Проблем с Inodes - суперхостинг

Дали шернат или ВПС не зависи основно от тва колко ресурс ще му требва на сайта.

Шернатият хост е за Уордпресс, Опенкарт и още няколко популярни CMS-a.
Ако правиш нещо "малко" по-нестандартно, cPanela или който и да е там панел ПРЕЧИ.

и след това се връща като бумеранг 'бързото стартиране с кофти код', защото обикновено проектите с времето набъбват и ако е започнато зле след време кашата става пълна. Проблемът почти никога не е в ресурса, проблемът е понякога изобщо да заработи без ишута :D
Пак се обобщава, проект с проект не си прилича.
На теория си прав и разбирам защо мислиш така но на практика има достатъчно примери доказващи че и така става.
Фейсбук е единия пример.

Дали шернат или ВПС не зависи основно от тва колко ресурс ще му требва на сайта.

Шернатият хост е за Уордпресс, Опенкарт и още няколко популярни CMS-a.
Ако правиш нещо "малко" по-нестандартно, cPanela или който и да е там панел ПРЕЧИ.
Цпанел пречи защото е морално остарял.

Тука само разбирачи, впс-и, сървъри... Иначе не може 2 приказки да върже да си защити твърдението какво е то "сериозен проект".
Такива има и ще продължи да има на споделен хостинг - сайт правещ милион и нагоре оборот месечно е на споделен хостинг.
Тва минава ли за сериозен проект или не?
Дай да го видим този милионен сайт на споделен хостинг :) продаваш коли по 100к и с 10бр правиш оборота ли? :)

Дай да го видим този милионен сайт на споделен хостинг :) продаваш коли по 100к и с 10бр правиш оборота ли? :)
Нали не очакваш, че на шернатия хостинг прави обратното :) 100К продажби всяка по 10 лв :)

Тука само разбирачи, впс-и, сървъри... Иначе не може 2 приказки да върже да си защити твърдението какво е то "сериозен проект".
Такива има и ще продължи да има на споделен хостинг - сайт правещ милион и нагоре оборот месечно е на споделен хостинг.
Тва минава ли за сериозен проект или не?
Минава за безотговорен шит. ;) Да си качиш бизнеса при останалите маймуни - единия със заебани и необновени 20 WP сайтове и половината пробити, другия са му сложили скриш и пичи мейли от сървъра и IP-то, на което си и ти, третия изнасилва базата, която споделяте всички. Абе чуден проект ще е това. Не знам какво е това чудо на шер да прави милиони. Нещо като жаба с цици или гущер с дупе?
Да, ще го видим всички. Той Скай само в такива проекти участва. :) Не го търсете за нещо под 500 000 лв. проект. :D
Цпанел пречи защото е морално остарял.
Изостава технологично и което е по-педалското измислиха му какви ли не товарещи политики за лиценза как да се плаща, а като цяло си е боклук.

Минава за безотговорен шит. ;) Да си качиш бизнеса при останалите маймуни - единия със заебани и необновени 20 WP сайтове и половината пробити, другия са му сложили скриш и пичи мейли от сървъра и IP-то, на което си и ти, третия изнасилва базата, която споделяте всички. Абе чуден проект ще е това. Не знам какво е това чудо на шер да прави милиони. Нещо като жаба с цици или гущер с дупе?

Да, ще го видим всички. Той Скай само в такива проекти участва. :) Не го търсете за нещо под 500 000 лв. проект. :D

Изостава технологично и което е по-педалското измислиха му какви ли не товарещи политики за лиценза как да се плаща, а като цяло си е боклук.
супер неадекватен...

