Референдум 2.0

Да се легализира и лицензира ли свободното произвеждане, продажба и употреба...

• Да

Votes: 18 52.9%
  • Не

Votes: 13 38.2%
  • Въздържам се

Votes: 3 8.8%

• Общо гласове
    34
От: Референдум 2.0

rradev Приятел, разбирам гледната ти точка, но има и други неща. Деца със забрани и закони не се възпитават, просто не работят тези методи. И друго ще ти кажа... опитвал съм марихуана, опитвал съм и цигари... всичко това след 18год. Не минах към тежки наркотици нито към марихуанова зависимост, обаче станах пушач на цигари... и малко по-малко погрознявам и се разболявам, за парите няма да говоря. Аз съм наркоман, само че към позволена, ужасно вредна и ужасно скъпа субстанция. Защото родителите ми не обърнаха достатъчно внимание на този проблем, те се притесняваха също като теб... от другите наркотици. От марихуаната само станах с една идея по... мъдър, така да се каже. На базата на това аз извеждам тези мои разсъждения. Прочети и това, което написах по-горе... там е още по-задълочено разгледан проблема.

@mvmrik - законите не могат да спрат предлагането на особено търсена стока. Колкото по-строги са законите, толкова по-висока ще е цената на дрогата и това ще я прави особено печеливша. А хора търсещи бързи пари има много.

Пълна забрана на дрогата може да има само в някаква тоталитарна диктатура в сталински стил, но тогава дрогата ще ни е най-малкия проблем.

То сега е анархията - има правила и никой не ги спазва + голяма организирана престъпност. Ако се легализират поне няма да имаме толкова голяма мафия.

Ти обезсмисли всички забрани. Щом е много търсено, значи да е разрешено, че иначе ще е скъпо. Май не отчитате факта, че като цената е по-висока поради забраната, това я прави по-недостъпна за много хора. Освен това, много няма и да помислят да търсят нещо, което е забранено и се намира трудно, но ако им се предлага под носа във всеки магазин, ще се изкушат по-лесно да го пробват. Аз разбирам да обсъждаме нещо полезно за хората и да се опитваме да го легализираме, но случая не е такъв. Пак казвам, вижте най-развитите държави, които са с най-ниска престъпност и най-висок стандарт на живот - там легално ли е? Вместо да умуваме, можем да вземем пример от тях, защото имат изградени закони, които работят и се спазват.

Това, че те (развитите страни) са решили едни проблеми, не означава, че ние не трябва да решим този, който те не са решили. А това с високата цена и намаляването на продажбите заради това важи само за нормална стока. Наркотиците (включително тютюневите цигари) изграждат зависимост и ти без значение дали искаш, си купуваш. Ако нямаш пари, обираш минувачи, магазини и каквото друго ти дойде на ум. Това генерира допълнителна престъпност.
Не всяко нещо, което е търсено, трябва да се разрешава на това основание, но ако е безопасно за другите, то няма причина да пречиш на човек да прави каквото иска.

Ами да легализират кокаина, хероина и всички наркотици, тогава ще станем може би най-развитата страна, която е решила всички проблеми, които имат другите държави. Тогава ние ще им служим за пример и в цял свят наркотиците ще се продават като захарта и солта. Ще фалират всички мафии и света ще стане много по-добър. Как не се е сетил никой до сега?

Ами да легализират кокаина, хероина и всички наркотици, тогава ще станем може би най-развитата страна, която е решила всички проблеми, които имат другите държави. Тогава ние ще им служим за пример и в цял свят наркотиците ще се продават като захарта и солта. Ще фалират всички мафии и света ще стане много по-добър. Как не се е сетил никой до сега?

Те са се сетили... но целенасочено не го правят. Всичко това, което казваш е напълно възможно и ще има положителен ефект, стига да се направи добър и плавен преход с прилежащи към него образование, създаване на условия за по-спокоен живот на гражданите, за да не изпитват нужда да "избягат в друга реалност". Защото точно това са наркотиците и всякакви опиати и ускорители. Закарват те в друга реалност, където проблемите от предната ги няма. Промяна на мирогледа, ако щеш...

Каквото и да обсъждаме, не зависи от нас, така че няма смисъл. Гледайте себе си и се опитвайте да "оцелеете", защото от всякъде ни мачкат :)

Е как да не зависи от нас, от кого зависи тогава?! Аз не искам да "ме мачкат", аз искам да живея пълноценен щастлив живот... не да бъда мачкан. Затова и се старая да предприемам нужните действия, които да ми осигурят живота, който желая, а не да чакам нещо да се случи свише.

