Като човек, чиято виртуална младост премина из различните форуми и който се е сблъсквал с всевъзможните форумни радости и мъки от позицията си на администратор, модератор и обикновен потребител, мога да кажа следните неща:
Очевидно през последните години форумите западнаха и причините за това са комплексни. Най-прозаичната от тях е масовото навлизане на социалките и масовото мигриране на потребители към тях. Втората причина е многократно по-големият избор от занимания в нета. Ако допреди десетина-петнайсет години основните занимания в мрежата бяха форуми, мирка и геймене, в настоящето има десетки други платформи за губене на времето. И третата съществена причина, която е пряко последствие от първите две, е, че хората в интернет станаха изключително пасивни и мързеливи консуматори - няма да прочетат текст, по-голям от 3 изречения; няма да напишат текст по-голям от 3 думи. Бих добавил и четвърта причина: много от форумите сами се компрометираха и отблъснаха голяма част от потребителите си вследствие на лоша модерация и закостенял мениждмънт.
Този очевиден отлив от форумите по посока социалките не е задължително нещо лошо. Според мен има и едно много голямо свое предимство, за което писа и някой над мен: това, че отся голяма част от плявата във форумите. Флудъри, тролове, дървени философи, празнословци и търсещи внимание и признание комплексирани човечета намериха нова плодотворна почва за своето безсмлено виртуално съществуване в социалките, а бих добавил и коментарите под новинарските сайтове. С това до голяма степен форумите се изчистиха от един много вреден контингент, който винаги е бил най-голямата пречка за превръщането им в приятни оазиси на сътрудничеството и споделената информация.
Голямата драма с това велико преселение на виртуалните народи е, че наред с плявата към социалките се завтече и една сравнително голяма група от интелигентни потребители - хора, подмамени от интересното и модерното на деня. Това вече е големият проблем, защото се получи нещо като лавинообразен процес - много хора, включително и аз, които предпочитат форумите като платформа за комуникация, бяха повлечени от основната група, образуваща даденото общество, когато същата реши да мигрира на друго място. Така огромна форумна аудитория беше принудена да се премести във фейсбук. За жалост трябва да отчета, че много качествени форуми замряха и постепенно мигрираха към фейсбук групи. Един от най-фрапиращите случаи беше форум с около 3000+ потребители от цял свят, предимно Англия и САЩ, който беше закрит с оправданието, че нямало спонсор да поеме подръжката... Шах и мат с пешка!
Добрата новина е, че умния човек можеш да го подведеш временно, но не можеш да го лъжеш дълго време, или както обичаме да казваме в такива случаи - с трици маймуни да ловиш. Напоследък забелязвам, че все повече хора започнаха да осъзнават виртуалната лъжа, в която живеят - абсолютната посредственост на социалките и на цялото това зариване с безсмислена информация, на което са пасивни консуматори. Тези хора изпитват потребност от нещо истинско, от нещо качествено, от нещо смислено. Да дадат нещо качествено и да получат нещо качествено насреща. Това са хората, които с готовност ще се върнат във форумите, стига форумите да им предложат нещото, от което тези хора имат нужда.
Реално в момента има всички условия за бум на форумите. Преди десетина години, когато беше пикът на форумите, хората влизаха вечер от домашния комп или денем от служебния комп, ако нещо изкръшкат от работа. В момента човек има нет навсякъде, по всяко време. Форумите трябва да станат "мобил френдли" и перфектни като структуриране и модериране, форумите трябва да предложат качествено съдържание, ядро от сериозни и мотивирани потребители и една приятна атмосфера на приятелство, сътрудничество и взаимопомощ. И нещата ще потръгнат. Имам няколко пресни примера от последните години, които ме изпълват с оптимизъм.
Единственото, което ме притеснява, е, че в последно време мракобесната държава по места взе да настъпва много агресивно срещу свободата на словото в интернет чрез гласуването на какви ли не абсурдни закони, та в близките години администрирането на форум може да се превърне в доста опасно предизвикателство, което маневрира на границата между позволеното и криминалното. Винаги ще се намерят решения за заобикаляне на абсурдните забрани, но много форумни админи ще предпочетат да си вържат гащите и сами ще си осакатят форумите от полезни възможности, за да не си навличат излишни неприятности. Това ще е голямото предизвикателство пред форумите на утрешния ден. Останалите предпоставки за възраждане ги има. Където е текло, пак ще тече.