В белите държави има закони за разлика от тъжната действителност в БГ!
Така е. Което си е истина, си е истина. Виждал съм мои приятели, които с години не могат да се справят с съседи олигофрени, независимо как и колко пъти са си търсили правата. За жалост това ни е действителността. Наскоро разбрах за един мой авер, който има сериозни проблеми в едни тъпунгери, които през 2-3 дена се събират и откарват до 3-4 сутринта. Разбирайте музика, дъндания, крясъци, алкохолни подвиквания и каквото се сетите. После, естествено, той отива на работа като призрак, а въпросните идиоти спят до 1-2 часа след обяд. Приказва.
Хората си мисля, че живеейки в малки кооперации, съседите идиоти са по-малко, а реално не е така, винаги има %-но съотношение. Не е до бройка. И при 15 и при 60 домакинства си има един %, който да, при 60 това са много, докато при 15 е по-малко, но все пак и площта е различна, на която сте. Не случайно след като някой си вземе апартамент един от първите въпроси е "Как са съседите?". И тук по-конкретно се пита дали има проблемни.
И само да спомена, че от моя опит, това с външна професионална фирма, която да управлява етажната собственост си е пълно дърво. В старата ми кооперация, където беше с външна фирма, нещата нон стоп бях зле - асансьора веднъж месечно (в добрия случай) не работеше, касата винаги беше на минус, трудно човека, отговарящ за сградата можеше да отдели толкова време за изчистване на всички проблеми. А те като не се решат на време - остават и дори се задълбочават. Едни от тях дори все още седят. Това са грозните кабели, които видят над пощенските кутии, неработещи лампи в градинката пред блока. И един много сериозен проблем, който не знам дали е поради бюджетни или други причини, но входата врата буквално се отваря без много усиля. преди време имахме налепени оферти по таблото за смяната й, както и поставяне на по-стабилна желязна врата с подсилени каси и рамки, но уви, това остана някак в историята - да цената беше 1500-1800 лева. Разделено на 20 домакинства, това идва по 75-90 лева. За сигурност това не са много пари, но за някои са си доста.
В новия блок си има идиоти, повече са, но като % са сякаш по-малко. Странно, мислех, че ще са повече. Има домоуправител от блока (от живущите там), който наистина му пука за блока и взима мигновени мерки, а ако не може да се справи, съседите му помагат. Като се замисля, и аз не бих му отказал. Още не съм бил на общи събрания, но си имам 3 основни точки, които вярвам, че са наложителни да са на в листа отгоре за изпълнение - фасада, общи части и зелени площи. Това е. Дори, да чукам на дърво, няма съседи, от които да се уплачиш за шум или други такива....в старата кооперация се почваше с това. Обикновено наемателите бяха такива.