EGraphix
Well-Known Member
Няма особена разлика, и в двата случая ако е зле еврото сме зле и ние, самоче сега сме много по-зле, защото сме периферия.Да, ЕЦБ и сега може да ни оказва влияние, но не е като да сме изцяло подчинени.
Някъде да съм казал, че ще е утре? Ако тенденцията на задлъжняване в борда продължава не просто мисля, то ще се случи. Прочети какво се случва, когато задлъжняваш в борд и ще разбереш, аз даже съм го написал по-горе.Сега като прочетох и писанието на искащия да пътува с белите, който също смята, че лева ще падне утре.. въврим към следващия въпрос:
Как така хем сме достатъчно икономически стабилни да покрием изискванията на еврозоната, хем имате страх, че лева ще зачезне за ден?
Честно ли ни сравни с Дания? Разликата е, че тяхната икономика е 3-4 пъти по-голяма от нашата. Малките икономики задлъжняват много по-бързо и много по-лесно могат да се сринат. Дания не трупа дългове всяка година и не е на такива дефицити, има стабилна икономика. За сметка на това за да покрива разходите и социалните плащания има много високи данъци. Тва почваме да го виждаме и тука, лека полека започват да се вдигат данъците, щото няма от къде да дойдат пари. Ако и ние не задлъжняваме и вадим бюджети с 0,7% дефицит и ние нема да имаме проблем и мое си седим... обаче случая е друг. Борда не те пази сам по себе си, пази те финансовата дисциплина на управляващите.Дания също са вързани към еврото, а преди туй към дойче марката и доколкото ми е известно също обезпечават с Юро, за тяхно щастие те си имат клауза, която не ги задължава да са в зоната и нямат тоя натиск от ЕЦБ.
Реално по-примера по-горе, това, че не сме в зоната на "спаси" за да не сме в кюпа на Италия, Гърция и Португалия, когато ЕЦБ реши да помага на немската икономика.
Италия, Гърция и Португалия положението е на същия принцип, нацоцаха се сами, техните правителства са решили да цоцат и се се набарбалякали с дълг, а не заради това, че са е еврозоната.