Не ми се искаше да разводнявам темата, но съм длъжен да се защитя
Отворете някой сайт за обяви и пуснете една търсене за тристаен в центъра на Варна и центъра на София и за купуване и за наемане. Изненада - цените са двойни.
Не вярвям предприемачите тук да живеят при родителите си. Трябвя жилище.
Варна е далеч по-компактен град, следователно разходите за транспорт са много по-ниски, не е задължително човек да си вади карта. В София без карта е немислимо, дори и в центъра да живееш.
Ако пък ползваш кола, във Варна просто няма къде да изминеш такива дистанции, освен ако не живееш в някое предградие. За три дни само между дома ми, работа и университета съм минал 100 километра, преди малко като се прибрах го отчетох.
Наемите във Варна и цените на труда са много по-ниски, което обуславя по-ниските цени в ресторантите например. Така както съм ял за 15 лв във ресторанти във Варна, във София трудно мога да го направя.
Бързото хранене - баници, пици, дюнери също са на малко по-приемливи цени по същата причина.
Услуги като да кажем сервизи, строителни услуги и т.н, също са по-евтини по сходни причини.
Основните продукти в големите магазини са на една и съща цена.
Облекло, домакински стоки по моловете - също.
Сигурно има неща които са по-скъпи във Варна, няма какво да се лъжем.
И нека мнението ми не се разбира като това, че хората във Варна/Бургас живеят по-добре от тези в София, не го казвам. Но със 1000 лв във Варна се живее далеч по-добре отколкото с 1000 лв в София.
Аз като човек преместил се в София преди 3 години от провинцията в София като студент съм наясно как се живее в родния ми град и как в София с дадена сума. И как примерно там мога да си купя дюнер за 5 лв и да ми остане половината, а в София да не ми стига. Как да кажем ремонта на един телевизор ми излезе 100 лв с чисто нова оригинална част, която да замени тази която беше повредена, а в София ми искаха 60 лв само за транспорт и още 60 лв за установяване на повредата. Без да калкулират евентуални материали.