Тогава какво тролиш не ми е ясно? Повечето хора избират опциите за експресна доставка и си плащат. Три страници пишеш разни неща и излиза, че и ти изпращаш нещата като нас.
Не съм ти видял въпроса. Продукти по 1 лв не продавам. Но, ако трябва да съм честен - имам някакви книжки по 3-4 лв. Ми.. доставям ги, що?
Не процедирам. По-горе казах, че към момента безплатната ми доставка е за София. В момента работя по това тя да стане такава и в големите градове. В Странджанското село ще е 3.50, както написах по-рано. Що да няма логика?
Не, не работя на загуба. Преди да го пусна тоя вариант дълго смятах какви са ми поръчките. Да, имам, и ще имам единични поръчки, от които съм на загуба, но те са пренебрежими на фона на останалите. Като цяло, тази опция ми увеличи продажбите доста, което пък си има своите позитиви.
По-горе някой написа, че ако имам безплатна доставка, клиентите ми ще бягат от мен. Още не мога да разбера логиката на това и затова питам. Защо мислиш, че се самоубивам според теб?
Ко?НЕ!
Тоя "някой" трябва да съм аз. Още като заговори за Китай и ми стана ясно, че е безнадеждно и реших да не пиша повече, а като разбрах, че става въпрос за книги си казах - добре, че не съм писал. Сега трябва пак да цапам темата.
Логиката е там, че с безплатната доставка имаш един разход, който независимо как си ги нагаждаш надува цената на стоката или казано по друг начин - губиш клиентите, които заради 1-2лв и дори 50ст по-ниска цена при конкурент те отсвирват още преди да са си направили сметката с фактора доставка. Започни да правиш по няколкостотин поръчки дневно и тогава ни обяснявай за ползи и растеж с тая велика стратегия.
Защото няма логика, би трябвало да слагаш цената на доставката в цената на продукта. Ако стор печелят 2 лв. от тези 10 лв., ти колко ще спечелиш като плащаш 3 лв. за доставка, че да е безплатна на клиента?Не, не надува цената. Дали доставката ми е безплатна или не, не влияе на цената към клиента. Т.е., стор.бг продават нещо да речем за 10лв с доставка за София 2.90, аз го продавам за 10 лв с безплатна доставка. Как това гони клиентите ми и при 1, 10, 100 или 1000 поръчки дневно? Не знам що реши, че ми надува цената...
И какво общо има тогава твоя случай с темата за куриерите?
Както казах - в някои случаи ще губя. За моя радост, си направих предварително сметката и реших, че тези случаи ще са малко, но като цяло това ще ми донесе допълнителни позитиви:
1. На клиентите им е гот - определено се увеличиха и то доста, като случаите на редовни поръчки зачестиха доста.
2. Аз увеличих оборотите си към издателствата, и като резултат (верно, с повечко преговори), те ми вдигнаха отстъпката. Така намалих загубата си в редките случаи, когато аз дотирам книга, но увеличих значително печалбата си в пратките, когато продавам няколко книги.
3. Не съм казал, че аз плащам за доставка - в София, и както предстои, в големите градове, доставката я (ще я) извършвам със собствен ресурс. При добър мениджмънт, цената за доставка е значително под 3 лв, да не кажа, че стига до пренебрежими стойности.
4. Бонус, който така и не разбрах как се случи - не го бях планирал - доставките, за които ползвам куриер се увеличиха също драстично. Така постигнах доста по-добра цена при куриера, и затова цените, на които тук някои потребители се радват към момента, за мен са даденост отдавна.
С какво точно ще отблъсна клиента си?