ограничаване на социалните помощи само до третото дете

От: ограничаване на социалните помощи само до третото дете

Реално погледнато щом имаш повече от 2 деца, значи може да се грижиш за тях и не ти трябва социално подпомагане.
То и на мюсюлманите е разрешено да имат до 4 жени, ама само ако могат да ги гледат равнопоставено.
Т.е на едната като купиш мерцедес, трявба и на другите :)

Така че по 4 жени имат само богаташите. Същото трябва да е и с децата.
Ще имаш повече от 1-2 само ако можеш да ги осигуряваш, ако не можеш .. отнемане и даване за осиновяване от такива които могат.
Спрат ли им парите и ще спрат да раждат, щото нямат изгода.

Ми не е съвсем така. Не толкова отдавна - преди 70 години да речем, хората (българите!) умишлено са правили по 4 деца, без много много да мислят как ще ги осигуряват. Целта е била оцеляване на рода и нацията. Цялото семейство работи за първородния син, за останалите каквото остане. Не си мислете, че в момента работата е твърде различна. :wink:
Просто погледнете бабите и дядовците ви по колко са били в семейство. И колко са оцелели до зряла възраст...

Абе, ти като инвестираш, дефектни продукти ли си купуваш само? Каква инвестиция може да е раждаемостта на тая група?

Относно 2., цитирай закона според който спират всички помощи на майката, ако детето и не посещава училище. Това отнася ли се за майките с деца до 7 годишна възраст? Щото там пак може да има 2-3 и пак да се цокат помощи почти цяло десетилиетие, докато стане време за училище.

А хората в момента получават еднакви пари от държавата, що се отнася до раждане - 200-300лв за първо, 600лв за второ и ако не бъркам, по 200лв за трето и натам.
Пак си живееш в твой си свят. Началната помощ я дават, след шест месеца май беше, доста дълго се чакаше. Но примерно жена ми не е взела и лев, щото сме богати, а богат според държавата е всеки който има над 300 лв. месечен доход на глава в семейството (не се хващай за цифрите, там беше някъде). И щото не е самотна майка, нали.

Хайде сега да видим следната ситуация - ако увеличиш драстично помощите по т. 3, но промениш т.2, така, че само тези, които са образовани се възползват от това, дали пък няма да получиш ситуация, в която мангалчетата отпадат от социалната система, и да стигнеш до т.1, че увеличените помощи са всъщност инвестиция?
Ти нормален ли си :lol: И как по-точно ще направиш така, че необразованите да не получават помощи. Да не би случайно да имаш предвид, че мангалите ще имат някакъв стимул да учат, за да могат един ден да взимат помощи при раждане на дете? Много дългосрочен план :-o Спри хероина.

А Чирков е една бяла лястовичка. Винаги има изключение към правилото, но такива като него нямат нужда от помощ, за да се реализират, точно като нормалните хора.

От: От: ограничаване на социалните помощи само до третото дете

Ми не е съвсем така. Не толкова отдавна - преди 70 години да речем, хората (българите!) умишлено са правили по 4 деца, без много много да мислят как ще ги осигуряват. Целта е била оцеляване на рода и нацията. Цялото семейство работи за първородния син, за останалите каквото остане. Не си мислете, че в момента работата е твърде различна. :wink:
Просто погледнете бабите и дядовците ви по колко са били в семейство. И колко са оцелели до зряла възраст...
Тогава е нямало елементарна медицинска помощ. В момента никой не прави деца, щото много от тях умират. В България и Западна Европа, всички правят деца, за да цокат социални помощи. Защото децата не умират, щото условията не са като преди 100 години.

Ти верно имаш страхотен проблем с четенето. На въпросът - как точно ще направя тия, дето не ходят на училище, си преговори т.2 от предишното мнение, за която всъщност и ме питаш да ти цитирам закон. Е, има го, търси си го сам. А, да, и се прилага. Ама твърде рядко, щото директорите водят циганетата, че посещават училището. Ама това май го написах вече три пъти, дано прочетеш и схванеш от четвъртия.

Колкото до началната помощ - досега сме я взимали два пъти. В рамките на седмица след раждането. И не знам според държавата кой е богат и колко получаваш ти, но и аз и жена ми се осигуряваме на максималния осигурителен праг.

А мангалите се размножават много, защото това им е вроден инстинкт - твърде назад в еволюцията са и това няма да се промени скоро, независимо дали имат или нямат помощи.
Имаш ли идея по соца как е стоял въпроса? А също така, не е зле да се поинтересуваш каква е била числеността на това племе по царско, има няма 40 000 човека. Т.е. тия им навици са придобити и съвсем демократични. Едно време не са се множали така.

Колкото до началната помощ - досега сме я взимали два пъти. В рамките на седмица след раждането. И не знам според държавата кой е богат и колко получаваш ти, но и аз и жена ми се осигуряваме на максималния осигурителен праг.
И като се осигуряваш, колко детски си взел за децата си?

