КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Много си ми интересен. Пуснеш едно видео в темата, някой коментира по него и ти започваш да говориш сам със себе си.
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Абе и на мен са ми интерсни много неща но не ги коментирам.

Нали сакаше да опиша по просто :), сега и с некви отклонения ще ме изкараш - няма угодия ей значи :D Просто обстойно обяснявам за разлика от други, днес ми е кеф и така :)
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Или ако заместим за да имаш по-висока заплата ти трябва по-висока квалификация, която е равно на по-голям човешки капитал, а това се получава от много повече четене и практикуване.

Това е вярно, обаче за белите страни. Тук може и да получиш по-голяма заплата ако си по-квалифициран, но тя пак няма да е достатъчна и да отговаря на квалификацията ти. Защо иначе кадърни българи ще напускат страната, при положение, че по твоите твърдения могат да си намерят и тук добра работа?
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

За да изразя своето мнение по-въпроса ще повторя част от вече казаното.
Образованието ни масово произвежда неквалифицирани кадри, т.е. взима парите на бъдещите неквалифицирани кадри (или на родителите им) и не им дава нищо насреща. Това се нарича неразумна сделка. Не мисля за нормално човек таман завършил висшето си образование най-първо да се насочва към длъжности продавач-консултат, секретарка, сервитьорка и тем подобни. Когато няма работа за неговата квалификация може и да помисли за тези длъжности (все нещо трябва да се работи), но не е нормално това да ти е първият избор. При пренаселване на работния пазар с неквалифицирана работна ръка е нормално да няма работа за тях, защото всички възможни работни места за тези са заети. И аз имам наблюдение, че високо квалифицираните кадри по-лесно си намират работа, а дори понякога работодателите ги търсят лично (това не е преувеличение или майтап). Колкото по-високо си в пирамидата по квалификация (т.е. колкото по-малко могат това, което ти можеш), толкова си по ценен за работодателите си. Ако единия ти дава 400лв за месец заплата, другият ще ти даде повече, а ако не другият, то при отворения световен пазар (мрежата помага) все ще намериш някой, който високо да оцени квалификацията ти.
И да, масово се експлоатират неквалифицирани кадри, защото е пренаселено от тях. Когато една стока или услуга наводни пазара ѝ пада цената.

По темата за IT сектора и как там се търсели кадри:
Този сектор е много по-развит в другите държави, а нашата държава налива пари в чужди фирми за софтуер и не дава шанс на местните (т.е. автогол). Като няма достатъчно пари в този сектор, няма как да има високи заплати. В този сектор има много грамотни кадри, но те не желаят да работят за прелаганите ниски заплати. Това не е никакъв мързел (макар да го подмятат понякога), тъй като тези същите си го работят това същото, но за други хора и за повече пари.
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Абе да ти кажа миналия месец, четох над 60% от фирмите търсят но не намират квалифицирани работници...

Не е вярно, разбира се.
В България мога да твърдя ожесточено до безкрай че образовани, умни, организирани, продуктив и та и допълнително квалифицирани хора не се търсят за работа. Противоположното! Даже са нужни лукавство, и как му казваха... кльопарство.
Пари няма за такива хора, а случайно някой пренебрегнал личното си достойнство, отровен в началото на кариерата си от порядки като филми за криза, колапс на институции, бюрокрация и безработица успява доброволно да участва в масовото клепане на парцали, с надежди за някаква свобода.

Защо избяга толкова народ, по неофициални статистики са над 2 милиона. Учениците като бъдещето на нацията все по уверено започват да се образоват ма вън.

Нали искаха всички милионери да стават, с евтина работна ръка.
Хайде сега циганите останаха, ще останат. Дерзайте, Българите скоро ще са на почит, но конкуренцията в циганския фактор ще е и там сериозна, тъй като циганина супервайзър циганин ще слуша, на един език говорят.

Идея за предприемачи - своевременно разработване на проект, мангал Ленгуидж, щото Киро и Мечо ще изпреварят. :)
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Има и друг проблем. Университетите ни бълват всичко друго, но не и квалифицирана работна ръка!
С това образование нещата са много зле, ще стават и по зле.

Защо така твърдите Колега? :)
Мога тържествено и с гордост да ти заявя че със средно специални, и 2 странични месечни курса и общо няколко квалификации всички в техническия сектор НЕ изпитах нужда да продължавам да уча порадиняколко причини.
Отидох в завода който предлагаше поле за изява в прифесията ми, в инд. Зона на града, прдложих да работя месец без заплащане, и можеш да се досетиш какво се случи, след около половин година целия завод и поточни линии, съоръжения и климатизации Пееха.