Re: От: Референдум 2.0

Имаш ли деца? Когато имаш, ще разбереш, защо е важно, да се хабят наши пари за борба с опиятите..., защото в 90% от случайте на ползване на марихуана, се отива и към по - тежките наркотици...

Намесвам се с образователна цел по темата защото усещам че правиш много голяма грешка

Добре че имах учителка по психология която след един смъртен случай до училище (в хероиновите времена) ни даде да прочетем една дебела книга за наркотиците за да сме на ясно кой наркотик какво причинява... най важно е да си информиран и то правилно кое какво ще ти причини... аз така ги виждам нещата а не че марихуана ще доведе до употреба на други наркотици... процента на употребяващите някакви наркотици след като са чели книгата различни от да изпушат една марихана от време на време е нула... можеби средата ги дърпаше че не е готино след като всички бяха информирани...

... Беседвал съм с родители които са запознати... Най лесно е да загубиш доверие пред децата си като групираш марихуаната с останалите наркотици... процента на пробвалите сигурно е над 70 и във времената на интернет всички знаят за че е легална в холандия и в два щата в сащ... шанса е 3:4 че вероятно с приятелчета в училище ще пробват... след това като НЕ се зарибят... ще има той баща ми каза за марихуаната че е опасен наркотик а нищо не ми стана не се пристрастих.... сигурно ме е излъгал или нищо не разбира и за останалите наркотици... следва пробата от любопитсво за бонбони - прахчеата... а там нещата вече стават много сериозни амфетамините се водят от най опасните дроги ... освен това във тези хапчета/прахчета никога не се знае какво е забъркал някой химик...

[video=youtube;4dcGsbnXdBQ]http://www.youtube.com/watch?v=4dcGsbnXdBQ[/video]

Относно разликите: истинска история: хваната група ученици пушещи трева от възрастен до училище взел им джоинта и го хвърил в конетейнер понеже вижда контейнера от тях го наблюдавал никой не се врънал за джойнта... при подобен случай с пакет амфети историята че само се качил до тях и видял двама влезнали в контейнера да си ровят за пакета...

Относно държавната политика, многото говорене срещу тревата и отмяната на личната доза за разлика от както е в цивилизованите страни.... в София тревата е поскъпнала 30 пъти от левче грама до 30 лева за грам за 10 години (в холадия с ациза за държава +ддс е 12 евро) но за сметка на това боннбоните както се продаваха едно време амфетите си бяха по 10 лв и сега чувам че се намират пак и по 10 лева само че като някакво прахче... от промяната на законите ... всеки може да си смята какви печалби са се вдигнали и къде са отишли ... и защо амфетите не са поскъпнали - към тях има силна зависимост и със сигурност пак ще се върне да купи за разлика от джоинта..

От: Re: От: Референдум 2.0

Аз разбирам да обсъждаме нещо полезно за хората и да се опитваме да го легализираме, но случая не е такъв.

И кое е това нещо, което е полезно за хората, но не е легално? Дайте да го обсъждаме. Аз в момента се сещам само за секса. Полезен, но забранен срещу заплащане, с аргумент - морал. А сексът без пари с различни партнъори е много морален...

... Беседвал съм с родители които са запознати... Най лесно е да загубиш доверие пред децата си като групираш марихуаната с останалите наркотици... процента на пробвалите сигурно е над 70 и във времената на интернет всички знаят за че е легална в холандия и в два щата в сащ...

Това е и доказателството, че забраната на марихуаната в останалата част на света е просто един балон. Хората в Холандия до колкото знам са земляни, не са от Марс или от някоя друга планета, че да се справят с "голямото зло", което причинява марихуаната, по-добре от останалите народи.

И каква е голямата полза от легализацията на марихуаната точно ?

По-скоро има смисъл да се пита за легализация на всички наркотици. Това + легализиране на проституцията + либерализация на хазарта ще унищожи организираната престъпност, която е мннного тежък проблем.
Логиката ти е желязна :lol:

Два въпроса, които обичам да задавам на хора с твоето мислене:

- има ли някъде по света, където това се е случило някога или предлагаш България да е поредния експеримент по социално инженерство?

- Това, че наркотици като никотин и алкохол са напълно легални, премахнало ли е тяхната контрабанда?

Аз разбирам да обсъждаме нещо полезно за хората и да се опитваме да го легализираме

Единственото полезно нещо за хората е естествения подбор.
Но познай кога ще се легализира!

Единственото полезно нещо за хората е естествения подбор.
Но познай кога ще се легализира!

Естественият подбор си е "легален" откакто свят светува. Него няма кой да го забрани. :)

Горе