Колеги, сметката е елементарна ако държите на вашия бизнес или на вашите клиенти: инвестирате в един сървър (2-ра употреба) от порядъка на 1к до 10к, бодвате го в една колокация на цена от 100-200лв/месец и всичко си подкарвате на собствени vps-и;
Има и уловка :) малко да вдявате от линукс :)

Повече от елементарна. Но всеки цървул е обеден, че магазина му може цял живот да е на шер хостинг. Ако е така, значи неправи нещо като хората щом още се търкаля на споделен от хостинг на хостинг, убеждаващ се вътрешно, че е ОК така. Те за това родните бизнесмени с много успешни магазини се озъбват като катерицата от Ледена епоха като суперите почнат да им предлагат VPS, защото просто не става повече да се цеди шера с голям магазин. И те какво правят "бизнесмените", търсят нещо тънко или обикалят мрежата за промо кодове. И се местят. На другото (новото) място положението е ако не същото, то скоро става същото. Защото и там са си избрали шер. И вместо да мисли за бизнес, жалкаря почва да се занимава с това да търси и мести през няколко седмици, докато конкуренцията му си му взима клиентите под носа. И ей така се прави бизнес от някои, а от другите - чеп за зеле не става и скоро затварят или магазина им се знае само от него, майка му и познатите му. И ако тук таме закачи някой от някъде по случайност. А защо човека тъни бюджета за хостинг и явно девелопинг дали има добър за маркетинг? Въпросът ми е риторичен. Или както каза колегата горе - сметката е елементарна.

Бъркаш генерално нещата
сериозните онлайн търговци имат много добра инфраструктура, големи и добре изпълнени проекти и т.н. Тук визирам напр: emag, AboutYou, Glami, FashionDays и т.н.
Ти говориш за микро фирми, които вероятно са от 1-2 човека и съответно липса на капитал, на ноу-хау и всичко произтичащо от това. В цял свят е така, не мисли че ако попаднеш на някой италианец с онлайн магазинче пуснато за няколко часа ще е различно. Напротив, италианеца ще е доста по-неприятен клиент. Гарантирано :)

В този ред на мисли големите търговци никога няма да тръгнат сами да си търсят 'хостинг'. По мое мнение такава услуга не може да се продава на по-голям клиент. Хостинг се наема от обслужващата технологична фирма и той никога не е споделен. Всеки тръгнал да предлага споделен хостинг е наясно, че ще има за клиенти подобни микро форми или отделни 'човеци' и не може да очаква нещо различно.

2024-та, куп модерни файлови системи и inodes лимитацията все още се обсъжда..... трагедия

Бъркаш генерално нещата
сериозните онлайн търговци имат много добра инфраструктура, големи и добре изпълнени проекти и т.н. Тук визирам напр: emag, AboutYou, Glami, FashionDays и т.н.
Ти говориш за микро фирми, които вероятно са от 1-2 човека и съответно липса на капитал, на ноу-хау и всичко произтичащо от това. В цял свят е така, не мисли че ако попаднеш на някой италианец с онлайн магазинче пуснато за няколко часа ще е различно. Напротив, италианеца ще е доста по-неприятен клиент. Гарантирано :)

В този ред на мисли големите търговци никога няма да тръгнат сами да си търсят 'хостинг'. По мое мнение такава услуга не може да се продава на по-голям клиент. Хостинг се наема от обслужващата технологична фирма и той никога не е споделен. Всеки тръгнал да предлага споделен хостинг е наясно, че ще има за клиенти подобни микро форми или отделни 'човеци' и не може да очаква нещо различно.
Нищо не бъркат колегите @DeathShuttle и @$INeed$ и са много прави а аз ще ти дам малко по-реален пример за разходите на мой клиент (заради конфиденциалност не мога да приложа фактури, но ще ги цитирам).
Коколация във водеща БГ фирма (с 3 дейтацентъра в София), но клиента е избрал дейтацентър в град различен от София:
1GBit/s BG трафик + 5MBit/s INT му струват 58,68лв с ДДС на месец
1 rack unit му струват 30,52лв с ДДС на месец
и последна фактура за ток (защото е избрал вариант с отчитане а не средна мощност) 28,84лв с ДДС

и обобщено моя клиент е платил за миналия месец 118,04лв с ДДС
Съвръра който ползва е идентичен с този: HP ProLiant DL360 Gen9 - 1220 лв.

