Torbalan Trolski
Well-Known Member
Абсолютно, всичко което е било едно левче става по евроНормално прехода би бил плавен и цените ще са еквивалентни
Абсолютно, всичко което е било едно левче става по евроНормално прехода би бил плавен и цените ще са еквивалентни
Това ще е супер. Дори към нормалното, но май е в по-невероятните сценарии.Абсолютно, всичко което е било едно левче става по евро
Никакво доверие няма да се покачи. Само ще намажат измамницитеАз съм за приемане на еврото.
Както се каза и из предните коментари - ще се повиши доверието в страната. Държавата ни ще има правото да участва във вземането на решения, свързани с еврото, а не както е сега просто да се примирява с каквото е решено без право на глас.
Ще има по-голям контрол върху банките и се очаква лихвите (дългосрочно) да паднат. Казвам дългосрочно, тъй като към момента има политика на ЕЦБ към вдигането им.
За обикновения гражданин вече няма да се налага като излиза от страната да купува и продава евро или да му се удържат такси при всяко плащане. А когато ни приемат и в Шенген ще можем вече (ако искаме) да си купим имот в чужбина с ипотека от чуждестранна банка.
Ще ви дам пример за нещо, което в момента ме вбесява, но явно така работят БГ банките. Имам две еврови сметки в две различни банки. Когато отворя е-банкирането и искам да пусна превод в Евро, това не е възможно - иска ми задължително да въведа сумата в лева. Сядам аз и пресмятам колко е в евро. Пускам превода и какво се случва?
Първо ми взимат 1лв такса за операцията тъй като превеждам валута, после ми взимат такса превалутиране, тъй като обръщат еврото в лев и после другата банка и тя се нарежда да цака - превалутирайки лева обратно в евро. Двете превалутирания естествено стават по курсовете на банките. Така преди две седмици за едни 2000 евра платих 20лв такса при положение, че е-банкирането ми е уж с пакет за безплатно такова.
Не ме дразни толкова таксата, колкото олигофренската им процедура.
За вдигане на цените - зависи изцяло от търговците. В страната ни обожават спекулата. И ще е така докато няма никакъв контрол от страна на държавата. При сравнително еднакви цени на енергоносителите от повече от половин година, цените на всичко не спират да растат на двуседмична база. Стигна се до там, че вече да иде да си напазари човек в супермаркет в Германия, Испания, Франция, Англия или където и да е из Европа - му е по-евтино от тук.
Преди две седмици от Хамбург си взех шоколад Милка за 0.89 евро цента, като същия, в същата верига магазини се продава в България за 2.80лв (1.43€). Нивеа продукти - цената им наполовина. Месото - по-евтино, колбаси, безалкохолни - всичко ако не на близка до българската цена, то поне с 20-50% по-ниска.
По телевизиите се плюнчат разни търговски представители да казват, че стоките в България били по-скъпи отколкото в чужбина заради транспорта. Ще каже човек, че преди това са ги телепортирали тези стоки и само от година насам се превозват до тук. Но нищо не спомена за заплатите по търговските вериги в Германия и тези в България, нито на немските и българските шофьори.
Затова, и аз очаквам да има някакво поскъпване, но то не спира и сега. Вината обаче няма да е на приемането на еврото, а само и единствено в българските спекуланти.
Прогнозата за инфлацията тази година в България е да е в порядъка на 8-10%. Като гледам обаче, явно става на въпрос за месечна, а не годишна база.
Ще ви дам пример за нещо, което в момента ме вбесява, но явно така работят БГ банките. Имам две еврови сметки в две различни банки. Когато отворя е-банкирането и искам да пусна превод в Евро, това не е възможно - иска ми задължително да въведа сумата в лева. Сядам аз и пресмятам колко е в евро. Пускам превода и какво се случва?
Първо ми взимат 1лв такса за операцията тъй като превеждам валута, после ми взимат такса превалутиране, тъй като обръщат еврото в лев и после другата банка и тя се нарежда да цака - превалутирайки лева обратно в евро. Двете превалутирания естествено стават по курсовете на банките. Така преди две седмици за едни 2000 евра платих 20лв такса при положение, че е-банкирането ми е уж с пакет за безплатно такова.
Къде е скрит тоя бенефициент - в гардероба ли?Относно еврото - единствено хората, които не са наясно с ползите или имат някакъв скрит бенефициент от забавянето са против.
