@Attacker признавам си, четох ги по диагонал и не съм видял процентите. Сега се вгледах внимателно и гледай какво излиза:
На18 Август 2014, издават успешно облигация за 395к, при 30 месеца продължителност, при 40% годишна лихва, т.е. на 18 Февруари 2017, трябва да върнат 395к главница + 395к лихва - общо 790к лева
На 3 Ноември 2014, издават при подобни параметри 280к облигация, т.е. на 3 Май 2017, трябва да върнат 280к главница + 280к лихва - общо 560к лева
На 26 Януари 2015, издават при подобни параметри 285к облигация, т.е. на 3 Юли 2017, трябва да върнат 285к главница + 285к лихва - общо 570к лева
На 21 Юли 2015, издават 300к облигация този път при 20% отново за 30 месеца, т.е. на 3 Декември 2017, трябва да върнат 300к главница + 150к лихва - общо 450к лева
Не случайно спрямо ГФО на 2016 - имат остатъчна облигация от 2,179 милиона лева ... не е пълно 2,370 милиона, защото явно е имало частично плащане по лихви или конвентриане от дълг към капитал (не знам), НОО към 2017 парка, трябва или да рефинансира близо 2,2 милиона лева или трябва да ги изплати напълно или ги обърне дълг за капитал. Съвсем спокойно може да излезе, че новите акционери биват насочени към буфер за тези облигации.
Някак си, мисля, че е редно като се хайпва този огромен потенциал за печалба, да се спомене, че към 2015 капиталът е бил отрицателен от 1,026 милиона лева, а за 2016 е бил отрицателен за 114к.
Любопитно ми е защо само няколко определени десетки лица, са имали право на облигация, но между тях не виждам И.М. -
https://public.brra.bg/Documents/RetrieveDocument.ra?DocGuid=d992fdacb99648c6b9b1085dc982563c
Ако лихвата по облигацията ти е 20+% това хич не ми се вижда като супер солиден бизнес с огромен потенциал за ръст, а директно
junk bond - но при този отрицателен капитал е нормално. Дори бизнес да фалира, активите няма да бъдат достатъчни, за да изплатят всичките задължения към облигационерите спрямо ГФО на 2016.
Ние гледаме отчети спрямо 2016, за това все още не знаме каква е структурата на капитала - ако към декември 2016 този А.С. държи 94%, и ако спрямо Г.Д., И.М. е мажоритат, то явно има прехвърляне и нищо повече. Няма как да прехвърлиш собственост и това да се отчете спрямо АД-то - това са лични акции, не ново емитирани.
Не е толкова важно кой какво държи на този етап, а е важно да се пита защо се хайпват огромен потенциал, след като 20-40% на година си взимат не акционерите, а облигационерите, капитала на АД е отрицателн към 2016 и въпреки всичко това се говори за колко добър проект е? Как нещо, което ако се ликвидира, води до текуща загуба на акционерите се презентира като огромен потенциал.
За да няма такива въпроси, не случайно трябва да има един сериозен инвестиционен документ с мнооого страници обяснение - а не абе обадете ми се по тела, за да ви кажа ... инвестиция с огромена възможност, оценена спрямо облигациите като junk. Сега като се сещам Г.Д. имаше клипче как негови клиенти за 2 години и нещо направили 100%, май разбирам от къде идват
Мнение не може да се счита за база на взимане на каквото и да е инвестиционно решение свързано с покупка-продажба на ЦК!