Каквото и да си говорим, ако при поръчка за над 2млн сайта ти е Уърдпрес, а защитата ти е Клаудфлеър, работата наистина е много левашка.
Първо, за какво е тоя CMS, с неговото PHP и базата му данни отзад, при положение, че целия сайт е статичен? За тази форма за преброявеане също не е нужен CMS изобщо.
Второ, за какво е търсачката, предвид че сайта има-няма 10 страници с информация? Освен търсачката да бъде още един вектор за атака, друго не прави.
Трето, не знам какъв е бил проблемът със самата форма за попълване, но единствения начин да бъде претоварена умишлено би била липса на рейт-лимитинг. То и за сайта важи същото + неправилно кеширане.
А пък ако всъщност под "хакерска атака" се разбира просто флууд от потребители, които без да искат причиняват DDoS, значи някой е пропуснал или изобщо не знае за златното правило. При такива проекти, където се очакват толкова много посещения, винаги се прилага схемата 80/20. Залагаш си всички капацитети така, все едно очакваш 80% от всички потребители да се изсипят едновременно в 20% от времето, при което трябва да не надвишиш 75% от максималния си капацитет. Когато залагаш по този начин и, разбира се предвидиш очевадното, а именно че атаки ще има, най-вероятно L7 и много по-малко вероятно от друг тип, е много трудно нещо да те изненада.
T.e., (примерно) ако най-смелите ти предположения са, че 500 000 човека биха се преброили за едно денонощие, трябва да заложиш възможността 400 000 от тях да го направят в един времеви прозорец от 4.8 часа. В този случай това са точно часовете след работа до преди лягане. Трябва да можеш да поемеш поне още 75 000 отгоре при нужда преди да започнеш да достигаш планираните си лимити. При достигане на планираните лимити трябва да имаш относително бърз и безболезнен начин за скалиране на системата. И разбира се, винаги трябва да имаш повече от една входна точка, без значние прокси ли е, лоуд баланцър ли е.
ПП., не мога да си представя, че това което е направено би могло да струва повече от 1-2% от стойността на поръчката. При това положение, без да знам все пак какъв е бекенда зад тоя сайт и формата му за попълване, единствения начин по който си обяснявам всичките проблеми е тотална липса на опит от страна на разработчиците. Просто не виждам как би могло да е от опити за пестене на пари.
и ПП2. Разбрах, че причината била DDoS атака (явно L3) с капацитет на 250 гигабита в секунда. Не мога да разбера откъде е минал този трафик, понеже не виждам в нито един Български интернет ексчейндж да има каквито и да било колебания в графиките на трафика от последните дни. През някой транзитен доставчик ли да е минал тоя трафик и той да си трае, или не знам и аз откъде.