4 години стаж, които се оказаха невероятвн Университет, благодарение на колегите май-вече.


Не образованието е проблем, а всички индивидуални действия, начин на живот в свободното време, околни хора и прочие.

Главния проблем е алкохолизма, разюздаността, и навика да нямаме навици, или по лошо, да са лоши.

Но до там, периода сега е друг.
Нова професия със много стари умения и книги в главата на нови място.
Интересното е че тук точно такива хора искат, които нямат апатия към труда, в свободното време е престиж не да си на кафене в правене на нищо, а доброволец, избора е огромен от чарити организации, квартален полицейски патрул, търговски дилър, или или или...
Опитай да накараш едим БГ студент да помогне на някой нещо без яко заплащане... успех.

Алкохола на който учат децата с лошия си навик родители, поощрение на безделие, безразличие към знания с цел високи оценки... + +



Не съм хресван особено, затова пък ми се и пише.
Благодаря за вниманието.

Пс
Оправията започва индивидуално, доброволно. Не в чакане и празни надежди.
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Хубаво написано, но неприложимо. Всеки има власт да решава само за себе си как да се развива. Той няма власт над другите в това отношение и колкото и да обясняваме колко е хубаво те да направят нещо, това има само пожелателен (т.е. безполезен) характер.
Има хора много желаещи да работят, тъй като работата носи кльопачка, но квалифицираната (скъпо платената) работа изисква и знания и умения, т.е. само с желание не става.
А защо са избягали гореспоменатите? Отговорът е прост - някой им е предложил по-добри условия. В пазарна икономика сме (без значение дали ни харесва) и печели този, който предлага най-удобни условия (без значение дали купуваш или продаваш). Тази емиграция ще създаде супер дефицит на кадри в някои браншове, което ще принуди собствениците на този вид бизнес да си променят политиката във връзка със заплащането и другите нужни условия за труд. Ако не го направят, най-вероятно ще фалират. Ако си собственик на фирма, неквалифициран кадър лесно може да го смениш с друг. Квалифицираният кадър не стига, че трудно се намира, но ако не внимаваш, той може да реши да те смени с друг работодател.
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

В личен аспект не бих се върнал без значение условията които ми се предложат. Тия условия успяха да ме изгонят забележи - доброволно.

А до повечето емигранти идеята е нещо като Американската мечта, чувала с парите и така мечтаната панелка.
А на заден фон не мисля че има талази от работяги, щом толкова се гледа в паницата на малцинствата, и в пазвата на политика, защото нали другите НЕ работили, за тях имало а Ние прекарани.

Пазарната икономика си е модерното робство, и идеологията за следване на тълпите интерпретирана в гонене на Михаля по чужбинция, или идолопоклонничество пред силните на деня в лицето на политиката... докато си е факт епичната дилема във възможността за следване на мечтите докато си себе си, скочил в морето на възможностите които ти дава Тя. Риск печели, риск губи.

Както обичам да казвам оцеляването си е философски въпрос, да бъдеш, или да не бъдеш...
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Абе най-много ми е кеф да ми обесняват хора, които са чули недочули и се имат за мнение от висша инстанция. Сякаш аз не чета не комуникирам с хора от бранша и не проучвам.

БТПП: Фирмите страдат от корупция и липса на квалифицирани кадри
Не е редно при 400 хиляди безработни в България над 60 процента от фирмите да са неудовлетворени от квалификацията и обучението на тези, които наемат на работа.
http://bnr.bg/sites/horizont/economics/bulgaria/pages/1012btpp.aspx

Работни места има, но няма квалифицирани кадри
http://tv7.bg/news/society/9564572.html

Университетите не изкарват квалифицирани кадри на бизнеса
Данните показват още, че проблемите не са само при намирането на работници, а и при ръководните кадри. Близо 72% от компаниите не могат да намерят оперативни ръководители, а 64% от дружествата изпитват трудност да намерят мениджъри.
http://www.livebiz.bg/pazari/s/33670577


Бизнесът предрича “глад” за квалифицирани кадри
За 76% от ключовите длъжности в предприятията у нас се изисква висше образование, а за останалите 24% работодателите очакват специалисти със средно образование, придобито в професионална гимназия
До 2020 в Европа над 40% от работниците трябва да са с висше образование, за да може да се отговори на икономическите тенденции, препоръчват Европейската комисия. „България и сега, и тогава ще изостава от този показател, като прогнозата е у нас висшистите през 2020 да достигнат 34%. Към момента едва 23% от всички българи в работоспособна възраст са висшисти“, се посочва в изследването на БСК.
http://www.bgonair.bg/bg/news/bulgaria/read/biznesyt_predricha_glad_za_kvalificirani_kadri/


