбирането за върховенството на закона.

Тая загрижената, с подписката от преди време, дали нема да изкочи с някоя нова подписка да пратим и малко "потенциал".
 
Зърното и царевицата са в изключително малки количества и не са променили пазара. Основният рев е за слънчогледа, от който има внесен МНОГО. Помним епичните битки по кауфланд за олио когато цената му беше 8 лева. Сега е 3.00-3.50, и спада се дължи именно на вноса.

На самите зърнени култури им няма нищо. Същите се пръскат по цяла Европа, а дори и в Русия където и преди войната е изнасяно не малко количество зърнени култури.

Със забраната цената на хляба надали ще се промени, най-много спекулативно да мръдне с 10-20 стотинки, но олиото отново ще стане 2-но по-скъпо, освен ако някой не поеме разликата...
Добре. Да приемем, че си ме убедил. Гложди ме обаче един интересен въпрос: Дали щеше да приемеш вноса, който сваля спекулативно вдигнатите цени, ако продукцията беше руска, а не украинска? ;)
 
Като знам какво беше в Украйна още преди войната - страна на неограничените възможности - от сурогатно майчинство в големи мащаби - само плащаш дебело - свършваш в чашката и след 10-18 месеца получаваш дете на което си биологичен баща майката се отказва от него пред съда, а по днк ти си бащата затова си го отвеждаш - де юре не си купуваш дете от Украйна - в началото на войната една докторка водеше 10 родилки всичките сурогатно бременни и я дадоха или по CNN или по BBC беше, и стигнем до снимки от лаптопа на енергийния експерт Хънтър Байден, които като ги видях постнати в коментар в 4чан, ми се прииска да си извадя очите, ме съмнява че може да са ползвали забранени пестициди защото са по-евтини.


Искам две неща:

Първото е всичко произведено с украинско зърно да бъде упоменато че е такова - и без това си слагат знамето къде ли не нека има украинско флагче на тези продукти и глобата за производители които лъжат да е по новия закон 7% от оборота за миналата година да ги дръжи в страх. Така се постигат няколко цели поддръжниците на Украйна ще могат по лесно да поддържат като се ориентират по флага и ще знаят че не ядът продукти от врагът и ще знаят че помагат реално на Украйна, а тези които не искат да ядът такива продукти ще могат да ги избягват.

Второто е места където се събират мнозинство от поддръжниците на Украйна - като онази джелато къща Savini с кроасанчетата които са по-скъпи от колкото са Шан-з-Елизе да почнат да работят само с продукти от Украйна - така хем ще поддържат Украйна хем ще покажат с действията си колко е безопасно това зърно, мляко, олио, шоколад на Порош произведен в Ивано-Франкивск което не е много далеч от Чернобил. Ако ходите там настоявайте сега да почнат да ползват такива продукти - не знаете дали тайно не ви слагат руски продукти. 🙀

Всеки който иска българите тайно да ядът продукти с потенциални пестециди само и само за помагат на Украйна просто показва какъв боклук е.
 
Последно редактирано:
Като знам какво беше в Украйна още преди войната - страна на неограничените възможности - от сурогатно майчинство в големи мащаби - само плащаш дебело - свършваш в чашката и след 10-18 месеца получаваш дете на което си биологичен баща майката се отказва от него пред съда, а по днк ти си бащата затова си го отвеждаш - де юре не си купуваш дете от Украйна - в началото на войната една докторка водеше 10 родилки всичките сурогатно бременни и я дадоха или по CNN или по BBC беше, и стигнем до снимки от лаптопа на енергийния експерт Хънтър Байден, които като ги видях постнати в коментар в 4чан, ми се прииска да си извадя очите, ме съмнява че може да са ползвали забранени пестициди защото са по-евтини.


Искам две неща:

Първото е всичко произведено с украинско зърно да бъде упоменато че е такова - и без това си слагат знамето къде ли не нека има украинско флагче на тези продукти и глобата за производители които лъжат да е по новия закон 7% от оборота за миналата година да ги дръжи в страх. Така се постигат няколко цели поддръжниците на Украйна ще могат по лесно да поддържат като се ориентират по флага и ще знаят че не ядът продукти от врагът и ще знаят че помагат реално на Украйна, а тези които не искат да ядът такива продукти ще могат да ги избягват.

