От: Ще гласувате ли за "Пиратската партия" (ако участва на избори)?
happyslacker, ти си един от членовете, които наистина уважавам не само заради километричния брой постове. Сутринта прочетох темата веднъж, видях и другата с анкетата и после цял ден като вляза пак двете теми ми бодат очите. Въздържах се до момента именно заради отношението ми към теб (като гледам оскъдния брой коментари и деликатното отношение на другите съфорумци преди мен имам чувството, че не съм единствения)
Ще си позволя да не се съглася с няколко неща. Конкретно:
1. Пиратската партия като дефиниция: Доколкото намерих някаква информация на сайта на Пиратската партия всичко гравитира около тезата за авторското право т.е. аз друга обединяваща тема не видях. Както against вече правилно отбеляза - има ли смисъл за промяната в един закон да се създава цяла партия. Практически не можем да говорим за партия поради пълната липса на цялостна визия за определена политика освен промяната в отношението към авторските права. От тази гледна точка в най-добрия случай става въпрос за някакво гражданско движение. Колкото и парадоксално да звучи дори в момента има начин всеки от нас да инициира законодателна промяна - за това имаме народни представители и те за това имат приемен ден. Моля, ви се не ми говорете за недостъпността на народните представители - ако сте гледали за кого сте гласували трябва да ги познавате. Смятам за съвсем нормално всеки гражданин не само да може а и наистина да се среща с народните си избраници. Пътят е прост и не един и два законопроекта са минали точно през него (съжалявам в момента не мога да бъда по-конкретен) - излагаш тезата си, аргументираш се, изготвя се юридическо становище за промяна и се предава на народния представител. Този начин е далеч, по-ефективен и реалистичен от създаването на Партия с откровено противоречиво наименование за промяната на няколко реда в един-два закона. Освен инфантилността на идеята за създаването на партия за иницииране на законодателна промяна имам един много по-сериозен и съществен въпрос:
КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ АКО ПИРАТСКАТА ПАРТИЯ ВЛЕЗЕ В ПАРЛАМЕНТА?
ОК, явно ще иска законодателни промени относно третирането на авторското право
Добре нека приемем, че тези промени станат факт
МАНДАТА Е 4 ГОДИНИ БЕ ПИЧОВЕ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ПИРАТИТЕ-ДЕПУТАТИ ПОСЛЕ? Като данъкоплатец в тази държава не мога да си позволя четири години да издържам дори само един депутат за да ми направи промяна в един закон
2. Липсата на визия - какво е виждането на Пиратската партия по кой да е друг обществено значим въпрос. Не ме интересува конкретното отношение по въпроса за отпуските в момента. Искам да видя програма за развитие в Здравеопазването, Образованието, Транспорта и т.н. Независимо от броя депутати, които една партия вярва, че ще вкара в парламента тя трябва да има ясна визия за цялостното управление на страната (а съвременната история учи, че понякога може наистина да ти се наложи да управляваш). Всеки друг случай е най-малкото проява на безотговорност. Знам, че политиците едва ли са еталон за морал и отговорност, но след като се създава нещо ново, с претенции за различна идентичност и още по-важно с ПРЕТЕНЦИИ ЗА НАШИТЕ ГЛАСОВЕ то трябва да се опита да ни предложи нещо по-добро. Ако Пиратската партия няма ясна визия за цялостното управление на държавата каква е гаранцията, че утре няма да сътвори някоя колосална глупост в друга сфера например здравеопазването?
3. Практическото приложение и тълкувание на тезата за щетата от авторското право - Няколко пъти четох и темата и сайта на Пиратската партия. Правя няколко извода (моля, да ме поправите ако някъде греша)
а) авторското право само по себе си ощетява обществото, като ограничава свободното разпространение на информацията
б) основното зло са посредниците между авторите и крайните клиенти т.е. издаделите
в) крайните клиенти трябва да ползват всички интелектуални продукти безплатно, защото не ги използват за търговски цели
Действително ми беше много трудно да структурирам някаква логическа мисъл в горните твърдения. В края на краищата просто вдигам ръце и имам няколко въпроса:
1. издателите са основният проблем - те прибират огромни печалби на гърба на авторите и крайните клиенти. В такъв случай означава ли, че това звено от посредници трябва просто да бъде премахнато от веригата?
2. ако горното е вярно в такъв случай би следвало да премахнем всички посредници в икономиката - дефакто те по нищо не се различават от издателите? (в това число сме и ние уважаеми афилиейт маркетъри)
3. ако премахнем посредниците и улесним директния контакт между авторите и крайните потребители бихме могли изцяло да премахнем паразитната верига, която използва интелектуалните продукти само за извличане на печалби, нали?
4. Когато се отървем от печалбарите крайните потребители не би следвало да заплащат никакво възнаграждение за интелектуалните продукти, които ползват, защото те ще ги използват с нетърговска цел, нали така?
5. Ако не пропускам някакъв паричен поток някъде то авторите практически няма от къде да получават възнаграждение за труда си?
6. Как ще стимулираме авторите да творят ако не получават възнаграждение за това, което правят? Моля, към този въпрос да се отнесем малко по-отговорно от представата за последния клип на силиконова попфолк звезда. Всякакъв род интелектуален труд е под защитата на авторското право включително изобретенията, техническото и културно развитие на цивилизацията ни
happyslacker, въпросите ми не са конкретно към теб и не целят заяждане - действително искам отговор на подобни въпроси винаги (а на конкретните за да симпатизирам на Пиратската партия), когато някой прояви интерес да ме управлява.
Нормално е да искаме, да четем и да обсъждаме програмата за управление на тези, които ни карат да гласуваме за тях. Именно поради факта, че не го правим сме на тоя хал