Да, за всяка супа се начислява ДДС от 20%, ако естествено фирмата е регистрирана по ДДС. Как да се избегне ДДС-то? Към теб или от теб? По принцип няма, все пак другата фирма или ти, ще искате да си го върнете от държавата, след осчетоводяването на месеца, тримесечието, годината. Или там както оперира фирмата. Но е май месец.Здравейте. Някой може ли да ми обесни как се пресмята ДДС-то ? До колкото знам е 20%, но за всякакви суми ли е 20% или е променливо спрямо сумата ? И също имали вариант да се избегне начисляване на ДДС ?
Здравейте. Някой може ли да ми обесни как се пресмята ДДС-то ? До колкото знам е 20%, но за всякакви суми ли е 20% или е променливо спрямо сумата ? И също имали вариант да се избегне начисляване на ДДС ?
Ако си по ДДС - слагаш. Иначе не виждам реална причина да го правиш. Поне така мисля.Говорим за интернет услуги... Примерно изработка на даден сайт. Правим договор. Цената която искам аз е 1000 лева примерно, трябва ли задължително да се слага ДДС на тази сума или може да е без ДДС ?
Ако си по ДДС - слагаш. Иначе не виждам реална причина да го правиш. Поне така мисля.
Ако си по ДДС - слагаш. Иначе не виждам реална причина да го правиш. Поне така мисля.
Това знам от моята счетоводителка. И за това го мисля.Сериозен счетоводен съвет...
NB
Държавната администрация се е погрижила да има безброй закони и правилници. Ама никой не ще да ги чете - всеки е експерт по рождение!
Ако клиента ти е местно лице - т.е. българска фирма и твоята фирма няма оборот 50к лв за последните 12 месеца не начисляваш ДДС, тъй като не си регистриран по закона за ДДС. Обаче ако клиента ти е извън България си длъжен да се регистрираш по закона за ДДС и пак не начисляваш ДДС. Гледай в договора да оформите обекта като "интернет услуга" или "програмистки услуги", а не продукт (софтуер, сайт, база д анни и прочие), че данъчните се заяждат.
За клиентите ти извън ЕС, включително физически лица, също не се начислява ДДС във фактурите (за ЮЛ – чл. 86, ал. 3 във връзка с чл. 21, ал. 2 от ЗДДС, а за за ФЛ – чл. 86, ал. 3 във връзка с чл. 21, ал. 5, т. 2, б. в).
Само (Така де, Блинки е прав) когато фирмата му е регистрирана по ЗДДС е длъжен да начисли ДДС, а с калкулатора по-горе ще си го и сметне лесно. :beer:
Не съм счетоводител и не мога да давам съвети (трябва да се пита професионалист но ето няколко неща за размисъл)
Само ако клиентите са ти от ЕС трябва да си по ддс и да го начисляваш поне англииските хостинг фирми който са по ддс в конфигуратора като им зададеш държава извън ес отпада ддс-то...
Това мисля е застъпено и в нашето законодатлеството ни е сингхранизирано и тук и го има обсъдено в една тема
http://www.odit.info/?s=6&i=251922&f=201
ето затова питайте счетоводителя... дискусията е от 2011 но сътоветние членове в ЗДДС са променяни през 2010 и не са пипани след това
Защото мисля че е едно и също дали фирмата ти получава пари за хостинг от сащ или нова зеландия или получава банков превод с ризън адвертайсиг от сащ или нова зеландия (за второто е проверявано не трябва да си по ддс) (тоест ако се баннат - забрани се на клиенти от ЕС да ползват услугата няма нужда от ддс регистрация)
За да се приложи определен режим на облагане с данък върху добавената стойност на доставките на услуги е необходимо правилно да се определи мястото на изпълнение на съответната доставка. В зависимост от това се определя приложимият данъчен закон – за доставките с място на изпълнение на територията на страната – ЗДДС, а за тези с място на изпълнение извън територията на страната – данъчният закон по местоизпълнение на доставката. Това е определящо относно цялостното данъчното третиране на съответната услуга, приложимата данъчна ставка, лицето – платец на данъка и възникване на задължения във връзка със съответния регистрационен режим.