Второто е места където се събират мнозинство от поддръжниците на Украйна - като онази джелато къща Savini с кроасанчетата които са по-скъпи от колкото са Шан-з-Елизе да почнат да работят само с продукти от Украйна - така хем ще поддържат Украйна хем ще покажат с действията си колко е безопасно това зърно, мляко, олио, шоколад на Порош произведен в Ивано-Франкивск което не е много далеч от Чернобил. Ако ходите там настоявайте сега да почнат да ползват такива продукти - не знаете дали тайно не ви слагат руски продукти. 🙀

Всеки който иска българите тайно да ядът продукти с потенциални пестециди само и само за помагат на Украйна просто показва какъв боклук е.
Проблема с украинското зърно не е в това че ние много искаме да помагаме на Украйна.
Проблема е че нашите зърно-производители имат 50 милиона печалба и въпреки това получават 7 милиона субсидия и въпреки това имат залежала стока по складовете и въпреки това цените на продуктите са много високи.

Недоволни сме че правят пари на наш гръб, чувстваме се прецакани от собствените ни производители. Поради това и не виждаме нужда те да бъдат защитавани по какъвто и да е начин.
 
Проблема с украинското зърно не е в това че ние много искаме да помагаме на Украйна.
Проблема е че нашите зърно-производители имат 50 милиона печалба и въпреки това получават 7 милиона субсидия и въпреки това имат залежала стока по складовете и въпреки това цените на продуктите са много високи.

Недоволни сме че правят пари на наш гръб, чувстваме се прецакани от собствените ни производители. Поради това и не виждаме нужда те да бъдат защитавани по какъвто и да е начин.
вземи се образовай по темата със зърното и субсидиите от официалните източници като МЗ и не пиши глупости....
 
Добре. Да приемем, че си ме убедил. Гложди ме обаче един интересен въпрос: Дали щеше да приемеш вноса, който сваля спекулативно вдигнатите цени, ако продукцията беше руска, а не украинска? ;)
Със удоволствие, така както карам автомобил чието гориво идва от петрол добит и продаден от Русия. Ако не беше той, цената най-вероятно щеше да е поне с 20% по-висока.
 
Първото е всичко произведено с украинско зърно да бъде упоменато че е такова - и без това си слагат знамето къде ли не нека има украинско флагче на тези продукти и глобата за производители които лъжат да е по новия закон 7% от оборота за миналата година да ги дръжи в страх. Така се постигат няколко цели поддръжниците на Украйна ще могат по лесно да поддържат като се ориентират по флага и ще знаят че не ядът продукти от врагът и ще знаят че помагат реално на Украйна, а тези които не искат да ядът такива продукти ще могат да ги избягват.
Това само в някакъв утопичен свят има как да стане.
1. Когато БГ фермера си храни кокошките със смес в която царевицата е от Украйна, яйцата украински ли ще са?
2. Като за пастьоризацията на мляко в Полша е използван ток от Украйна, а след това това мляко е използвано в България за направата на козунак, той Украински ли ще бъде?

Икономиката е толкова взаимосвързана, че не мога и да си представя как е възможно да се случи нещо подобно.

Всеки който иска българите тайно да ядът продукти с потенциални пестециди само и само за помагат на Украйна просто показва какъв боклук е.
Надали някой иска да яде продукти с пестициди. То и плодовете и зеленчуците които ядем искаме да са без, ама видяхме как 12 години на границата с Турция една четирибуквена партия си е назначила фирма която услужливо си е затваряла очите за нивата на пестицидите.
 
Законопроект, който скоро ще бъде гласуван в конгреса на сащ, озаглавен ''закон за сигурността на Черно море''.

Ключов пасаж:
Присъствието на Русия в Черно море представлява заплаха за националната сигурност на сащ!!!! Бах маа му! Нахлули сме най-нагло на сащ-ска територия, когато сме основавали държавата си.

the repeated, illegal, unprovoked, and violent attempts of the Russian Federation to expand its territory and control access to the Mediterranean Sea through the Black Sea constitutes a threat to the national security of the United States and NATO;

Целият документ:


За който иска по-смляно и добре обяснено + бонус кученца и котенца, да гледа Сашко Сивилов

 
  • Wow
Реакции: Vbb
Това само в някакъв утопичен свят има как да стане.
1. Когато БГ фермера си храни кокошките със смес в която царевицата е от Украйна, яйцата украински ли ще са?
2. Като за пастьоризацията на мляко в Полша е използван ток от Украйна, а след това това мляко е използвано в България за направата на козунак, той Украински ли ще бъде?