Бизнесът страда от дефицит на квалифициран персонал
Според мениджърите, главните причини за трудното намиране на персонал са отлив на младите хора от техническите специалности (44% от предприятията са посочили този отговор), разминаване между търсене и предлагане на пазара на труда (41%), несъответствие на образователните стандарти, учебно съдържание и програми с потребностите на бизнеса (39%), физически недостиг и застаряване на работната сила (35%), формално провеждане на учебните стажове и практики (35%) и ниско качество на професионалното и висше образование (34%). Съществува и проблема с напускането на страната от младите и висококвалифицирани специалисти.
http://www.enterprise.bg/blog-news/бизнесът-страда-от-дефицит-на-квалифи/


Момчета не бъркайте квалификация и работна заплата. Всеки бизнес се стреми да оптимизирва и максимизира, това се случва с инвестиции в капитал и човешкия капитал/демек квалифицирани хора.
Всеки, който иска да е конкурентно способен ще плаща повече за да наема кадърните. Забравете, как лошия бизнес ще дава по 500 лв на човек, който има квалификация за 1к - ако има остър недостиг или фирмата ще даде повече или друга фирма ще го открадне и ще го оцени подобаващо. Предприемачите не са в армията на спасението, те произвеждат и гонят печалба, а вече разбрахме как става това. Колкото по-некадърни толкова по-малко ще има за предприемача, колкото по-кадърни толкова по-вече за предприемача. Проблем ще е ако предприемача затвори кепенците, тогава ще е страшно за дадени хора....

Това, че масово има плява и тя наводнява пазара нищо не значи, за квалификация.
Все едно да ми кажете, че вече боговете на SEO са индийците, а онези дето бачкат в УСА по 30-40 долара са пътници.
Има качество и качество, както и цена и цена.

Маркетинга доста куца в този форум, то и безброй други неща де. Няма как да иска човек 10к заплата като масово се бачка за по 500 лв и хората ги удовлетворява това или им е кеф са на помощи. Докато е така и се стимулира мързела и 500 лв ще е много... Всичко е игра на търсене и предлагане, докато се търсят кадърни кадри, а предлагането е под търсенето, то винаги тяхната заплата ще е висока. Докато има наводняване на нискоквалификация ще има ниски цени. Нали знаете, че бизнеса търси но хората предлагат, така че да се казва, че единия е експлоататор е глупаво. Ако искаме да търсим проблемите и решенията, то трябва другаде да се намерят....

Всеки които желае може напусне БГ и си търси съдбата в ЕС или по света, но там ще се иска повече и от БГ.

П.С.
И само за протокола аз търся програмист да разбира и програмира на MQL4, е досега колкото и да съм търсил из познати и приятели в бранша всеки казва не мога не знам не сакам и т.н - въобще не се говори за пари а за знания.....

П.С2
В момента мой приятел бачка във Варна за 1.5к разработват браузърни игри за различни клиенти по света и у нас, преди седмица ми вика обаждат ми се от София търсят флаш дивелъпъри за покер проекти(защото той е доста напред в това освен и с програминга), а вчера му минало интервюто и предлагат му 3к директно стартово, защо?
 
Последно редактирано:
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

....... двоен пост!
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

НАЙ голямата заблуда която ни я пробутват вече 23 години е че сме на този хал защото ни е ниска производителността на труда - Това е най голямата измама, лъжа която ние сами си я повтаряме докато и сами и повярваме.

Истината е че има държави които могат да си позволят да живеят на кредит и такива които не могат - Ние попадаме във втората група

За да могат в Големите Бели държави да живеят на кредит трябва някой да плаща сметката - Тази сметка се плаща от малките черни държави като нашата.

България е във валутен борд и не печати пари без покритие - това води до липса на свежи пари на пазара и до неговата стагнация - това се отразява върху оборотите на фирмите и съответно на заплатите които дават и няма нищо общо с производителността на труда - и друг път съм го писал как така един БГ плочкаджия като отиде в Германия му се вдига производителността 5 пъти като пак на ден си лепи по 10 квадрата.

Отделен е въпроса че управлението на държавата е сбъркано и икономическата му политика е кошмарна и не дава възможност на бизнеса да се развива поне до нивото което е възможно при тези условия.
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Добре си описал защо назапад е така, но хич не трябва обвързваме печатницата с разтежи, това е най-голямата грешка.
А иначе трябва се гледа реална производителност във формата на продукт, не номинално и в пазарен вид.
Що гърка взима толкова колкото германеца, а едните са фалирали а другите не ....

