От: Колко печелят VBOX7?
Кофти, но е истина. Даже там си имат и наименование YouTube Star. Тази медия е на светлини години от тукашния и клонинг, ако мога така да го нарека. Няма да е лошо да погледнат как се правят пари от "батковците" в този бизнес. Но то всичко е при желание. Всеки артист, тв медия, музикант, група и какво ли още не си има канал, който е тяхния начин да стигнат до аудиторията си, като изключим другите социални сайтове. Всичко е мислено с една единствена цел - да бъде № 1 и естествено да е бизнес, а не хоби.
Може да са досадни и рекламките в клиповете, но ето още нещо иновационно от тяхна страна. Ако сравните и дизайните, ще ви стане ясно кое се приближава повече до съвремения и удобен начин на употреба. Къде е видите по YouTube нещо от рода на Tyxo или даже statscounter или каквото и да е друго, влизащо в дизайна им така грозно. Абе тук много може да се говори, има какво да се промени. Успешните и стабилни лидери на пазара винаги гледат в бъдещето и никога не остават някой да бъде по иновационен от тях, защото това е проява на слабост - отстъпване на място № 1, което явно е предопределено само за един играч.
Vbox са лидери тук просто поради някои причини, които определено са жалки: няма голям пазар (за бг говоря), много ресурси (сървърно пространство) отнема, явно не се печели много.
Спомням си, че не отдавна имаше една мацка, Гери май беше (ще ме прощава мацката, ако съм объркал името й), която се опита по този начин да докара трафик, разказвайки стихове пред камера и качвайки ги в Vbox. Идеята ми хареса, да не споменавам това, че го правеше оскъдно облечена и определено хващахе око. Но успя малко да го практикува и напоследък не съм виждал нещо ново от нея. Не знам каква може да е причината, но не изключвам това, че не си и струва. Виж в YouTube, там вече си заслужава, и не лоша популярност ще натрупа - от световен мащаб.
Та заключението ми като цяло е, че трябва всеки сайт, който претендира да е голям и в топ 10 в бг да може да седи там с гордност, а не да се носи циклично там, защото другите са по-зле от него (подобни на него) и нон стоп да подобрява себе си. В крайна сметка ние сме онлайн и сме облагодеталствани (гаджети, отворен и моментален шеринг....и какво ли още не) от към хиляди неща, които да подобрят качеството. НО всичко е до желание все пак. Ако Vbox не предприеме нещо по въпроса в близко бъдеще нещата ще са в 2 основни направления - ще си остане същия скучен сайт, който ще бъде посещаван, защото даден бг клип го няма другаде, пулнещ се с пубер коментари и хейт. А другата, да преостанови съществуването си.
Каквото и да направят със сигурност му трябва силен PR, за да се отърси от сегашния си имидж на блудкаво местенце за губене на време и да наложи малко по атрактивен имидж, като истинска медия. Ако успеят да го направят, както е YouTube с %товото разделени на рекламния бюджет, ще привлекат защо не и рекламодатели и други такива. Все пак 2 мин. интервю по телевизията за продукт или фирма е далеч по-скъпо от това да го пелснеш (било то и вид интродукция на бизнеса ти) в някоя онлайн (говоря за Vbox, ако решат да се ориентират натам някога) медия и си платиш за топ 40 да седиш един ден. Има много възможности, но желанието е замряло. Или поне това се вижда.