От: Фалит - Ефекта на Касовият Апарат
Manta, въпроса беше адресиран дали има бизнеси. Аз ти казвам иднустрии и то 2. Ако ме питаш като цяло БГ бизнес, автоматично се абстрахираме от всеки среден и голям бизнес и се насочваме към малките и микрото бизнесите.
Там вече е проблемно, това което говориш. Свиват им се доходите, за инвестиции и нови машини, че и нови работници. Но ако се наложи 1-2 касови апарати издадеш + фискализация, за мен е точния проблем, както това което става иначе. Давам пример едно магазинче дето едвам плаща да ще фалира, но пък един гараж дето поправят коли и прочие, няма така го обдуха. Това с касовите апарати е просто черешката на тортата не мисля, че точно заради нея станаха фалитите. В друга тема писах, големите батаци станаха 2010-2011 като се видя че това ще е сериозна криза и дълга няма как се върне .... Всичко се материализира в лошите кредити, фирмена задлъжнялост и т.н. Проблема, беше че дойде държавата уж да оправя и прецака всичко.
За микро компаниите с 1-2 човека с месечен оборот под 1-2к да ще има големи трусове това с касовите апарати. Но ти явно пропускаш предистроията, това исках да ти кажа.
Ако трябва сме реални, доброто на тази стъпка е да изчисти до известна степен бизнеса от нелоялна конрурнеция, ако аз съм в сивото и ти правя дъмпинг, не знам твоя легален бизнес до къде ще издържи.
Има го и другия факт, ако няма данъчен стои и гледа колко надучкваш няма как те хванат.
Врътка беше за точно, за стъпка към ел. правителството, а и до известна степен изсвеляване - то и данъците се увеличиха не случайно.
Не отхвърлям напълно това с апаратите, има едно две положителни неща! Ако имахме пичове горе, щяха или да субсидират смяната или да дават некви данъчни облаги за всеки, които преминал на фиксилизация. Като така ще има стимул на касовите компанни да дават добри отстъпки!
Знаеш ми какво е мнението - 2/3 резачка на администрация като добър пазарен принцип вместо товарена на бизнеса, но .....
Нали знаеш държавата трябва яде, завалиите умират от глад, щото нищо не правят а паразитират на нашия и бизнес гръб!