От: От: Честит ви Хелоуин, мили будители!
Като бях съвсем малък (преди 1989), дядо ми дялкаше тикви и пъхаше свещ вътре.
А дядо ми е народен, ама хептен народен човек - никога не е бил ни под западно, ни под руско влияние.
Празникът е познат и по нашите земи, ама в леко видоизменен вид - с танцуващи самовили (самодиви) и прочие.
Не помня подробности - който не го мързи, да търси е*аси...
Просто редрум е заел параноично-защитна позиция по отношение на националистическите си мании...
Да... и аз имам същите спомени. В този ред на мисли е добре да се знае, че такъв тип празници имат много логично обяснение. Внасянето на цветове и светлини в ежедневието, на пъстрота и дори изкуствено насаждане на радост и веселие, са все прийоми, ползвани за избягване на депресиите и проблемите, свързани със смяната на сезоните. Същото важи и за Коледните и Велигденските пости, които пак имат обеснение в естествената нужда за "прочистване" на човешкия организъм в тези периоди от годината. Тези неща би ги обяснил всеки психотерапевт или диетолог. Някога не е имало обече други методи за влияние върху народа и за това управниците, с цел избягването на размирици и проблеми, са организирали такива празници или са подтиквали хората към спазването на пости или други подобни. Елементарно. Днес се ползват други падходи, но това е друга тема.
Лично, нямам нищо против празника. Редовно се "маскирам" и даже до скоро придружавах щерката и приятелите и на обиколката из квартала за "сладкиш или шегичка" (вече е голяма и ходи сама). Живея в католическа Италия и да ви кажа и тук има протести, че празника не бил италиански и т.н. и т.н. Но пък пак в същата католическа Италия, преобладават хората, които казват - Споделянето на този празник (или на някой друг подобен) ме карат да се чувствам повече като истински гражданин на Света.
За това: Нека се чувстваме и държим като истински граждани на Света. Нека направим така, че Света да празнува и нашите, българските празници! Тогава ще се чувстваме горди и ще ни бъде приятно, нали?
Нека утре, всеки от нас да направи по нещо, независимо в коя точка на Света се намира, за да сподели Празника на Народните Будители.