deffnews
Well-Known Member
Тази инфлация е до много голяма степен психологически ефект. Нещо като ефект на доминото. Няма кой знае какви икономически причини. Най-сериозната икономическа причина, ако мога да я нарека така е, че като се увели цената на една стока, която е котируема, започва и при всякакви други. Защото Х увеличава цените на някакви стоки, и следователно Y започва да прави същото.От субсидиите за коли тръгнаха да обясняват как от горивото зависело цената на хляба. Ами зависи, да, и магистралите ги плащаме за да идва храната, но аз все пак не намирам пряка зависимост между това дали даден съфорумец ще си купи електрическа кола, за да ходи на Бари с нея, че да му даваме 10к на него и брат му Елън Мъск за удоволствието.
Специално питащия за субсидии сигурно има пари поне за половин кола налети в акции на Тесла, може би и за цяла Тесла, но не си е купил автомобила, а си е купил акции. За да взима пари всеки месец от вложенията му. След това пуска тука постчета дали няма субсидии, видиш ли трябва да създадем такива. Просто съвсем случайно и непреднамерено като се бръкнем всички български граждани, за да може IT специалистите да си купят по една Тесла с 30% отстъпка, продажбите на Тесла се качват, наш IT специалист печели от поскъпването на акциите на компанията заради новооткрития в БГ пазар, след това печели пак от натуралното поскъпване на акциите, и накрая печели 30% намаление на нов автомобил от баламите, които ще му го платим - ние.
А осигуровките дали плащаш най-високите или най-ниските си е за теб. И аз като знам колко данък ми се е събрал да плащам догодина ми се плаче, но като знам колко печалба съм направил, за да стигна до него се усмхвам и не се опитвам да накарам държавата да си ми върне данъка обратно под формата на никому ненужни субсидии.
Чист въздух не ми трябва да дишам. Трима бай ганъовци с Тесла няма да намалят замърсяването на нито един от десетките близки завода, или и на тях да им закачим по една Тесла на комините, и проблема решен?
Има спекула, има и реални причини, но психологическия ефект има по-сериозна тежест.