за авторските права

shelby

Member
Въпроса ми е дали ако публикувам на сайт информация от книга или чужд сайт ще имам някакви проблеми с авторските права и ако ще ми създадат проблем какво мога да направя по въпроса ?

От: за авторските права

Да, ще имаш проблеми. Искай позволение от автора, освен ако не е написано, че материалите може да се ползват.

нали знаеш че в бг хорицата са мн добри и ще кажат за превода на автора като дадът адрес телефон егн булстат и подробни данни кога каде излизаш и кога хвърляш боклука

Значи трябва да пиша писма до редакцията относно авторските права !

Наи-добре питай ако има как за да си нямаш разправии после:)

За да не отварям нова тема, пиша тук: ако превеждаш сам материали (статии) от чуждоезикови сайтове, то има ли нарушаване на авторските им права и нужно ли е да се иска изрично разрешение за публикуване на преводите?

Да, изисква се.
А тогава как да разбирам тази част от Закона за авторските права :?: :

Авторско право върху преводи и преработки
Чл. 9. Авторското право върху превод или преработка принадлежи на лицето, което ги е направило, без с това да се накърняват правата на автора на оригиналното произведение. Това не лишава други лица от правото да правят самостоятелно свой превод или своя преработка на същото произведение.

Разбирай го, че можеш да превеждаш колкото си искаш, стига да си го гледкаш само ти. Купи си много рамки ако искаш да се занимаваш с това, защото се сещам само за едно друго подходящо място, където човек може да пъхне подобни преработки.

Горе