Да бе, вие като разработчици и хора в този бранш най-добре би трябвало да знаете колко струва това. Мислете от гледна точка на това, за колко бихте го направили на друг, за себе си е ясно, че със знания и ресурси можете да го докарате в долните числа на три цифрената сума, но не е там идеята, както казах. Нищо лично мненията, че е тънък сайта, но ако някой седне да го направи за друг се съмнявам, че ще му го продаде за 100-200 лева. Наскоро имах един такъв случай, в който клиента прецени, че дадено нещо (а то не бе никак лошо - говоря за примера, който пусна) струва не повече от 200 лева, при което му казах, че не съм неговия човек и ако ще даде на някой да му го прави в този бюджет, много добре да се разпишат върху едно добре направено техническо задание и разбира се договор, както и добре да си върже гащите при паричните отношения. Макар, че е все тази да павиш такива схеми за такъв бюджет.
Съгласен съм с мненията на хората, които гледат обективно, взимайки всички аспекти при изработката на такъв сайт. Преди време имах друг случай. Познат попита за колко най-тънко мога да му направя сайт с еди какви си функции, и когато му дадох супер изпилена цена, той се бил консултирал с друг велик гении, който му казал, че това реално струва ххх. След като се чухме му казах направо да го наема, защото цената е добра и трудно ще получи по-добра от опитен човек, при което той ми каза, че пък на въпросния човек не му се занимавало. Което нали се сещате, че щом не му се занимава за тези пари, явно не е преценил много добре, че си заслужава да се захванеш да го правиш. И моя човек веднага му светна, че експертчето явно само си е дрънкало. А и един истински професионалист, ценящ труда си, никога няма да предложи цена, която да подскаже "абе аз защо не хвана да се занимавам по-добре с изчукване на калници".
И пак казвам, за да не звуча много нахакано, сайт за хххх лева може да излезе на някой хх лева, но това е по ред причини - знания, опит, ресурси, проучвания, отнето време и т.н. Никой не продава на себестойността. Винаги има един % печалба, а дали ще е 100%, 200%, 1000%, това вече зависи от човека и какви отношения има с поръчителя (приятел, роднина, случаен човек, партньор и т.н.).
Моя личен съвет е да не се прецаквате, както и да не прецаквате хората в тази сфера, обяснявайки на някои не толкова на вътре, че еди какво си струва символична сума. Най-малкото се компрометирате, че работата ви е еквивалентна на тази на един събирач на хартия за вторични. Правете му разбивки, ако това ще ви накара да се почувствате по-добре, но слагайте всичко, за което се сетите в сметката, защото после при въпроса "добре, ще ми го направиш ли ти за тези пари", не мисля, че следва много ентусиазиран отговор.
Обикновен пример мога да ви дам с това, когато някой каже "еми то ще се ползва готова тема за 50$ от themeforest и излиза ххх$". Да, ама не, имаш едни $2 транзакция при закупуване на тема там, често някоя функционалност, която е споменал клиента се продава допълнително - добър пример е WPML плъгина и така, и в един момент от тук, от там, сумата минава двойно казаното в началото и познайте кой е вътрешно, ако решите да му го билдвате вие този сайт.
Ще подскажа, със сигурност не е клиента.
Много се кефя на хора, които слушат, предлагат, питат човека, и след 1-2 дни (а може и по-малко - в рамките на няколко часа) след добро проучване му дават цена. Защо? Защото се съмнявам да имате клиенти имащи 1:1 желания, дори в дизайнерска гледна точка и в същото време да се знае абсолютно всичко.