От: Френски Лицей СОФИЯ - Как за 10 000 лева годишно може да си спечелите въшки
Сега след всичко изписано един практичен съвет. По мое време въшките се продаваха в кибритени кутийки и учениците ги купуваха, за да не ходят на даскало. Съответно майка ми за да предотврати въшлясването ми особено успешно ми прилагаше всяка неделя маска от газ, маз, жълтък, сол и оцет. Вярно е, че мразех тези два часа, но благодарение на тази маска не хванах въшки никога и косата ми беше винаги дълга и здрава. Въшките не обичат миризмата на газ, затова дори и да се качат на такава глава, няма да снесат, а ще гледат по най-бързия начин да се махнат. Само трябва да внимаваш с газта - не знам дали е същата като преди и тази, която се продава сега по железарските магазини не знам дали не е токсична. Ако не желаеш да тормозиш детето, както аз не исках да тормозя моето, можеш да правиш следното - в едно канче с топла вода капваш две - три капки газ и поливаш главата на детето. Няма да се усеща миризмата за околните, но въшките ще я усетят и ще бягат от неговата глава. Така си опазих моето дете и никога не е хващало въшки.