За Бг, ако там горе се качи някой с акъл или поне не толкова корумпиран и се подобри предприемаческата култура друго ще е. Както ще е друго на циганската непродуктивни, лапаща сган им се спрат облагите...
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Няма как да не обвързваш растежа с печатницата на пари това е в пряка зависимост отделен въпрос е колко и до колко е полезно и след това вредно.

Относно Германеца и Гръка бях писал в предишната тема - И белите страни се делят на светло и тъмно зелени :) - Тоест когато са добри времена и по тъмно зелените могат да живеят на кредит - когато обаче дойдат кризисни времена по бедните братовчеди отпадат от софрата - това се наблюдава и с Гърция

Основна грешка на хората е че бъркат доброто управление с това колко един политик е корумпиран - Повтарял съм го много пъти - Какво значение има че за Жан Виденов никога не е казано че е бил корумпиран след като удави държавата - Същото е и за Дянков - Какво значение има ако не е пипнал една стотинка след като уби бизнеса в БГ. От другата страна е Милен Велчев всички говорят че е лапнал доста пари обаче е лично негова заслуга че съживи бизнеса в БГ - Намали данъците, намали осигуровките, въведе патентният данък бяха облекчени доста от административните пречки пред бизнеса и тн.
Аз лично предпочитам да ме управляват хора като него и нека да имат не 5 а 50 хотела по черноморието.
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Всеки които желае може напусне БГ и си търси съдбата в ЕС или по света, но там ще се иска повече и от БГ.

Не е вярно. Искат се абсолютно същите неща. Просто условията за работа са много по-добри. Не само това, но и неквалифицираната работа там е по-добре платена от квалифицираната тук. За пример студентските бригати с берачи на ягоди в Англия и други подобни дейности.

Не си спомням по коя точно телевизия го даваха, но гледах едно предаване за берачи на тютюн в родопско. Момче на около 20 години разправяше за какъв къртовски труд става въпрос. Ставане в 4 сутринта, работа до 1 на обяд, почивка 1 час, след това отново на работа докато се стъмни. Разправяше как е имало периоди, през които не са се къпали цяла седмица и са се вмирисвали от всякъде на пот и катран. И всичкото това за някакви мизерни пари. Същото момче ако отиде да бере ягоди в Англия сигурно ще му се стори като на почивка.

Относно недостига на квалифицирани кадри, мисля че можеш сам да си отговориш защо е така. Колкото по-квалифициран си толкова по-голям шанс имаш да си намериш работа... В ЧУЖБИНА. А тези, на които им се вижда по-трудна квалифицираната работа в чужбина могат да се хванат на неквалифицирана и пак да изкарват повече пари, отколкото тук.
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Няма как да не обвързваш растежа с печатницата на пари това е в пряка зависимост отделен въпрос е колко и до колко е полезно и след това вредно.

Относно Германеца и Гръка бях писал в предишната тема - И белите страни се делят на светло и тъмно зелени :) - Тоест когато са добри времена и по тъмно зелените могат да живеят на кредит - когато обаче дойдат кризисни времена по бедните братовчеди отпадат от софрата - това се наблюдава и с Гърция

Основна грешка на хората е че бъркат доброто управление с това колко един политик е корумпиран - Повтарял съм го много пъти - Какво значение има че за Жан Виденов никога не е казано че е бил корумпиран след като удави държавата - Същото е и за Дянков - Какво значение има ако не е пипнал една стотинка след като уби бизнеса в БГ. От другата страна е Милен Велчев всички говорят че е лапнал доста пари обаче е лично негова заслуга че съживи бизнеса в БГ - Намали данъците, намали осигуровките, въведе патентният данък бяха облекчени доста от административните пречки пред бизнеса и тн.
Аз лично предпочитам да ме управляват хора като него и нека да имат не 5 а 50 хотела по черноморието.

Монетаризъма и Кейнсианството прокламирато това, ако с печатане става защо да напечатаме стотици милярди и се реши. Парите са средство за размяна, те не са производствени мощности. От 1690 насам държавите са в бизнеса на извличане на блага посредством инфлационните данъци. Има прекалено много примери как това вместо решава, влошава.

А иначе ок аз съм казвал също който каже ще гепам 10 милиона и всичко е за вас ще агитирам всички които познвам.