Твоят клиент можеше да плаща 89.97лв на месец без никакво първоначално вложение, без ангажимент за резервни части и без remote hands такса, за много по-съвременна машина с много бързи дискове и гарантиран гигабит без тази простотия с 5-те INT мегабита (такива тъпотии само у нас продължава да ги има), дето така или иначе сигурно са през Cogent и не стават за нищо. Щеше да се сдобие с +30 милисекунди латентност на връзката, но е много вероятно read/write latency на дисковете на сегашният му сървър да е повече от това, освен ако не се събира всичко в РАМ-та :D

Това не го казвам по лош или негативен начин, просто колокация за една машина, при това стара и харчеща ток като за 2-3 съвременни според мен е глупост.

Последно редактирано:
Твоят клиент можеше да плаща 89.97лв на месец без никакво първоначално вложение, без ангажимент за резервни части и без remote hands такса, за много по-съвременна машина с много бързи дискове и гарантиран гигабит без тази простотия с 5-те INT мегабита (такива тъпотии само у нас продължава да ги има), дето така или иначе сигурно са през Cogent и не стават за нищо. Щеше да се сдобие с +30 милисекунди латентност на връзката, но е много вероятно read/write latency на дисковете на сегашният му сървър да е повече от това, освен ако не се събира всичко в РАМ-та :D

Това не го казвам по лош или негативен начин, просто колокация за една машина, при това стара и харчеща ток като за 2-3 съвременни според мен е глупост.
Хейтър, така хвърлена цена без да уточняваш добавките си е чисто и просто злоба или неразбиране на идеята.
80 ядра и 128 рам малко ли ти се видяха? А за дисковете нищо не е уточнено, но не означава че не са сменени с 8бр ssd в хардуерен райд!

Прикачени файлове

• IMG_5347.png
    IMG_5347.png
    240.3 KB · Преглеждания: 8
Последно редактирано:
  • Sad
Реакции: Sky

Благодаря за съчинението в сободен стил - помогна ми да разбера че си увреден мозък от комунистическара ера където "рационализацията" беше основа на икономиката и провала!
Тази тема започва да прилича на една друга където няколко човека дават оферти за изработка на сайт за около 4-6К лева и рязко изведнъж от изневиделица изскача един БГ гуру на WP (най-вероятно със завършен курс в СофтУни) и прави рационализацията с WP и сваля цената на 300лв и времето за реализация на няколко дена 🤣

xxx@yyy:/# traceroute 172.66.43.155
traceroute to 172.66.43.155 (172.66.43.155), 64 hops max
1 x.x.x.x 7.249ms 7.197ms 7.270ms
2 x.x.x.x 7.753ms 8.037ms 7.938ms
3 185.1.226.70 8.004ms 8.006ms 7.954ms
4 172.66.43.155 7.348ms 7.352ms 7.341ms
понеже ние с клиента не ги разбираме нещата и ползваме clodflare където пинга до техните сървъри е безбожно високите и плачещи за съжаление
7-8ms
И сигурно за това няма да се възползва от офертата за 10Gbit/s BG срещу още 100лв/мес когато реши че има нужда!

8x1TB SSD в RAID6 с хардуерния контролер мен ме устройват 🤣

40 реални или 80 хипертреднати ядра срещу твоята оферта от 4/8 е тема на сериозна дискусия, зависи от много фактори и да се изказваш така неподготвен е смешно.

128 гиги рам сигурно сме ги измислили след посещение на врачка която ни е гледала с хвърляне на боб и леща!

Сега да погледнем нещата от поредния различен ъгъл :) Дано да си дорасъл обаче за да го разбереш това: има 2 типа лизинг - финансов и оперативен и разликата е огромна като има плюсове и минуси и тука ситуацията е същата - собствен сървър или нает сървър!

Докто пишише рационализацията без да си запознат с детайлите забрави да отразиш цената на съпорта където разликата е минимум два пъти.

За така наречените от колегата добавки не ми се влиза в детайли защото там яко ми надскачаш месечния бюджет.

Бъркаш генерално нещата

Кой говори за стартиращи? В примерите ми става дума за скъсанящи по принцип, от ден 1 до последния гонят идеята да спестят от хостинг за своя магазин, силно убедени, че са за шер, защото са много "оптимизирани" и не им трябва този разход. Ясно е, че началото е шер да се види, да се развие, да се нагласи към пазара. За големите търговци е ясно, те за това им изяждат пазара, а за тях остават мижитурките, които са като тях. Или да го кажа направо, кратко и ясно - скъсан бизнес привлича скъсани клиенти. И винаги ще е така. От тук натам все сам да си прави изводите.

