От: Шефа неглижира SEO усилията ми
Препрочетох за кой ли път темата и май съм на път да реша какво да правя. Макар и да не исках, по празниците си размишлявах от време на време за ситуацията. Освен това което ще свършиш като същинска работа, в живота е важно, даже е още по-важно, да съумееш да влезеш под кожата на този за когото го правиш. Защото, нещото което правиш, е ясно, че е непонятно за този човек, иначе той сам щеше да си го свърши. И като му е непонятно, си е логично да се съмнява. В моя случай е неприложимо, но разбирам, че договарянето още в самото начало е от ключово значение. Съмнявам се някой да напише как се договаря с клиентите си, ако го направи ще е приятна изненада. До колкото знам, няма начин предварително да се гарантира, колко посещения бихте осигурили на сайта, както и позицията му в резултатите. А мисля, най-добрия вариант би бил, човека да си плати точно за това. Защото ако е решил да продава л**на, каквато и реклама да им направите, продажбите пак няма да вървят. В този смисъл, варианта да си плаща за привлечен клиент е малко рискован. Ако някой разбира и от SEO и от съответния бизнес, много ясно, че няма смисъл да развива бизнеса на друг, като може да има свой… естествено ако има бизнес нюх и нужните средства. Ако средствата са на друг, то от ключово значение е спечелването на доверието му, та да възприеме идеи за по-конкурентни оферти, та и да оцени помощта. И в този ред на мисли, май пак съм на изходна позиция.
Остава си пак въпроса
Ценното ще е, ако намеря начин този незапознат човек, който няма и как да бъде запознат, да УСЕТИ, че има нужда от това нещо, макар и да не го разбира.
Всякакви статистики за него 99% съм сигурен, значат “този сега иска да му давам някакви пари” и от там идват и цирковете. Офертите ни не са конкурентни и малкото ни нови клиенти, подозирам, са хора които нямат време да проучат подробно пазара. Добре де, не може ли това което съм направил до сега, да го приемем за пробна услуга. Клиента очевидно не му допада услугата – тогава какво лошо има да спра да я предоставям? Освен че ще ми е криво, че развалям нещо за което съм се трудил. Варианта да търся начини да му докажа, че има полза от сайта, започвам да си мисля, че е ще са единствено доста нерви хвърлени на вятъра. Идеята предварително да му се обяснявам, че щом няма файда от сайта, спирам да го поддържам, също е лоша, макар и да е доста съблазнителна. Той вероятно си мисли, че веднъж направен, сайта може да си работи и сам, без поддръжка. И ако му кажа нещо такова, за него ще е все едно му казвам, че ще разваля сайта ако не ми плати. Иначе, не мога да преценя, дали е убеден, че няма полза от сайта, или само играе театър пред мен, за да не му искам пари. Но всъщност май няма голямо значение това. И в двата случая ми се струва най-подходящото лекарство е да спра да се грижа за сайта, колкото и да ми е мъчно. Все пак става дума за човек, който като му кажат “от сайта не идват клиенти” хич не му идва на акъла, аджеба от къде тогава идват тия заблудени хора? Важното е, да не са от сайта, понеже тогава ще трябва да ми плати.
Понеже забелязах някакво раздразнение по повод, че правя статични странички и от друго не разбирам, искам да попитам, да не би да е по-голямо умение, да ползвам примерно готова CMS с готов шаблон за нея? За доста SEO техники, не са нужни кой знае какви познания по уеб програмиране. Примерно аз много обичам да пиша статии за разни сайтове, като в замяна ми дават линк към сайта. И статиите ми не са някакви безсмислици с които се наводни интернет, а съвсем смислени и полезни неща. За това не са нужни абсолютно никакви програмистки умения. Сега се сещам, като поисках от едни познати да сложат ALT на банера ми, и казаха “не можем, това не е достъпно за нас, а програмиста иска много пари за подобни промени”. Някаква къстим CMS ползват, и ми беше чудно, как програмиста не е предвидил да могат да пишат ALT-ове на картинките.
Независимо колко благородни и невинни (според теб) са намеренията ти, действията ти не показват лоялност към работодателя, а в такъв случай не искай признание и уважение от него.
Специално искам да отбележа, че другите неща които ми написа са ми много ценни, но това конкретно не го разбирам. Аз за сега нищо не съм предприел. Вчера примерно се сетих за нова ключова дума по която някой би ни потърсил и помежду другата работа, криейки се от търговците и шефа, да не се подразнят, я вмъкнах в сайта. И аз може би трябва да уважавам човек, който в днешно време смята, че фирмата му няма нужда от сайт? И да смятам, че е лоялно, вместо да ме поощри, макар и с потупване по рамото, да върти интриги подплашен, че може да му поискам пари за услугата? За сега не го разбирам това, колкото и да го чета.