Вискяр Градинаров
Well-Known Member
От: Прекалена държавна регулативност или либерализация?
Държавата навлиза все повече в живота на хората.
Държавата навлиза все повече в живота на хората.
Тема: Прекалена държавна...
Ако нямаш с какво да помогнеш, не пречи.
5 Теми си пуснал в тоя форум на кръст, 2 са ти за някакви услуги да пренаписваш статии и да пишеш статии за 60 стотинки за 100 думи - вместо да хванеш да четеш нали си ЛИБЕРАЛ - да се образоваш, сиреч някой може да ти даде хостинг, да ти даде съвети, гледам, че от SEO ама никаква на идея си нямаш, ти затуй пишеш само във офтопика - хвани се включи, научи нещо, хванал си тук да се правиш на мъж червени репутации да раздаваш, хвани научи нещо в тоя форум - така както си тръгнал до никъде няма да стигнеш - пишеш само във оф топика - не си експерт по нищо в тоя форум, тук поне хората, които пишат във оф топика разбират от нещо - ами да се чуди човек ти от какво разбираш, да плямплаш глупости май, а разликата между тебе и другите във форума е, че на тебе ако ти спрат off topic секцията ти направо не си за тука, просто не виждам каква работа имаш в тоя форум ако не се хванеш да четеш и да се ограмотиш малко.
Давай да ти събираме пари за домейн, че тоя ЛИБЕРАЛИЗЪМ няма да ти го купи и пак ти казвам, мери си думите, малко лайно, вчера си се регистрирал , днес почна да раздаваш репутациите, хайде да го преживея ако някой доказал се специалист във форума ми дава отрицателно като например Noke, coolice,blinky, ktomov, happy ( по правните теми), mantaman, TEST, UnWise, Fozzy, биаро, , uni-web по програмиране, Харкон по преводи, netsurfer, Redrum, muhluzin заради фейсбуук знанията , и още много други ( знам, че пропускам много потребители, но с тези последно време съм имал допит и съм им чел хубави публикации) , ама ти като те гледам какъв си новобранец, не само на постове, ами и на знания -хвани и чети бе, простако, ограмоти се малко, стани специалист в нещо, тогава си позволявай неща в тоя форум.[/B]
Ти може да не си забелязал - като се нареждаме с някои други по стари потребители, никога не се нареждаме грубо и за постоянно - защо ли? Защото си имаме уважението, аз в една зона, някой друг в друга, и знаем, че дори да не сме на едно мнение по дадена тема, няма да прерастне в конфликт, понеже ние си знаем, че имаме едни други отношения, такива които ти просто няма как да имаш с мене или с много други тука. Хвани се докажи, учи, чети ,тръгнал тука да раздава репутации, вчера се регистрирал, днеска прописал. Тука в тоя форум си имаме едни отношения с други хора, дори и с които не съм на едно мнение - ще се храним в някоя тема, но в друга ще си помагаме, понеже имаме отношения, четем се от много време с тях, ама с тебе какви отношения да има човек, ти си да те храни човек във всяка тема, като си толкова отворен.
Не аз изревах като ощипана госпожица от една червена репутация. И не стига това, ами и си оспамил цели 5 теми с твоята детинщина. Така че това изречение си го запази за себе си."Мери си думите, малко лайно"
@IvanKarakov - Относно ReminD не се коси. Той си е такъв - много е наивен и лесно се пали. Ако не ти каже, че си си тъп прост или нещо друго обидно просто няма да може да си легне спокоен довечера. Той си е такъв.
А сега за икономиката - това не е тема за общи приказки. Тука нещата са много сериозни. Не можем ей така след 3 часа размисли да бухаме общи разсъждения.
Ако наистина се интересуваш - сядаш и четеш. http://www.amazon.com/Basic-Economics-Common-Sense-Economy/dp/0465002609 - това е една от най-добрите книги, които съм чел за начално ниво. Прочети я, осмисли я и повече няма да ми говориш за социализъм.