2024-та, куп модерни файлови системи и inodes лимитацията все още се обсъжда..... трагедия
Прав си за това. Знам, че си техничар. ;) Тук говорим за бизнес модел по-скоро. И идеята тук за айнодите не е толкова технически да изглежда хоста / плана спънат. Защото да си го кажем направо, всеки хостинг има различни лимитации. Едните ще са с айнодове, другите да са им до някакви мегабайти базите, трети след ричнатото CPU сайта изчезва, плана няма дори някакъв малък бърст да обере моментния пик, трети бандуита, четвърти - някакви процесорно време, и така. Идеята по-скоро е да лимитира олигофрените с определен параметър, защото е много яко някой с 10-левов план от 5 години да си бичи каквото се сети на плана, да си качва снимки, да го трупа с какво ли не и в един момент да реши, че е ощетен, а реално бизнеса, ака хостинг доставчика, да няма абсолютно никаква бизнес изгода от такъв клиент. И сега го умножи по 100 такива пенделчета. Мога с ръка на сърце да ти кажа, че за такъв тип хостинг може вече да се пускат благотворителни кампании и да се събират капачки, кенчета и друг битов отпадък. ;) Разберете, че определена лимитация, от бизнес гледна точна, не означава конкретно, че плана е лимитиран тъпо, а че хостинг доставчика дава тема за размисъл дали не сте за следващия план или решение. Никой бизнес няма изгода да дундурка човек, който пили всеки параметър на плана, че и генерира съпорт лоуд защо не му вървят като хората системите. Вече мисля, че си говорехме за тези бавняри. В случая на суперхост, там е редно да се подпита дали може да ти продадат само този параметър. НО е факт, че скокът там е голям, ако ще трябва да скачан на следващото решение. И нека се замислим, какво е това лайно на 20ГБ план с над 1 000 000 айнода?

Последно редактирано:
@DerkonBG @DeathShuttle Абе вие нещо се е*авате. В поста не пише колко диска има машината. Явно 8, супер, ама добави го към цената тогава, защо си пуснал някакъв сървър втора ръка за 1200лв?
Това с Cloudflare не го разбрах - от сървър, който е в БГ мериш RTT-то до сървър на Cloudflare, който е в БГ ли? Колко очакваш да е латентността, 100 ли? Щом минавате през тях, добави тогава и цената на Cloudflare към сметката (едва ли правите бизнес на безплатния им план без съпорт и SLA).
RAM - добре, ок, двойно е. На линка пуснат от мен 128 ще са +€27/м, DDR5.
Ядра - много са, не знам за какво ги ползвате, не си написал. Може там да е разковничето.
Лизинга - знам capex и opex. Сървърът, който си дал е 8 годишна машина. Не разбирам какво искаш да кажеш, някаква остатъчна стойност ли има, някаква врътка сте намерили да приспадате за овехтяване все още ли, нов ли сте го взимали и тн.
Съпорта на пуснатият от мен линк е 24/7 и не се заплаща допълнително. Смяна на компоненти по принцип се случва за около 30 минути от отваряне на тикет. Разбира се, пак не струва допълнително. Единственото, с което ме влудяват последните два месеца е, че ако искаш 10G NIC чакаш щото нямат налични. Ама няма пълно щастие.

ПС. 10 гигабита за 100лв кажи къде, да поръчам и аз. Явно някъде са почнали да раздават портове вместо социални помощи.

@Victor R който търси - намира (10Gbit/s на добра цена)!
И кое не разбра за Cloudflare? факта че са ми на 1 switch разстояние ли? Ами така си е - на 1 хоп разстояние са ми :)
Твоята оферта НЕ ми излиза по-евтино; за всяко нещо има инсталационна такса горе-долу равна на месечния наем на item-а и съпорта НЕ е безплатен :) а на двойна цена спрямо БГ труда! Звъниш на БГ съпорта и се шпрехаш на Български! И майна да им теглиш ще те разберат :) а с твоя чуждоезиков съпорт ...
Разбери че за всеки влак си има пътници!

Горе