Тогава е нямало елементарна медицинска помощ. В момента никой не прави деца, щото много от тях умират. В България и Западна Европа, всички правят деца, за да цокат социални помощи. Защото децата не умират, щото условията не са като преди 100 години.

Ама според теб условията при циганите са се подобрили ли? :lol:

Ама според теб условията при циганите са се подобрили ли? :lol:
Ами Проданов, отиди в някоя болница да видиш кой се лекува с твоите данъци. Явно са се подобрили.

И това ще го ограничим като ограничим помощите за 4то дете и нагоре, или като отрежем изцяло помощите на отпадналите от учебните заведения?
Хайде разпиши двата варианта, че ми е интересно. :wink:

ПП По горе гледам, че си пропуснал наличието на детски градини :lol:

Лично, според мен, на помощи трябва да имат право единствено хора, които работят и внасят данъци. И твоят вариант е ок, но не смятам, че предложението на ПФ е лишено от смисъл. Все пак е първата крачка в правилната посока. И пак казвам, едно такова ограничаване на помощите няма да засегне българите. Болшинството от нас, така или иначе не могат да вземат никакви помощи и детски, освен първоначалната, заради това че се водим богати и имаме семейства, т.е. майките не са "самотни майки".

Ето по темата

Месечен доход от около 1100 лева може да си докара една непълнолетна и неработеща 17-годишна майка на три деца,

1. Помощ при бременност, по чл. 5а от ЗСПД, еднократно 150 лв., само за тези, които не са плащали осигуровки по КСО и със среден месечен доход под 350 лв., общо 450 лв. месечно;

2. Помощ за раждане на дете, (250 лв. за първото, 600 лв. за второто и 200 лв. за третото дете) общо 1050 лв. еднократно;

3. Помощ при раждане на дете с увреждания, еднократно 100 лв.;

4. Месечна помощ по чл. 8 от ЗСПД (при родители без социални осигуровки и доход под 350 лв.), по 100 лв. месечно до навършване на 1 година;

5. Помощ при раждане на близнаци, по 1200 лв. на близнак, еднократно 2400 лв.;

6. Месечна помощ за дете (35 лв. досега), а от 2014 г. по 50 лв., след това може и повече, при доход по-нисък от 350 лв., или общо 150 лв. месечно;

7. Месечна помощ за деца близнаци до завършване на средно образование, месечно по 52,50 лв., общо 103 лв. месечно за години наред;

8. Месечна добавка за дете с увреждания (70% от брутната МРЗ), по 189 лв. месечно (според годишния доклад на Държавния департамент на САЩ, 47% от циганските деца в България са болни от астма или диабет);

9. Целева помощ на първолаци – еднократно 150 лв., с праг 350 лв., общо 450 лв.;

10. Компенсация за детска градина (чл.10б на ЗСПД), по 100 лв., общо 300 лв. месечно;

11. Безплатно пътуване на многодетна майка, годишно примерно 100 лв. всяка година;

12. Диференциран минимален доход (ДМД) по чл.9, ал.3, т.8 на Правилника за прилагане на ЗСП месечно в размер Х%65 лв. (65 лв. е Гарантираният минимален доход, ГМД), примерно 50 лв. месечно;

13. ДМД за дете до завършване на средно образование, 91% от ГМД, или по 59,15 лв., общо 197,45 лв. месечно;

14. ДМД за родител, отглеждащ сам дете/деца до 3 години (самотна майка), месечно 78 лв. (чл.9, ал.3, т.10а от ПП на ЗСП);

15. Помощ за превенция за изоставяне (при заплаха за изоставяне на новороденото), еднократно 325 лв. (5 пъти ГМД);

16. Помощ за реинтеграция (да си вземе обратно изоставеното дете) евентуално еднократно 325 лв., може и повече, еднократно 1025 лв. за трите деца.

Остави я тая тема. Не защото не е вярна, а защото подхода на ПФ не е нейното решение. Въпросът е кратък и решението елементарно - в единия случай ограничаваш мангалите до 4 и не променяш нищо. В другия случай или ги правиш хора (което едва ли ще стане) или ги ограничаваш до 0. И за капак, първият вариант вреди и на българите, а същевременно ще ни донесе и ебаси негативите във всякакъв план.

Остави я тая тема. Не защото не е вярна, а защото подхода на ПФ не е нейното решение. Въпросът е кратък и решението елементарно - в единия случай ограничаваш мангалите до 4 и не променяш нищо. В другия случай или ги правиш хора (което едва ли ще стане) или ги ограничаваш до 0. И за капак, първият вариант вреди и на българите, а същевременно ще ни донесе и ебаси негативите във всякакъв план.
Самият факт, че повдигат този въпрос ме кара да им симпатизирам. Не виждам друга политическа сила, която въобще да е споменала нещо по този въпрос, камо ли да инициира нещо.

