Чудя се къде ли живеят, че квартирата им е само 800 Евро и то за "топъл" наем. Преди две години може да е имало шанс да се намери нещо в кофти покрайнините на някой град или на село/градче от селски тип с до 10-15 000 жителя, но сега малко ме съмнява.
Да, те едва ли са от днес под наем и навярно се ползват от цената по договора за наем, но като ще правят сметки кое колко излиза с цел информиране на потенциални нови ausländer-и...нека посочат какви са текущите цени в района им за топъл наем спрямо това, което те ползват като тип и размер жилище.
Другото, което може би не е за учудване, но...500евро им бил месечния разход за храна. Това е за семейство с две деца.
С едно дете (в предучилищна е още) във Варна харчим около 1000-1200лв без да броим кое колко е и да внимаваме къде ходим. Вече за ресторанти е отделна тема, но да седнем набързо тримата в непретенциозен ресторант за един обяд - около 70-80лв с бакшиша.
Един вид...храната в по-големите градове в страната ни и тази в незнайно-къде в Германия е може би на едни цени. Въпреки че колкото роднини се върнат за кратко от там, тук започват да се оплакват колко скъпо е в България.
Не съм гледал клипа, може би после ще го цъкна, но специално за храната положението в България наистина е много зле. Истината е, че нашата храна в магазините е най-скъпа в Европа може би. Говоря да си купиш храна от магазина. Спрямо доходите ни със сигурност е най-скъпа, бил съм не само в Германия, но почти навсякъде в магазините и това си е абсолютен факт. Разбира се, освен че производителите на храните, както и веригите не са български, предполагам че при нас не могат да печелят от оборот, тъй като покупателната ни способност е по-ниска и заради това печелят от по-високите ни цени или все се пробвам да намеря някаква логика в цялото това нещо, различна от просто искат да умрем от глад. При нас понякога храната от магазините се доближава до цена от непретенциозните места за готово хапване/бюджетни ресторанти, тоест няма кой знае каква разлика. В чужбина, обаче ресторантите са си доста скъпи, това е основната разлика. Ресторанти и услуги са супер скъпи. За съжаление малко по-малко и тук почна да става така. Тъжката истина, обаче е, че почти във всички държави на запад, ако имаш някаква работа, каквато и да е тя, то заплтата ще ти стига за наем и храна от магазина, да няма да си лукс, но ще ти стигат парите за тези неща. Тук не е така, работиш и въпреки това нямаш пари за храна. Огромен процент от парите ни отиват за храна, въвеждам си разходите всеки месец за всичко и мога да ти го подкрепа това и с данни дори.
Тъй като доста добре съм ги видял и сравнил нещата, за мен в България можеш да живееш супер, но трябва да си над средното ниво като заплащане, тоест над средната класа, дето я няма като цяло. Ако не успее човек да го достигне ще му е много по-добре в чужбина. Е аз още опитвам, ако не стане, щем не щем ще се местим. Говоря като цяло, не само за храната, а и за други неща като здравеопазване, образование. Нямаш ли средства за частно и връзки, работата е много зле като цяло тук.
Иначе е хубаво всеки сам да си преценя и да види сам нещата, а да не разчита на клипчета, защото не е и баш рай, както го представят много хора, зависи си от човек, какво може на какво е свикнал и т.н. В общия случай за нискоквалифицирани служители е по-добре да си в чужбина, защото плащат повече и както казах разходите за храна са по-малко, следователно ще ти остават. Но ако не искаш да си на строежа или нещо от сорта, вече трябва всеки да си види за себе си какво е +, където ще ходи и какво е -.