От: Имам помещение, но нямам идея на какво да го направя...
Дай го под наем на някого и като го разработи, пусни същия бизнес - това се случи на три пъти с мои познати, които наемаха помещения, правиха им ремонт и оборудване, а след няколко месеца тъкмо започнат да избиват вложенията и хазяина ги изгони и започва същия бизнес в помещението си, вече наготово. Май доста хора го практикуват тоя номер - моите приятели първо разработиха магазин за наливен алкохол - след три месеца хазяина ги изгони и дъщеря му пусна същото нещо да продава дори на техните рафтове. После започнаха с обувки - няколко месеца, близо до центъра, тъкмо излязоха на печалба и айде същото - там още се продават обувки, ама на хазяина им сина ги продава, а техните ги подритват вече трета година в мазето си. Последното беше детски дрехи - същата ист...
За тая работа само твоите хора са ви виновни. Как така ще ги изгонят? Нали за това са договорите. Един приятел дава под наем едно помещение и хората си сключиха договор за 10 години. Като всяка година на базата на някакъв си "бла- бла" коефицент сумата се вдига(или не се) с някакви си проценти. Отделно има някакъв анекс ако едностранно от негов страна се прекрати договора могат го съдят(уж ако искат) ако в седващите три години извършва там същата или сродните му дейности. Тоест за да не ги изшиткаш даже и с неустойките и да го дадеш на конкуренцията дет е приготвила "пачката"
Сеа не знам до колко е приложимо това по българското законодателство или само плашат гаргите.
Tова не значи, че всеки тябва да тръгне да сключва договори за по петилетка. Ама дори и два хвърчащи листа на които пише "ДОГОВОР, Давам ти еди кфо си за 2 години за еди какви си пари на месец" е достатъчно да откаже повечето хора да вършат глупости и съответно другата страна да не подритва маратонки по мазетата.
Колкото до идеята на автора за ПЦ магазин... пак един приятел имаше такъв. Без да имаш "а, б, в" необходимите всекидненвни чарколяци и консуматив не става. Щот кат ти дойде някой и ти каже "дай ми кулър, че ми изгоря. ама не! не такъв, дай от шейсет, не от осемдесет милиметровите" и ти му отговориш "няам сега, ще поръчам. ела утре" той ще си набие камшика отсреща и повече никога няма да го видиш.А те са си солидна първоначална инвестиция точно тея дребните неща повярвай.
При тея кварталните повече идва от услугите. И ако искаш не само пари за цигари и кафе ти трябват клиенти. Не "прейнсталирай ми уиндоуса или смени ми захранването", а "имам кооперация за окабеляване" и "трябва ми система за видеонаблюдение". Преди няколко години когато беше бума на строителството се ядваше, ама сега... Просто ги няма тея клиенти, а предлагането голямо и се "гивезят" и праят на интересни. Още от вратата питат "колко отстъпка ш ми напраиш". А к'фо да го праиш такъв кат знаеш, че твоята цена няма вече накъде по- надолу.
Та с две думи: Ако ги имаш парите(или както те съветват да изтеглиш заем) за какво ще ги набутваш само защото имаш свободно помещение??? Ако ги нямаш просто недей си усложнява живота. Това може да ти попречи да изпуснеш някоя златна възможност след известно време, когато ще си се нагърбил вече и няма как да се предислоцираш към нещо по рентабилно само защото си издухал ресурсите.
едит:Ах, сега виждам, че си пуснал и тема да търсиш някой със склад за дрехи да ти дава напред или нещо такова. Дано се навие някой. Може би е по добра идея.
Все пак успех в начинанието!