Значи навремето са раждали по много деца, защото е имало голяма смъртност.
Моята баба са били 6 деца, от които само 2 са преживяли след детството.
В повечето семейства е било така, от 5-6 родени само 1-2 са оцелявали до зряла възраст /зряла имам в предвид да се задомят и да имат поколение/

ПП: Нека всяко семейство си решава колко деца да има, просто над 2 броя да нямаш социални помощи.

И друго което трябва да се направи, на неомъжени жени да не се дават детски.

Може би не гледаш там, където трябва. Повдигането на този въпрос по този начин ще отприщи съвсем очакваните реакции на един милион организации (не им помня имената, а и нямат значение). Ще има зловещ рев и нулев резултат. Погледни в програмите за образование. Там, където видиш да се промени модела на финансиране на учебни заведения, там ще намериш и партиите, които ще решат този проблем. Защото при промяна на бюджетирането на училищата няма как тоя милион организации да скочат, и нещата ще заминат тихо и бързо.

Не мисля. Всяка промяна, която засегне тази група, ще бъде подложена на политически натиск. За това ти казах още преди 5 мнения, че политическата система на позволява, както елементарен контрол, така и каквито и да е действия в ущърб на привилигированата класа.

ПП: Нека всяко семейство си решава колко деца да има, просто над 2 броя да нямаш социални помощи.

И друго което трябва да се направи, на неомъжени жени да не се дават детски.
Точно :)

Няма как да има политически натиск, защото промяната е в друга сфера и връзката е силно косвена. Никой няма да си сложи таралеж в гащите да защити незащитаема позиция.

А това с неомъжените е потрес, честно... Факт е, че мангалите не се женят именно заради помощи, но е и факт, че българите също масово не се женят - над 50% от българските двойки живеят на семейни начала без брак. Ае нема нужда да се самозастрелваме в крака. Просто усилваме връзката помощи-образование и мангалите са до тук.

Това, че навремето са раждали камара деца заради високата смъртност не е съвсем вярна. Хората са правили деца с идеята да оставят нещо след себе си. Все пак няма логика да се гътнат двама (мъжа и жената), а след тях да остане само един (единственото дете в семейството). България има нужда от раждаемост поне 3 деца на семейство и в краен случай 2 деца, защото иначе намалява младото работоспособно население и се увеличава възрастното, което трудно ще работи (те са се наработили достатъчно). В тази ситуация малко хора работят и трябва да хранят освен себе си също много стари неработещи (защото са пенсионери). Това срива икономиката на една държава. В Западна Европа този проблем са си го решили като вкарват черноработници от страни от третия свят, макар и това да им играе лоша шега вече, защото това подменя бита и културата на една държава. Само образованието и бонусите за преминаване в по-горен клас, по-висок успех в училище, резултати на състезания и олимпиади и тем подобни могат да решат проблема с изпростяването на населението, което не е характерно само за циганите, но и за останалите, които са жертва на настоящата ни образователна система. Ако не вярвате, излезте навън и си изберете случаен тинейджър (най-добре пробвайте с българин) и го питайте колко букви има в българската азбука. Ще се учудите от резултата.

Не знам дали съм го споменавал другаде из форума, но аз съм дете от многодетно семейство с четити деца (трети поред съм).

Не мисля, че твоите родители са разчитали на помощите за да ви изхранват?
Защото ако са разчитали на тях, не мисля, че да имаш толкова деца е правилно решение. тези помощи имат съвсем различна цел. те не стигат за изхранване и не бива да се правят деца само заради тях!

Не бива. Но пък биха могли да дадат спокойствие на младото семейство, и ако то се колебае, да го мотивира за деца.

Нито с ограничаването, нито със стимулирането ще се постигне сериозен ефект, само ще бъде силно неефикасен. Рестрикцията е основно по линия на бюджета! А раздаването на пари и то дори неотговарящи и за половината от нуждите на едно дете, отновно нищо не помага! Раждаемостта с даване/отнемане на кинти не става! Така, че се обезсмисля всичко с тези пари!

Единственият стимул трябва да бъде по-малко изземване на пари на семейството от държавата - тук най-чудесен пример са сериозни данъчни облечения, различни ставки на ДДС и т.н! Като цяло трябва се гледа намалението на държавната тежест.
НООООО това трябва се гледане по абсолютно всички сфери по линията народ-държава.

Когато имаш повече средства на края на месеца, е съвсем различно. В миналото ни държавата е била просто един размит спомен на фона на чудовището от наши дни - а тогава са раждали и то по много.

Бих споменал че над 200к двойки в момента искат да имат деца, но не могат! Едно ограничение до 3-то не само, че няма да помогне а и ще наказва всички с 3+ деца, без значение от кой етнос са.

Горе