Krumov
Well-Known Member
Споко сега някой от павианите ще ти обясни, че си соц носталгик и жалиш младостта си. Шегата настрана обаче ценностите на които сме възпитани определни поколения рязко бяха изкоренени в светлата демокрация и заменени с нови лъскави евро маниери и простотии.Възможно е. Случката, за която разказвам не е във Франция, а в Германия и от преди почти 7 години. Тогава все още разнополовите не бяха настъпили чак толкова и хората се държаха сякаш по-нормално.
Сега си имат райони с наркомани и бездомници, ежедневни смъртни случаи, побоища и прочее...на има-няма 100-200 метра от туристическите маршрути в града. Из цяла Европа се множат тези места по градовете, а в устите на държавните лидери продължава да се въртят фразите как ще се помага на Украйна да воюва, че и войски можел да праща Макрончо. На хората започва да им писва (поне на малкото останали нормални такива) и предполагам протестите ще зачестяват и ще се усилват.
Споменавам го това, въпреки, че не желая да разводнявам темата, защото ме жегна един любителски репортаж в Германия, който гледах наскоро. И по-специално една млада двойка поляци, които са се преместили да работят там, остават без работа и съответно без жилище. Момичето са я пребили, защото била спала една вечер на територията на Х бездомници. Плачеха и двамата, докато други се оплакваха от факта как за бежанците се осигурява жилище, работа и пари, а за идващи легално от ЕС, та дори и германци в нужда - нищо. В Германия ако нямаш адрес (жилище) не можеш да започнеш работа, а ако нямаш работа - няма как да си плащаш за жилище. Така останеш ли на улицата - спукана ти е работата.
Това за тях, обаче тук в България нищо не се е променило. Още помня преди 18-19 години като ми се развали колата на центъра на градче край Варна - всичките местни герои (предимно мъже) налягали с кафенцата и бирата в заведението на 5 метра от колата ми/пътя и гледат сеир как аз и приятелката ми бутаме 200 метра до най-близкото надолнище по обяд през август. Никой, ама никой не стана да каже - "ей ще им помогна на тези младежи". Свирили са ми, средни пръсти, блещене и майни, но помощ - никаква!
Веднъж видях един да бие шамари на приятелката си (млади бяха доста) в центъра на Варна (край Севастопол, на бул. Княз Борис) - отидох и го изгоних. Момичето плачеше и си криеше лицето. Толкова много хора имаше, някои снимаха с телефоните, но никой нищо не правеше. Познатите, с които бях като се връщаха ме питат какво съм се бил занимавал.
В днешно време младеж да подаде ръка на баба/дядо за да им помогне да слязат от автобус, влак, замислете се, кога се е случвало да видите?
Няма възпитание и култура. Именно тези две неща пораждат чувството за граждански дълг и общност в едно общество. Сега ако сигнализираш за нарушител веднага ти скачат, че си бил....как беше думата, а да - доносник. На такива бих отговорил с друга дума - "малоумник". Докато поминаваме всичко, случващо се около нас, така ще си подминем и живота без да променим и подобрим нищо. А сме затова тука на този свят - да оставим белег, че ни е имало и да ни споменава някой с добро. Ама...това са мои си идеологии, тъй че стига съм писал.
Някак си не е европейско да уважаваш учители, лекари, полицай или дори онея мъже станали в 2 часа да ни събират боклука. Днес трябва да си арогантен, да правиш пари ( тоест да си мислиш, че правиш защото трябвада покриваш кредити и ваучера на айфона), да си укронаклонен и т.н. Нещата който си забелязъл, че липсват в обществотоне се вписват в новите норми за това и скоро няма да са актуални.