Не ми се говори за политики всички са един дол дренки - всички са в бизнеса на извличане на блага. Който дойде и извлича малко и дава другите се развиват ще е доста ценнен, проблем а е че такъв липса.
Нека да оптимизира и гони ефектвиност както в администрацията така във бизнес средата. Сега като гледам сравнително излиза че НДСВ с косурите са бяха сравнително добри, за последните 15 години. Но като се озърташ няма никой - само лапаци 2013 г.
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Не е вярно. Искат се абсолютно същите неща. Просто условията за работа са много по-добри. Не само това, но и неквалифицираната работа там е по-добре платена от квалифицираната тук. За пример студентските бригати с берачи на ягоди в Англия и други подобни дейности.

Не си спомням по коя точно телевизия го даваха, но гледах едно предаване за берачи на тютюн в родопско. Момче на около 20 години разправяше за какъв къртовски труд става въпрос. Ставане в 4 сутринта, работа до 1 на обяд, почивка 1 час, след това отново на работа докато се стъмни. Разправяше как е имало периоди, през които не са се къпали цяла седмица и са се вмирисвали от всякъде на пот и катран. И всичкото това за някакви мизерни пари. Същото момче ако отиде да бере ягоди в Англия сигурно ще му се стори като на почивка.

Относно недостига на квалифицирани кадри, мисля че можеш сам да си отговориш защо е така. Колкото по-квалифициран си толкова по-голям шанс имаш да си намериш работа... В ЧУЖБИНА. А тези, на които им се вижда по-трудна квалифицираната работа в чужбина могат да се хванат на неквалифицирана и пак да изкарват повече пари, отколкото тук.

Ти какво искаш ми кажеш колко е яко е назапад и колко е кофти тук. Или що тук взимат малко а там повече. Като искаш винаги напускаш и си ти.
Давам ти пример блекем се вдене от много - има БГ блогър бачка с Адсенс-а и има жълти стинки и се чувства експлоатиран от Гошо - блогъра примерно има познания по фитнес но супер бегли и се чуди що е така, а да не забравим не знае никакъв език и не сака се развива.
Сега 2рия случай блогъра доста е чел има огормни познания във фитнеса, здравословния начин на живот, храни, рецепти и т.н и т.н + английски език и създава блог на ЕН и прави 100 пъти повече от БГ си блог.

Същото е ти щом взимаш Х сума а друг взима 10Х значи има защо, но не е щото те експлоатира някой.


А защо в УК отиваш и взима един берач повече от БГ при еднаква продуктвност не е нищо - гледай реално този берач спрямо управител на банка както и в БГ берач и управител на банка - гледай реалните съотношения и ще видиш че разликата е в производителността.

А иначе ако сакаш си взимаш 10 пъти повече кинти без да правиш нищо гледай ги западняците - кредити, печатане и живот на чужд гръб, копи и пейста за БГ и си ти.

Но не бъркай нещата.
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Момчета схемата е

Висока производителност>висок обем продукти и услуги>високи доходи>висок стандарт на живот.

Една разлина политическа преспектива и бизнес среда би спомогнала огромно, но всичко опира пак до горната схема. Затова ние сме на последно място, а Норвегия са 1во място в ЕС на глава. Какво правим ние и какво правят те! И м/у другото тя е най-силната валута от ЕС, именно щото не се печата а се произвежда - малко останаха страните, които са с истинско управление.
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Висока производителност се постига, когато фирмата разполага с нови машини и служители, които наистина си разбират от работата. Заплащането също трябва да се има предвид. Например аз като инженер не бих работил за заплата, която е по-малка от 70% от тази, която получават колегите ми в Западна Европа, тъй като съм отделил години, за да получа образованието, което имам.
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Висока производителност се постига, когато фирмата разполага с нови машини и служители, които наистина си разбират от работата. Заплащането също трябва да се има предвид. Например аз като инженер не бих работил за заплата, която е по-малка от 70% от тази, която получават колегите ми в Западна Европа, тъй като съм отделил години, за да получа образованието, което имам.
То хубаво и аз искам за моите знания да получавам колкото на запада, ама ..... Затова си развивам бизнеси и един от активите ми е именно за запад и взимам толкова колкото и те, така че не се оплаквам.
Колкото е по развит един пазар, толкова по-добре е за всички. Ние сме още в детската градина, докато другите са вече магистри. А и манта-та добре писа за "белите" и "черните", ако някой му се вижда леко конспирация да не чете тук :D
 
От: КОЙ КОГО ЕКСПЛОАТИРА В БЪЛГАРИЯ?

Например аз като инженер не бих работил за заплата, която е по-малка от 70% от тази, която получават колегите ми в Западна Европа, тъй като съм отделил години, за да получа образованието, което имам.

Образованието няма значение в работата, когато ти липсват уменията.
 

Горе