защита на php авторски скрипт

AMOUN

Well-Known Member
Винаги ми е било интересно, ако имам някакъв скрипт който съм написал и мисля че е много ценен... толкова ценен че ме е страх да го хостна дори - как мога да си го защитя?
Според вас в хостинг компаниите хората които ги обслужват не ровят ли из скриптовете и да си кажат аууу гледай тоя скрип прави чудеса, чакай да си го взема?

не че имам нещо толкова ценно, но ми е интересно все пак? Как стои въпроса със защитата на авторския скрипт?

От: защита на php авторски скрипт

Няма никакъв проблем да ти го откраднат от хостинг компанията. За да си сигурен, че няма да бъдеш обран трябва да си го хостваш на компютър у дома. И да внимаваш да не ти проникнат в системата. Иначе няма начин.

Някакво решение е да го криптираш. Но си има редица недостатъци при изпълнението на скрипта. Повече инфо има тук
seocompany .ca/software/free-encryption-software.html
Обикновено се защитава само малка, но значително важна част от скрипта, за да се избегнат недостатъците на криптирането.

xampp-а му е майката.

болшинството от хостинг компаниите ще те ограничат във времето за изпълнение на скрипта 30-60 сек
като ти килне скрипта двестотристастотин пъти за едно денонощие няма как някой любопитен админ да не надникне аджеба кво толкоз си сложил на безценните им дискове

алтернативен вариант е да "посееш" скрипта на няколко хостинга като всяка от частите сама по себе си да е полубезполезна. обаче това е като да си вкараш таралеж в гащите заедно с цялата му рода до девето коляно

много ми се ще някой по в час да ме обвини в дълбока заблуда и да ме просветли за някакво решение. До тогава - xampp

Решението е подай, молба за патент така и да го откраднат ще ги съди патентно ведомство и ще изкараш и някой лев от кражбата

Както Тео по-горе е казал - най-сполучливо е криптиране на точно определени файлове, в които се съдържа важна информация за работата на скрипта, като в това число може да бъде включена информацията свързана за връзка с базата данни - потребителско име, парола и т.н. Като чрез това, само човек имаш декриптирания вариант на скрипта, ще може да внася корекции.
Втори вариант е, не самия скрипт да е нацепен, а самата база данни да е на отдаличена машина, като по-този начин самия скрипт става неизползваем в случай, че не може да се дъмпне цялата база от втория хостинг.
Един от най-разпространените методи за криптиране е Base64 и не, това не значи 100% сигурност. Кода може да се разбие, но е трудоемко, изисвка големи процесорни ресурси и отнема доста време.
Ако искаш да си 100% сигурен, че няма как някой да ти изземе труда - вземаш си собствен сървър и го брулваш в килера :)

Решението е подай, молба за патент така и да го откраднат ще ги съди патентно ведомство и ще изкараш и някой лев от кражбата
това не е възможно
единствено можеш да претендираш че някой ти е откраднал нещо, ако в кода на другия има част от твоя код и това ще го докажеш някой друг път, защото всеки може да си напише същото и това няма да значи, че ти го е взел от теб.
но като авторско право - програмните продукти са с права, възникващи в самия момент на писане и принадлежат на техния автор. като книгите. дори и да работиш за някого и да му напишеш нещо то не става негова собственост ако не е упоменато друго, а си остава твое. за това в много от компаниите си имат клаузи в договорите, че каквото правиш остава изключително тяхна собственост

а иначе квото искат да краднат, ще ти го краднат ако ще и физически да те лупнат по главата. нали имаше някакъв такъв случай ама не помня какво беше точно - игра или някакъв софтуер, бяха набили някакъв където носи продукта :lol:

http://www.zend.com/en/products/guard/

Това си е от създателите на PHP - криптира скрипта и за да се изпълни трябва на сървъра да има Zend Optimizer - и май някакви пароли му се сетват. Може да слагаш лицензи, дето expire-ват и тн.

Доколкото знам това е начина, ама е платено, може да има и някакви безплатни варианти....

Последно редактирано:
За Zend Guard има безплатно декодери из нета. IonCube е доста по-сигурно. Но и за него се намират оферти за декодиране, виждал съм някъде искаха по 10-20 $ на файл.

@ktomov, какво е това криптиране с Base64? после да не ми го "декриптират" с base64_decode() :)?

Ако искаш да криптираш нещо, IonCube. Общо взето това е единственото, което много мори кракерите. Разбива се, но много трудно и обикновено не си струва.

Горе