Когато SP500 падне на 2k, тогава разправяй че балона се е спукалТой балона вече се спука що се отнася до спекулативните активи.
Когато SP500 падне на 2k, тогава разправяй че балона се е спукалТой балона вече се спука що се отнася до спекулативните активи.
Не ми отговори на въпроса. Но разбирам, трудно е в такива моменти да приемеш реалността.Я кажи ти кое по-добре?
Да не бях инвестирал в последните 6 години или ми е добре така със $100к отгоре без да си мръдна пръста, въпреки корекцията през 2022г. ?
Тъй като купувам всеки месец с идеята да продам след 10-15г. ако има спад за мен би било огромен плюс, защото бета (волатилност) е на моя страна и всъщност ще се радвам на по-голяма криза.
Кое точно не разбираш? Аз до тук разбрах, че нищичко на тази тема не ти е ясно.
Ще видим. Между другото, аз същите неща съм ги писал и на 19 Януари, съвсем малко под върха, след което SP500 се срива с има няма 20%. Виж ся, на мен и капчица не ми пука за SP500. Аз в това не инвестирам. Не ме грее ако ще 20x да направи, не ме боли ако ще 20 пъти да се срине. Аз просто казвам какво виждам, а виждам съвсем стандартен балон, много хубавко оформен и почти готов да се пукне От мен да мине, давам му още един бърз ATH около 5500 (щото 5500 ми изглежда почти като SP500) и после няколко години чакай да си върнеш изпуснатите нереализирани печалби.Не вдяваш, брат. Остави.
Защото съм сядал да смятам. За обикновените хора SPY е отличен хедж срещу инфлация. Особено ако става въпрос за по-дълги периоди.
Между другото само от това, че по-голяма част от портфолиото ми е в активи деноминирани в $ от началото на годината съм напред с 15%. Това е късмет де.
Виж файлът 25004
Имам и малко дивиденти, които се покачиха.
Стакването в крипто също ми носи 4-6%, а средната цена ми е под текущата.
Кое е по-добре - да чакам, м?
Според мен дискусията е полезна. Ако започне да спами ще го игнорирам и него.
Исках да те попитам точно за $ как го сметна това, тези 15%?
Например моята ситуация е следната, захранвам сметката при брокера в евро, а акциите са в долари основно, тоест ги купувам в долари и брокера ги превалутира.
Да речем, че като съм купувал преди долага да е бил 1.9 лв. и ако сега продам ще имам допълнителен +, но пък в същото време като купувам всеки месец сега курса ми ще е по-неизгоден, защото отново ще се обменя евро в долар,
тоест обратното на когато продавам акции. Та как го изчисли точно, че и аз искам да видя при мен?
Другото, което установих е, че голямата диферсификация не е чак толкова хубаво нещо, имам 25 компании и никакво време да ги следя детайлно, затова мисля малко по-малко да ги разкарам, на + разбира се, и да се фокусирам върхе не повече от 10.
Благодаря много за обяснението в ексел ще почна да си въвеждам там данните, за да имам повече информация какво се случва с течение на времето.
Иначе, ясно е, че става въпрос за инвестиция, но времето винаги има значение макар и дългосрочно, по-добре да виждаш зелено понякога.
Конкретно за компаниите, които се занимават със суровини пазарната цена на акциите много често е свързана с цената на суровината, много волатилни са и може в един момент от нищото да се сринат, затова е важно да продадеш в момент, в който считаш, че ти е изгодно. Периодът на възстановяване на същите после може да е над 10 години, различно е от тех акциите, които всички познават и лесно бутат дори нагоре в цената, защото са им познати и ги ползват. Затова и дадох пример с горните 3, които си избрах - все още лидери на пазара и познати брандове с конкурентно предимство, сега са зле, но е ясно, че акциите им ще се върнат на предишните нива, въпрос на време е. При суровините нещата са по-различни, за пример едната компания за нефт в началото на юни достигна 50%+ възвръщаемост за 2-3 месеца само, оттам надолу до - 2%, сега отново е 30%+.
Иначе аз епъл просто не ги харесвам, не са моята компания и моите продукти, да не говорим, че Стив Джобс вече го няма. С телефон huawei съм на цена колкото за айфон и смея да твърдя, че е в пъти по-добър, за снимките дори няма база за сравнение.
Apple за мен са стара марка с огромна фенбаза, но в технологите не винаги това е достатъчно, там трябва постоянно развитие. И след като съм с такива убеждения няма как да инвестирам в тях. Не им харесвам продуктите и за мен не са по-добри от алтернативите, но в същото време знам, че има много творчески настроени хора, които само на тях могат да работят. Не се и виждам как ще тръгна да сменям лаптопи телефони всичко и да уча нова ОС заради тях, не мерси...
Тесла по същия начин, не ги усещам нещо, нито като компания, нито пък собственика им харесвам. Изчел съм десетки книги за успешни бизнесмени - тръмп, брансън, безос, стив джобс, кой ли не и ми е било супер интересно и са ме вдъхновявали и мотивирали тези хора, за тоя илън мъск нищо хубаво не мога да кажа, хич и не ме грабва и не ми харесва.
Да не говорим, че това което се случва с акции или крипто след някакви майтап туитове показва колко порочно и глупаво е всичко.
П.П. За дивидентите, виж една компания - Devon Energy имам към 30 нейни акции, на първи юли получих дивидент 21 евро. Сметни, ако бяха 100 нямаше да е зле.
Ами време е за отделна тема, има интерес. Сподели портфолиата, може да харесаме нещо.Аз съм прекалено млад за дивиденти, но правих няколко пъти портфолио за други хора. При портфолио за fixed income нещата са много различни и трябва отделна тема.
И какво ще спестявам по 50лв за да имам 50 000 ?Калкулатор за компаундинг на спестяванията. Или същината на това, което обяснявам в тази и още няколко други теми.
Някъде от 1920г. е.
Виж файлът 25393
Ето сметките
Срок: 20 г.
10% средно за S&P 500 на година.
Всеки месец по 100$
Среден процент на инфлация - 3%
Your account statement after 20 years
will read $75,936.88 however, adjusted for
the effects of inflation, it will have
a value of $42,044.41 in today's dollars.
Не че нещо, ама хората с най-смешен бизнес изкарват толкова за няколко години
И какво ще спестявам по 50лв за да имам 50 000 ?