Защо вярваме на лъжите?
В третия епизод на нашия подкаст говорим с Ювал Ноа Харари за връзката на човечеството с истината.
От Бил Гейтс| 30 ноември 2020 г
Повечето съвременни общества отдават висока стойност на истината и честността, но хората изглежда не могат да устоят на лъжите, от малки бели лъжи до огромни теории на конспирацията. В третия ни епизод на
подкаст , Рашида и аз се опитваме да отговорим на въпрос, който изглежда, че придоби допълнителна актуалност тази година: защо хората вярват на лъжи?
Ако сте следили новините тази година, вероятно няма да ви изненада, че станах много любопитен защо хората разпространяват лъжи или вярват в неща, които са неверни. Но извън личната си връзка, аз съм супер очарован от ролята, която лъжите играят при оформянето на човешките общества. Израелският историк Ювал Ноа Харари е един от най-добрите хора в света, с които да говорим за това, затова го поканихме да се присъедини към нас.
Аз съм голям фен на Ювал и Рашида и аз се захласнахме за взаимната си любов към книгите му още при първата ни среща. Ако не сте запознати с работата му, Ювал е написал популярни книги за
миналото ,
настоящето и
бъдещето на човечеството . (Новата му
адаптация за графичен роман на Sapiens изглежда много готина.) Той обясни на Рашида и мен как способността на Homo sapiens да създава митове и измислици е нещото, което ни е позволило да създаваме общности.
Вземете Дания например. Нито едно животно на Земята не знае, че Дания съществува освен хората. Дания — като всички други страни, включително Съединените щати — е сложен мит, в който колективно сме решили да вярваме. Но този мит дава възможност на датчаните да организират общество, което осигурява ползи на своите хора.
Целият епизод не е за митология, разбира се. Рашида и аз също говорим за конспиративните теории за к0вид, ролята, която социалните медии играят в разпространението на дезинформация, и единствената лъжа, в която избирам да повярвам, въпреки че знам, че не винаги е вярно. Много се забавлявахме, опитвайки се да разберем истината за истината.
Ако сте приключили със слушането и се интересувате да чуете повече от Ювал, имате късмет. Вечерта, след като приключихме със записа на този епизод, Ювал ни изпрати последваща бележка за връзката между лъжите и теориите на конспирацията, която можете да
прочетете тук . Надявам се, че ще го намерите толкова провокиращо размисъл, колкото направих аз.
In this podcast episode of 'Bill Gates and Rashida Jones Ask Big Questions', the hosts and Yuval Noah Harari discuss humanity’s relationship with the truth.
www.gatesnotes.com
---
Истината, според Ювал Ноа Харари
Historian, philosopher and the author of the bestsellers “Sapiens: A Brief History of Humankind”, “Homo Deus: A Brief History of Tomorrow”, and “21 Lessons for the 21st Century”. Co-Founder of Sapienship, a multidisciplinary organization advocating for global responsibility whose mission is to...
www.weforum.org
Ювал Ноа Харари
Професор, катедра по история, Еврейския университет в Йерусалим