coolice
Owner
Re: От: Ще гласувам за ДСБ №27 - единствената партия с ясна прогама за изход от криза
Нали не си сърдит за разцеплението с другите десни от 2004г аз тогава съм бил далеч от политиката а в бизнеса тепърва прохождах... Ама смятам това което се случи при разбиването на синята коалиция СДС наскоро за много по не демократично ок СДС има нови управляващи, ама това да изключиш хора от партията като Мартин Димитров и Надежда защото не са съгласни теб както направи Кабаиванов грам не ми изглежда добре и страшно далеч от синята идея.... Няма да се старая да убеждавам никой за това но аз с такова мнение останах...
Да се върнем на икономиката ще ползва материали от интервюто в offnews http://offnews.bg/index.php/192299/intervyu-s-ivan-kostov като ще болдна където смятам че са моментите който иска може да го прочете цялото или да изгледа видеото
[video=dailymotion;xzopv4]http://www.dailymotion.com/video/xzopv4_iiii-iiiiii-iiiiiii-iii_news[/video]
Освен това ще добавя и от вчера при разговора в българия он еър го попитаха след като се въведе необлагаем минимум за най бедните от къде ще се вземат 350 милиона лева и отговора беше от осигуровките на държавните служители (който сега не плащат -доколкото знам внася им ги дъравата и то на минимум) това ми е любима тема ама нали знаете това са 700 000 души на държавна софра срещу 200 000 бизнесмени те почти винаги гласуват за упрляващата партия която не прави съкращенията в администрацията... а никой не прави съкращения там щото тези 700к избират 40 депутати
Ха, че готина тема сте си спретнали тъдява
НЯМА да гласувам за Костов. Въпреки добрата програма. Въпреки че съм дясно ориентиран. Костов не е месия и не може да повтори "изваждането" от 97ма. Нямам време да направя пространен анализ, само ще кажа - първо няма какво да се приватизира повече, второ кредити се раздадоха вече де що имаше на кого. Иначе казано - няма от къде да дойде ресурса, който помогна на Костов да изгради образа на "велик" икономист.
Да не се забравя и склонността му да прави политика "отлюспвайки" съратниците си. До прогнозните 1,8% го докара сам.
Нали не си сърдит за разцеплението с другите десни от 2004г аз тогава съм бил далеч от политиката а в бизнеса тепърва прохождах... Ама смятам това което се случи при разбиването на синята коалиция СДС наскоро за много по не демократично ок СДС има нови управляващи, ама това да изключиш хора от партията като Мартин Димитров и Надежда защото не са съгласни теб както направи Кабаиванов грам не ми изглежда добре и страшно далеч от синята идея.... Няма да се старая да убеждавам никой за това но аз с такова мнение останах...
Да се върнем на икономиката ще ползва материали от интервюто в offnews http://offnews.bg/index.php/192299/intervyu-s-ivan-kostov като ще болдна където смятам че са моментите който иска може да го прочете цялото или да изгледа видеото
[video=dailymotion;xzopv4]http://www.dailymotion.com/video/xzopv4_iiii-iiiiii-iiiiiii-iii_news[/video]
Има ли аналогия с 1997 г.?
Има много аналогии с 1997, въпреки че сега изходът от кризата е значително по-лек, отколкото е тогава, стига обаче да се води правилна политика, защото сега България затъна в криза заради лошо управление. Това е стопроцентова истина.
Казвате като първа стъпка връщане на държавността. Какво конкретно имате предвид?
Първата стъпка е връщане на държавността, ами вижте, първо МВР да си се занимава с нейните дела, а прокуратурата да се занимава с това да бъде правоохранителен орган, да се накажат, разбира се, тези, които са създали организирани престъпни групи за полицейски натиск, за подслушване и т.н. Това трябва да се направи. Но едновременно с това държавността трябва да се възстанови и като се уволнят всички от Комисията за защита на конкуренцията и от другите държавни органи за регулация на пазара за защита на конкуренцията, да бъдат избрани хора, които могат да защитават обществените интереси и интересите на потребителите. Да се движат само от тях, да защитават интересите във всички сфери, в които действат – и на лекарствата, и на електроенергията, и на горива, на вода, и на всичко. И по този начин фактически да противодействат на злоупотребите с господстващото положение. Злоупотребата с господстващо положение е това, което свива пазара, което го анихилира, унищожава.
Българският пазар изчезва, защото фирмите, които имат господстващо положение, изтеглят от него монополно високи печалби, както се наричаше навремето. Всъщност, изтеглят свръхпечалби и по този начин останалите производители на пазара разполагат с по-малко потребителско търсене, то се свива все повече и повече. Това, тяхното пространство, немонополизирания сектор, се свива все повече и повече и там загиват стотици и десетки хиляди фирми.
В началото и средата на 90-те водехте битката между лявото и дясното. Така ли си представяхте дясното? Ето сега пазарът е до голяма степен свободен, има пазарна икономика.
Не е свободен, пазарът е монополизиран. С българския пазар е злоупотребено страшно. А освен това пазарът е наводнен с контрабандни стоки. Огромната част – 40%-50%, от цигарите са контрабанден внос и не се плаща за тях митни сборове – оттам държавата губи колосални пари. Знаете ли защо? Защото от 2001 г. до сега – 12-13 години, цената на цигарите се е увеличила 6,6 пъти, почти 7 пъти. Представяте ли си? Фактически е отворена гигантска врата за контрабанден внос. Крайно неразумна политика, приведена в действие. Някой е подписвал някакви глупости, извинете, но наистина много глупави неща за България в ЕС при присъединяването в ЕС и ето ефекта сега. И, за съжаление, не е само там.
Това не е свободният пазар, който ние сме си представяли. Другото е просто завладяване на пазара от сивата икономика. Тя, като не плаща данъци и с единия си крак е извън закона, практически е с много по-голяма конкурентоспособност от тези, които са в белия сектор, които са видими. На практика хората, които са във видимия сектор на икономиката, биват нелоялно конкурирани от сивата икономика. Сива икономика, контрабанда, монополизация – ето ги нещата, които, всъщност, са опорочили дълбоко конкуренцията на българския пазар.
Освен това ще добавя и от вчера при разговора в българия он еър го попитаха след като се въведе необлагаем минимум за най бедните от къде ще се вземат 350 милиона лева и отговора беше от осигуровките на държавните служители (който сега не плащат -доколкото знам внася им ги дъравата и то на минимум) това ми е любима тема ама нали знаете това са 700 000 души на държавна софра срещу 200 000 бизнесмени те почти винаги гласуват за упрляващата партия която не прави съкращенията в администрацията... а никой не прави съкращения там щото тези 700к избират 40 депутати