Абе пичове - първи въпрос - познавате ли някой умрял от грип? Аз не познавам. Ако познавате - съжалявам.
Второ - това, че българина е на нивото на нандишманди и не ползва ваксини и лекарства, а се лекува с чесън и ракия е проблем.
Аз лично от 2010 година си поставям ваксина против грип, цената и е между 7 и 25 лева. Миналата година взех от най-скъпата, че само тя беше останала, защото вносителите намалиха бройките за България, защото не се ваксинират хората. Грип и настинка не ме ловят зимата. Обикновенно есенно време, преди да си бия ваксината настивам за 2-3 дни и го прекарвам на крак, дори не се ограничавам да ходя на работа. Баба ми, лека и пръст, се ваксинираше всяка година, от как се помня, 20+ години, против грип и живя здрава и права всичко и беше наред до последно до 91 години. Настинка и грип не я ловеше. Грип съм лекувал с противувирусни средства - 1 опаковка ремантадин е 7 лева, винаги имам вкъщи в случай на нужда, 2016 си я купих последната, изтича и срока май месец. Ще си купя нова след това. Получа ли диагноза грип, случайно, за 3 дни съм up and running. Не съм се разболявал от грип от 2009, когато пропуснах да си направя ваксина и ме тръшна свинския грип, не съм ходил в референтна лаборатория, но бях силно контактен на доказан случай.
Т.е по време на епидемия ми дреме на шапката за грипа, защото съм ваксиниран. Единствено си мия по-често ръцете да не разнасям зараза.
Тука обаче не е така. Имайте предвид, че тия оценки които ги гледате за умрели от грип също са сатистики и са вероятностни, никой не доказва грип с референтна лаборатория след там 100-тния случай за страната. Отделно те са на хора, предимно от третия свят или такива с лоши разбирания или възможности за здравеопазване. Коронавирус там още не е избухнал за щастие. В страните с ебола има лекари които знаят какво се случва при работа със заразни от вирус. Обаче в останалите ще е яко мазало, повярвайте ми и смъртните случаи ще разминат тези от грипа за 0 време. Дано не се тлучва изобщо. Дано успеят да измислят ваксина, което мен ме съмнява, предвид неуспеха с ТОРС(САРС е английското наименование). Може би тогава е трябвало да се инвестира повече в развитие на средства срещу подобни вируси. Дано този път има устойчиво решение, което да помага срещу мутациите на тая гадост и да има или лекарство или ваксина, което да попричи развитието на подобна епидемия.
А що се отнася до скрийншотште с оня фейсбук разбирач, то си личи по грамотността на такива колко им е акъла. Елементарни правописни и граматически грешки. Тук поне няма такива хора.