От: Как в София да наема на далавера жилище?
@redrum - да, ама на таксиджията не му плащаш винетката, данъка, ГО, ГТП, гумите, маслото, консумативите, таксите за синя/зелена и пембена софийска зона, нали така
Ето аз например, имах щастието миналата зима по пътя към Банско да ударя сериозна дупка и на едната ми зимна гума да цъфне балон. Тъй като не се сменя една гума, трябва като сменям тези дни гумите да си купя 2 нови. Цената на едната гума за моята кола е 240лв (среден клас), което ще рече около 500лв за двете нови гуми + смяна и баланс за общо 4те. За щастие на джантата й няма нищо. Преди месец платих 170лв гражданска, пролетта с отстъпката - 220лв данък. Лятото сменях цял комплект гуми - около 800лв. Добавяме смяна на масло, маслен филтър и поленов филтър - 160лв, поправка на ходова част благодарение на хубавите варненски пътища - 350лв, смяна на чистачки - 80лв, смяна на повдигач на ел.стъкло - 215лв, винетка - 67лв.
Преди година и половина се сменяха и ксенонови крушки (сменя се комплекта) с оригинални (производителя ползва и препоръчва Philips или Osram, пък и аз съм им фен) - 160лв струва комплекта крушки.
Да теглим чертата за почти изминалата 2014г. (без да смятам крушките):
2562лв
от тази сума вадя общата сума на новозакупените летни гуми, разделена на 4 (тъй като гумите ще се търкалят още около 3 лета):
2562 - 600 = 1962лв
Това ми се явява годишния разход за поддръжка на автомобила + таксите около него. Отделна тема са разходите по пълненето на резервоара, при все че карам на бензин и автомобила ми харчи 11-12/100 градско и 7-8/100 извънградско.
Не шофирам много по принцип и годишно минавам не повече от 7-8000км.
Всеки може да си сметне кое му е по-изгодно и как да си осъвмести разходите. За някои е по-изгодно с такси, за други с личен автомобил. Има шофьори ентусиасти, а други просто предпочитат комфорта и спокойствието при шофиране.
В моят случай съм предпочел личния автомобил. А за ходенето на работа откакто автобусите са с климатици - ползвам автобуса (спирката ми е близо до дома, и непосредствено пред офиса, не ми се налага да търся място за паркиране по минимум 15 минути в радиус 0.5-1км от офиса), което определено не считам за срамно нещо.
@nortrant - без пари ама кефа къде е
ПП: Въпреки, че не чувам особено добри отзиви за филма.