(5) Мястото на изпълнение при доставка на услуга е мястото, където получателят е установен или има постоянен адрес или обичайно пребиваване, когато са налице едновременно следните условия:
1. (изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) получателят е данъчно незадължено лице, което е установено или има постоянен адрес или обичайно пребиваване извън Европейския съюз;
2. доставяните услуги са:
а) предоставяне или прехвърляне на права върху лицензия, патент, авторско право, търговска марка, ноу-хау или друго подобно право на индустриалната или интелектуалната собственост, както и прехвърляне на права върху програмен продукт, различен от стандартен софтуер;
б) рекламни услуги;
в) услуги, извършвани от консултанти, инженери, консултантски бюра, счетоводители, юристи и други подобни услуги, включително услугите по изработка, преработка или доработка на софтуер;
г) обработка на данни или предоставяне на информация;
д) банкови, финансови, осигурителни, застрахователни и презастрахователни услуги с изключение на отдаването под наем на сейфове;
е) осигуряване на персонал;
ж) отдаване под наем на движими вещи с изключение на всички видове превозни средства;
з) електронни съобщителни услуги;
и) услуги по разпространение на радио и телевизия;
к) услуги, извършвани по електронен път;
л) (изм. - ДВ, бр. 94 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) услуги по осигуряване на достъп до система за природен газ, разположена на територията на Европейския съюз, или до мрежа, свързана с такава система, до електроенергийната система или до топлофикационните или охладителните мрежи, или услуги по пренос или по разпределение чрез тези системи или мрежи и доставката на други услуги, пряко свързани с тях;
м) поемане на задължение за неизвършване на действия или неупражняване на права по букви "а" - "л";
н) посреднически услуги, извършени от лице, действащо от името и за сметка на друго лице, във връзка с услугите по букви "а" - "м".
Чл. 97а. (Нов - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната, които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.
(2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка.
(3) Данъчно задължено лице, регистрирано на основание ал. 1, се смята за регистрирано и по ал. 2 и обратното.
(4) За лицата по ал. 1 и 2 възниква задължение за подаване на заявление за регистрация по този закон не по-късно от 7 дни преди датата, на която данъкът за доставката става изискуем (авансово плащане или данъчно събитие), като данъчната основа на получената услуга подлежи на облагане с данък.
(5) Лице, което е регистрирано на основание на този член и за което възникнат основания за задължителна регистрация по чл. 96, 97, 98 и 99 или за регистрация по избор по чл. 100, ал. 1, 2 и 3, се регистрира по реда и в сроковете за задължителна регистрация или регистрация по избор.
Изключение от последното правило са случаите, когато получателят – данъчно незадължено лице е установен извън ЕС и получаваните услуги са от т.нар. интелектуално естество (напр: консултантски, рекламни услуги, прехвърляне на права, патенти, лицензи, изработка на софтуер, обработка на данни и др.). В този случай мястото на изпълнение е в държавата на получателя, т.е. доставчикът не следва да начислява ДДС, а получателят ще се самообложи, ако местното законодателство изисква това.
http://balans.bg/3774-zdds-rezume/
тук също се прави разлика между облагаема доставка, доставка облагаема с нулева ставка, освободена доставка и такава на която не се начислява...
и продължавам да си мисля (без да гарантирам че съм прав и да давам счетоводни съвети...) че ако попадаме във случая на доскавка на която не се начислява не възниква задължение за регистрация...
Говорим за интернет услуги... Примерно изработка на даден сайт. Правим договор. Цената която искам аз е 1000 лева примерно, трябва ли задължително да се слага ДДС на тази сума или може да е без ДДС ?