И преди и сега, България се примирява с вземането на всякакви решения. Ти до сега да си чул, някога да се е уважило наше искане за каквото и да е? Моля те, дай ми пример. Аз веднага ще ти дам 3 нашумели - тираджиите, Македония, шенген.Аз съм за приемане на еврото.
Както се каза и из предните коментари - ще се повиши доверието в страната. Държавата ни ще има правото да участва във вземането на решения, свързани с еврото, а не както е сега просто да се примирява с каквото е решено без право на глас.
На хартия да, на практика не е сигурно, виж какво се случи с Гърция при големия контрол на ЕЦБ.Ще има по-голям контрол върху банките и се очаква лихвите (дългосрочно) да паднат. Казвам дългосрочно, тъй като към момента има политика на ЕЦБ към вдигането им.
Да, това е плюс за такива като мене дето често пътуват, но пък не съм обеднял чак толкова много от разхождането до чендж бюрото. А и така или иначе навсякъде приемат карти, почти нямаш нужда от кеш. Горките дачани и шведи като ходят на екскурзия някъде колко се прецакват, че трябва да си обърнат парите в евро.За обикновения гражданин вече няма да се налага като излиза от страната да купува и продава евро или да му се удържат такси при всяко плащане.
Прекрасно, но за нормалните хора, които не притежават среден/голям бизнес, не са политици, не са измамници, и не са ИТ-та, покупката на имот в чужбина в Евпора е химера, тъй като заплатите ни, както знаем са най-ниски. И това еврото няма да го промени за съжаление...А когато ни приемат и в Шенген ще можем вече (ако искаме) да си купим имот в чужбина с ипотека от чуждестранна банка.
Да, тук ще спестим, ще минават като сепа преводи и ще е по-евтино. Иначе БГ банки мисля няма, само ББР остана май, така че не е баш наша политика.Ще ви дам пример за нещо, което в момента ме вбесява, но явно така работят БГ банките. Имам две еврови сметки в две различни банки. Когато отворя е-банкирането и искам да пусна превод в Евро, това не е възможно - иска ми задължително да въведа сумата в лева. Сядам аз и пресмятам колко е в евро. Пускам превода и какво се случва?
Тук нещата са прости. Ние сме малък и беден пазар, големите вериги, които са завладели целия ни пазар и есетствено не са български, са тук за да печелят пари, не от хубаво. Та същите, за да печелят вдигат цените на това, което се купува, тъй като от оборот няма да спечелят, ние освен всичко друго нямаме и покупателна култура. Та в резултат на това се вдигат цените на основните неща, без които не можем. Така олиото, което ползват най-бедните хора, по едно време стигна цената на зехтина почти. Като го направят това вече всички по редичката и като вълна се получават тези цени. Вчера купих мляко от магазин в София на производител/фермерски на цена 2.60 без промоция, изводите си ги правете сами, същото е и за маслото и сиренето.За вдигане на цените - зависи изцяло от търговците. В страната ни обожават спекулата. И ще е така докато няма никакъв контрол от страна на държавата. При сравнително еднакви цени на енергоносителите от повече от половин година, цените на всичко не спират да растат на двуседмична база. Стигна се до там, че вече да иде да си напазари човек в супермаркет в Германия, Испания, Франция, Англия или където и да е из Европа - му е по-евтино от тук.
Преди две седмици от Хамбург си взех шоколад Милка за 0.89 евро цента, като същия, в същата верига магазини се продава в България за 2.80лв (1.43€). Нивеа продукти - цената им наполовина. Месото - по-евтино, колбаси, безалкохолни - всичко ако не на близка до българската цена, то поне с 20-50% по-ниска.
По телевизиите се плюнчат разни търговски представители да казват, че стоките в България били по-скъпи отколкото в чужбина заради транспорта. Ще каже човек, че преди това са ги телепортирали тези стоки и само от година насам се превозват до тук. Но нищо не спомена за заплатите по търговските вериги в Германия и тези в България, нито на немските и българските шофьори.
Затова, и аз очаквам да има някакво поскъпване, но то не спира и сега. Вината обаче няма да е на приемането на еврото, а само и единствено в българските спекуланти.
Прогнозата за инфлацията тази година в България е да е в порядъка на 8-10%. Като гледам обаче, явно става на въпрос за месечна, а не годишна база.
