Добре аз като лаик в невронните мрежи, мога ли да си обуча сам една да ми върши специфични неща за които нямам време примерно?
Можеш. Разгледай
https://huggingface.co/ Вече има много голяма open source общност.
Имай предвид, че невронна мрежa не е LLM. Вземи си някоя книга и прочети за основите.
Изобщо възможно ли е на днешен етап сам човек да го направи или трябва цял екип и в мрежата да се пусне свободно за да се само обучи?
Възможно е.
Или примерно имам идея, но не знам от къде да започна и към кой да се обърна?
Python е добро начало. Почти всичко около ML, NN и LLM е на Python.
Има ли някой тук който е навътре в нещата и се е занимавал с невронни мрежи или ИИ?
Моя опит е по-скоро заигравка, но имам колеги, които са доста напред и други, които завършиха в тази насока.
Кое прави скъп целия процес, трябва да се наемат 1000 програмиста ли кое?
Изчислителната мощ е скъпа. Провери колко струват видеокартите като Nvidia A100, които се използват от големите компании и имат по хиляди бройки.
Обаче за да се учиш не ти трябва нещо различно от обикновен лаптоп. Все пак бих препоръчал нещо с Apple Silicon, защото е оптимизиран за такива процеси (MPS acceleration). M1 и M2 например.
Програмистите не са важни, защото в зависимост от колко ти сече пипето за няколко месеца можеш да се научиш на основните неща.
Наемането на програмисти просто не си струва, защото почти винаги, когато става въпрос за технологии е по-добре да bootstrap-неш идеята си с приятел/познат, с който заедно да се учите.
Знам, че в бъдеще ще е възможно, да обуча робота си на неща които обучавам и кучето си, но на този етап ми е интересно?
Аз процедирам така:
- Някоя технология ми е интересна
- Сядам и мисля малък проект, който бих могъл да направя сам. Така станах SRE. Така направих малък страничен бизнес за хостинг. Така започнах и с финансови анализи с Python, Pandas и Numpy.
- В Medium, Udemy и Youtube е пълно с информация. Абонамента за Medium е много полезен. Аз имам статии там.
В Reddit също има интересни хора, които можеш да питаш за въпроси.
- Ако след няколко месеца ще ме държи мерак имам два избора: собствен проект/бизнес или просто намирам работа, в която да използвам технологията.
Ето какво ми отговаря ChatGPT:
С ChatGPT няма да се научиш ако не задаваш правилните въпроси, а без да имаш поне някаква основа няма как да питаш правилните въпроси.
Също забрави за търсенето на информация на български език. Няма да ти се получи.