Хора още ли е такова положението по митниците ?
Съвсем ми се стъжни картинката след като изчетох темата.
Тъй като смятам да поръчвам едни бюра от китай 10 бройки по ~200$ като пакетите сa по 30тина килограма. Говорихме да ми ги пращат до пристанището в Бургас или Варна. Има ли по-добър (евтин,сигурен) вариант ?
Какво ме очаква ?
И има ли вариант през друга държава или някаква вратичка ?
А ако питаш българската фирма тя няма ли да ти каже?
Така е, но може да знаят как китайците да ти я издадат. Плюс това всяко едно счетоводство трябва да знае тези неща. Поздрави
При вноса има няколко важни неща:Здравейте колеги,
Малко по-различен казус имам аз. Поръчвам от Китай и стоката пристига в UK където българска фирма ми я доставя. Спазвам суми до 40$ за да избегна такси. Стоката ми пристига по-лесно и по-бързо до България по този начин.
Продава се в онлайн магазин и други "базар" магазини. Искам обаче да си отворя ЕООД с физически магазин. Как точно да си декларирам стока получена по този начин. Питах всички Китайци от които поръчвам и те предлагат едни, според мен "измислени" фактури, или така наречените проформи. Чисто и просто ме интересува какви са вариантите ЕООД-то да осчетоводи тази стока за да може след това да я отчете и като продажба ?
Поздрави,
При вноса има няколко важни неща:
- на каква стойност е декларирана стоката, т.е. на каква стойност е освободена и какви мита и ддс си платил.
Не можеш да освободиш стока на стойност 20 долара, а да имаш фактура за стока от 200 долара.
- как ще докажеш плащането пред данъчните - разпечатка от банков превод или пейпал към съответна проформа/фактура.
Това е, след това счетоводителя ти ги осчетоводява.
След като искаш да внасяш стока, за която искаш фактури - внасяй на по големи пратки на стойност до 150 евро. Така ще плащаш само ддс и ще имаш разходни фактури.
Задължително, когато плащаш изисквай от Китай да ти изпращат фактури, по която се прави плащане. Например, ако плащаш през пейпал - искай им фактура оттам.
Ако не можеш да се оправиш или имаш въпроси пиши тук или на лично - ще помагам.
Поздрави
А мито забрави ли?
Какво трябва да знам когато получавам пратка над 30 лева, но до левовата равностойност на 150 евро от юридическо лице, извън ЕС?
За пратки, съдържащи стоки над 30 лева, но до левовата равностойност на 150 евро, не се дължат вносни сборове, но ДДС в размер на 20% остава дължим. Основанието за освобождаване от вносни сборове е посочено в чл. 23 от Регламент (ЕО) № 1186/2009 г. на Съвета за установяване системата на Общността за митнически освобождавания (кодифицирана версия)