Икономиката е толкова взаимосвързана, че не мога и да си представя как е възможно да се случи нещо подобно.


Надали някой иска да яде продукти с пестициди. То и плодовете и зеленчуците които ядем искаме да са без, ама видяхме как 12 години на границата с Турция една четирибуквена партия си е назначила фирма която услужливо си е затваряла очите за нивата на пестицидите.

Значи може зелен сертификат за всеки, а за някакво зърно не може сертификат и производителя на продукти от него да го слага на опаковката. 🤡


Както търпяхме маски и локдауни за да спасим старите хора, така сега ще изтърпим един лек бан на украинско зърно, за да не ги ликвидираме с пестициди.👩‍🦳👨‍🦳


Това че в миналото една система е изпуснала - не значи че трябва да я оставим да пуска. 200 IQ
 

Украински гей войски се появиха на фронта

Руските военни забелязаха войници от украинския ЛГБТ батальон в посока Кременск. Това съобщи един от участниците в "спецоперацията" в интервю за чуждестранни медии.
„Те превзеха едно укрепление - гледаме и един от тях има тази нашивка. Чух, разбира се, че имат такова звено, но мислех, че е лъжа. В спецоперация за една година, но аз живея така, още не съм го виждал“, каза той.

Военните не смятат такива формирования за боеспособни. Според него ЛГБТ батальонът е създаден с цел пиар.

По-рано беше съобщено, че Въоръжените сили на Украйна претърпяха катастрофални загуби в Донецко направление за денонощие. Така руските военни ликвидираха около 500 украински бойци.

Руски военнослужещи удариха Обединения щаб на Бахмутската групировка на въоръжените сили на Украйна близо до град Константиновка на Донецката народна република. Това съобщи официалният представител на Министерството на отбраната на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Конашенков пред чуждестранни агенции.
1682053403725.png
 

НАСА отрече падането на свой сателит над Киев ВИДЕО​

Няколко минути след съобщенията за НЛО в региона бе обявена въздушна тревога​


Вечерта на 19 април в небето над Киев и региона беше забелязана ярка светкавица с неизвестен произход.

Местни медии съобщават за експлозии в небето. Няколко минути след съобщенията за НЛО в региона бе обявена въздушна тревога.

„Не се тревожете за НЛО. Това е нашата противовъздушна отбрана“, побърза да успокои украинците Андрий Ермак, ръководителят на администрацията на Зеленски, и в същото време за всеки случай си приписа точки в канала си в Telegram, пишат чуждестранни агенции.

Но малко по-късно, без обяснение, той изтри това съобщение.
Появи се следната версия: „Светкавица в небето над Киев е резултат от падането на космически спътник на НАСА на Земята“. Така решил ръководителят на Киевската градска военна администрация Сергей Попко.

„За да се избегнат жертви от падащи на земята отломки, беше обявена въздушна тревога. ПВО не работи“, каза той.

Но лош късмет - НАСА отрече слуховете за падането на американски сателит в небето над Киев, тъй като обектът на американската агенция все още е в орбита.

„Проследяваме сателита на НАСА, наречен RHESSI, който в момента остава в орбита.“

 
В Укр. обмислят забрана на годните за мобилизация да кандидастват в унервиситет и да получат отсрочка от мобилизация като редовно учещи.
 
В Укр. обмислят забрана на годните за мобилизация да кандидастват в унервиситет и да получат отсрочка от мобилизация като редовно учещи.
Ич не го мислят. Действат си го..

 
В Укр. обмислят забрана на годните за мобилизация да кандидастват в унервиситет и да получат отсрочка от мобилизация като редовно учещи.
Немат толкова пушечно месо от Якутск и Тонгулах, къде родата не знае пътя до столицата, че да се оплаче.
 
Е, имат си - Мариуполските азовци. Ония след като упсешно защитиха Мариупол и накараха пленените руснаци да възстановят града, напреднаха към Соледар и в момента почти постигнаха пълна победа в Бахмут. Що са им висшистите, да си учат хората..
 
Руското влияние в Индия

342202869_773647520937664_585100664069215646_n.jpg
 

Горе