Съгласен съм, ако презумираме обаче, че нашата държава се управлява от умни и кадърни хора, които нямат желание да станат неземно богати за сметка на народа, а по-скоро управляват държавата като собствена фирма с подходящата за това грижа, с цел тази фирма да просперира, печели и служителите (гражданите) да са супер удовлетворени и щастливи.В продължение и допълнение на поста на @angelovarna - 300 милиона годишно са таксите, които банките прибират за превалутиране всяка година... (Все за нещо по-полезно могат да се изхарчат. Голяма част тия пари ще останат в бюджета, а други в бизнеса и хирата)
Ще се повиши кредитния рейтинг на България ( Ние и нашите деца ще плащат по-ниски лихви по дълга, който имаме в момента, а и на този който ще натрупа България в бъдеще).
Според мен дори само тези две причини са достатъчни да убедят всички, че еврото ще направи всички ни по-богати. Колкото повече отлагаме, толкова по-зле.
И как според теб тия 300 млн ще стане така, че да влязат в бюджета, че на мен не ми е ясноВ продължение и допълнение на поста на @angelovarna - 300 милиона годишно са таксите, които банките прибират за превалутиране всяка година... (Все за нещо по-полезно могат да се изхарчат. Голяма част тия пари ще останат в бюджета, а други в бизнеса и хирата)
Ще се повиши кредитния рейтинг на България ( Ние и нашите деца ще плащат по-ниски лихви по дълга, който имаме в момента, а и на този който ще натрупа България в бъдеще).
Според мен дори само тези две причини са достатъчни да убедят всички, че еврото ще направи всички ни по-богати. Колкото повече отлагаме, толкова по-зле.
Как пък няма да влязат. Даже и ще ти ги преведат лично на тебе.И как според теб тия 300 млн ще стане така, че да влязат в бюджета, че на мен не ми е ясно
Отделил си време да ми анализираш мнението.И преди и сега, България се примирява с вземането на всякакви решения...
Ей го и другия, няма значение, че си ИТ, ама 10К заплата и към 500К сигурно портфолио в акции и се готвил да емигрира. Знаеш ли как емигрират хората в БГ от години? С пари за 1 месец и толкова. По-млад съм от тебе сигурно и съм започнал бизнеса си на около 20-21, много добре знам за какво говориш и какво имате предвид. Обаче има хора, които не са такива. И повярвай 90% от хората не са като теб примерно. Тва не значи, че не заслужават нормален живот. И където и да емигрираш с малки изключения, може би повечето хора ще са мързеливи. Такива са и в Испания, Гърция и къде ли не, но живеят по-добре, тва е. И въпросът тук е приемането на еврото до какво ще доведе за този тип хора, както и за предприемачите...Ще го кажа по-просто, защото @angelovarna го обяснява доста дълго.
Повечето хора ги мързи да гледат и предпочитат да се оплакват, защото така е най-лесно.
@webstil ако си млад и не си доволен от България - светът е голям. Цял свят е пред теб. И аз не съм доволен. Съответно нямам намерение да отгледам децата си в тази среда и съм в процес на емиграция.
Пък и не само младите. Поне в моето семейство имам примери за хора на по 50-60г., които също са го направили при това преди България да бъде част от ЕС.
И няма общо дали си в ИТ или не. Който е кадърен винаги ще намери начин. Останалите ще чакат някой да ги нахрани.
Ей го и другия, няма значение, че си ИТ, ама 10К заплата и към 500К сигурно портфолио в акции и се готвил да емигрира. Знаеш ли как емигрират хората в БГ от години? С пари за 1 месец и толкова. По-млад съм от тебе сигурно и съм започнал бизнеса си на около 20-21, много добре знам за какво говориш и какво имате предвид. Обаче има хора, които не са такива. И повярвай 90% от хората не са като теб примерно. Тва не значи, че не заслужават нормален живот. И където и да емигрираш с малки изключения, може би повечето хора ще са мързеливи. Такива са и в Испания, Гърция и къде ли не, но живеят по-добре, тва е. И въпросът тук е приемането на еврото до какво ще доведе за този тип хора, както и за предприемачите...
Да в ИТ сектора съм, но от 2008г. Преди това бях в...химическия сектор, там тогава печелих с вредните и всичко 2700лв (последно декември 2007г).Хубави неща си написал, полежателни и добре звучащи на теория, обаче без грам връзка с реалността. Личи си, че си в ИТ, там нещата са други, като отделна вселена е, друг пазар е. ...