Има доста справедливи цени, както и доста тънки, които са между фрилансърските и ръба на оцеляването.
И аз бях изненадан в началото като видях оферта от бг фирма, която иска 2К за инсталация на WP или друг CMS, слагане на тема, която клиента си избере и плаща дори, както и настройка на основните страници и елементи. И си викам, тия сигурно се шегуват. Видях какви са цените на запад (а то реално няма голяма разлика в know how-то и технологията) и забелязах, че дори и така цените тук са малко по-ниски. И не говоря за фрилансъри, а за фирми. Нека и това се има в предвид. Също така към тези т.нар. сайтове вървят - лога, сток картинки, обучение, което се провежда на служителите за работа със системата, тестове и т.н. Не е просто да изстреляш един сайт ей така, без да ти пука какво реално ще е бъдещето му. Така де, все пак трябва да "предадеш" нещо на някой.
Има сайтове за 30 000К, има и за 500 лева. Зависи на коя фирма поръчвате, каква технология ползвате и най-вече какво се иска в заданието. Когато някой иска такива пари за сайт, може да сте сигурни, че в повечето случаи те са оправдани.
Иначе говорим за идиотщина. @bobbydigital, ако не кажеш какво се иска никога няма да се разбере дали тези пари са оправдание като инвестиция.
Друго, което е. Тази седмица ми се случи да присъствам на 2 различни проекта. И разликата в цената е супер огромна, но и проектите са мега различни. В единия случай става дума за едно сайтче визитка, което е от не повече от 6 страници с блог секцията, готова тема, WP и това е. А във втория случай става дума за поръчка от голяма компания, която иска зад сайта им системата да обслужва клиенти, да е вързана към система за управление на бизнеса, а маркетинг отдела им да може да вади статистики, с които да правят по-точни и бюджет-управдани кампании. Докато не се види точно, ясно и добре написано техническо задание не може да се каже кое е без пари и кое е абсурдно скъпо. Например, лицензите за някои технологии (напримр .net, java и др.) мятат цена от няколко хилки още с започването "Искам сайта...".