Тея дето не плащат не ги бърка ставката. И на плоския и на прогресивния пак ще плащат едни и същи и ще са най-ощетени уж тея дето трябва да са бъдещето...
Аз имах предвид и нещо друго, много важно. Когато имаме плоския данък всички плащат 10%, и тоя с 200млн печалба и тоя с 15К печалба.
Ако беше прогресивен, както в миналото, има един тънък момент при който тоя с 15К не плаща нищо, ако разбира се това е долния праг.
Какво имам предвид. Имам предвид, че в БГ гръбнака на държавата реално не са тия с 200млн, а тия с 15К. Ако при прогресивния изведнъж се окаже, че държавата ще се лиши (а това ще стане) от тия с 15К, то отиват директно у ряката, защото както казах - гръбнака на данъчната държава е в тия с 15К. Те са поне 200К фирми (кафенета, сергии, магазинчета и мноооооого още), а може и да са 500К (не съм проверявал) Ако тия изведнъж започнат да плащат 0 приположение, че отидат под прага.... сещаш ли се
А наще хиени много добре го знаят това и вместо да оставят да дишат тия хора, което е най-добрата инвестиция, за да изплуват най-накрая, те продължават да ги бъхтат, въпреки че са ОСОБЕНО наясно, че не само са на последни издихания, ами повличат и поколения надолу, надолу към задлъжнялст, от там и тежест за системата поради масови фалити/компенсации, здравословно състояние/тежест за здравна система, социално/тежест за нап, за ной, изобщо сериозна тежест.
Големите корпорации много лесно могат да се "отърват" от данък, независимо от ставката му. Ганьо - не може. НАП трудно може да събере данък от корпорация, защото нямат и 5% от умствения капацитет на същите, но лено могат са съберат от Ганьо, защото са въоръжени от държавата точно срещу подобен враг, какъвто е Ганьо
Тоест наще май нямат много избор да въведат прогресия в облагането... и ще пазят върло плоския..
Друг вече е въпроса за евентуалните загуби от прогресията при корпорациите, още повече като знаем, че у нас са много и са силни
но при положение, че не разполагаме нито с качествени инструменти за събираемостта, нито пък както споменах - капацитет за извършване на същото, хах то може да счетем, че ще имаме по-големи постъпления от плоския... бе поредния БГ парадокс