Има и много други - някои и на български. Ако се интересуваш, мога да ти препоръчам.
От едната страна е пълна свобода, от другата пълен държавен контрол, а ние сме някъде между тях.
Държавите, които са максимално близо до държавната ненамеса показват най-голям икономически растеж. Това е факт. Това са държавите с най-висок стандарт на живот, най-висока продължителност на живота и най-доволните жители.
Има различни степени на държавна ненамеса. Има различни течения в икономиката. Колегата примерно е за Lesse faire. Аз не стигам толкова далеч, но не защото не мисля, че е добре, а защото не мисля, че е приложимо в момента в България.
Ето ти нещо важно да осмислиш. Стандарта на живот, на който се радваме днес в белия свят е изключение от правилото.
Стандарта на Земята е бил бедност и мизерия. Ние сме изключение. В момента повечето от хората на този свят още нямат течаща вода и измират от предотвратими болести. Явно правим нещо уникално. Помисли си над това.
Приятел, разбирам че свободният пазар има своите добри страни, също както и социализма има своите добри страни.
При пазарната изкривяването е нелоялната конкуренция.
От едната страна е пълна свобода, от другата пълен държавен контрол, а ние сме някъде между тях.
Държавите, които са максимално близо до държавната ненамеса показват най-голям икономически растеж. Това е факт. Това са държавите с най-висок стандарт на живот, най-висока продължителност на живота и най-доволните жители.
Има различни степени на държавна ненамеса. Има различни течения в икономиката. Колегата примерно е за Lesse faire. Аз не стигам толкова далеч, но не защото не мисля, че е добре, а защото не мисля, че е приложимо в момента в България.
@blackout8 - и аз съм фен на австрийците и доста съм почел по темата
Проблема с лезе фейр е, че е крайната форма на свободния пазар, а това е толкова далече от българската действителност, че няма на къде повече.
Реално никъде няма лезе фейр. Има контролиран капитализъм и където баланса е добър резултатите са много добри.
За България пътя е да гледаме западния пример, а като достигнем тяхното ниво, можем да вървим още по на дясно.
@happyslacker - много просто - държавата да не се меси пряко в икономиката.
Примерно да не се слагат тавани на цените, да не се субсидира, да не се извиват ръце, да не се насърчават инвестиции в една или друга област, да не се гарантират заеми на банки и тн.
Всичко това изкривява пазара.
Аз не изключвам ролята на държавата - има задължителни държавни области - сигурност, правораздаване, помощ при бедствия и аварии и тн... Човешки права и тн. Но не като правото на бензин и правото на почивка и правото на незнам си какво си.
сигурност, правораздаване, помощ при бедствия и аварии и тн.
Извинявайте, аз само едно не разбрах. Либерализма иска ненамеса на държавата в пазара. Тоест д-та да не контролира цените нито по директно, нито по косвени начини. Държавата да действа единствено като съблюдател на моралните "правила на играта".
Добре в идеята на първият пост от тази тема "Who watches the watchers?" Чист либерализъм не може да съществува в никакво общество освен анархичното. Ако има някакъв морален или законов кодекс... либерализма вече става "нечист". Щом има ред, ще има съблюдатели на реда, ще има корупция, ще има нечист либерализъм. Дори да не контролират даденото предприятие или паз.ниша... могат да натопят конкуренцията за убийство или нещо такова. Винаги има начин да прецакаш другарчето.
Бъркаш либерализма с анархизма. Анархизма не е краен либерализъм, а е анархизъм. Затова имаме различни думи.
При либерализма държавата следи да се спазват правилата. При анархизма няма кой да следи за спазване на правилата, възникват рекетьорски групировки, които еволюират в [тоталитарна] държава. И почваме пак от начало...
Когато имаме либерализъм (лесе-фер), пак има условия за корупция, но по-малко, отколкото при сегашното положение.
Онова за наблюдаването на наблюдаващите - е критика повече към сегашната система, отколкото към либерализма. Защото при либерализма условията за злоупотреби на държавните служители са много по-ограничени.