От: Хост на лаптоп
В никакъв случай лаптоп. Питай мен - със сървъри се занимавам от доста отдавна, и дори в момента работя като сървърен администратор, лаптопите не са за това. Лаптопа дори не бих го ползвал и за игра. Лаптопа е един електронен тефтер с който да си принесеш информацията ако пътуваш или някъде за известно време, да отвориш пощи, да пратиш съобщения, да получиш или приемеш важни документи по пощата, е също и някое филмче можеш да изгледаш.
За сървър само и единствено PC ( Personal Computer ) стационарните както им казват, с голяма кутия която да има отвори за да може да се охлаждат хардовете, даже е добре да има 2 вентилатора вътре - единия отпред на кутията да вкарва свеж въздух, а отзад на кутията друг вентилатор да изкарва топлия въздух. Един PENTIUM VI на 2,8 GHZ със 2 GB RAM сокет 478, ще ти свърши добра работа за сървър и зависи какво ще качваш на него. Ако е нещо сериозно, бих ти препоръчал да добавиш контролер за SCSI-дискове те са предимно сървърски и плочите им се въртят на по бързи обороти от стандартните SATA и PATA-дискове. Слагаш едно UBUNTU SERVER и нямаш ядове. Аз в къщи имам два сървъра като единия е UBUNTU SERVER, а другия с CENT OS. Може и DEBIAN да му сложиш или SLAX, но там е по голяма хамалагия. Аз съм доволен и от двете OS които изброих по горе.