Една малка демонстрация за предимството на месечните опции. Те са много подходящи за начинаещи, защото предлагат възможност времето (theta) да е на наша страна. Това е така наречената "theta farm" стратегия, която може да бъде част от колелото.
Продажбата на PUT опция както вече знаете е насочена към мечките, което я прави много подходяща за дни, в които има паника. Е... аз не я пуснах в червен ден, защото рядко имам търпението да дебна.
На 3-ти февруари продадох PUT опция за
QQQ Mar17'23 300 и получих $735 в премиум. Страйк $300 с цена $7.35.
Средната цена на тази позиция е $292.65 -> ((100*300)-735)/100) Т.e. ако на 17-ти март QQQ е над $292.65 реално съм на печалба.
През изминалите седмици имаше доста волатилност покрай FED със заплахите, че ще вдигат лихвите с 50 пункта, а после и драмата банките.
Съответно позицията беше дълбоко в червено. Освен, че QQQ по едно време беше на $284 волатилността на пазарите беше много висока. Вчера стигна над 30. Волатилността (IV) оказва влияние на цената на PUT контракта. По-скъп контракт = загуба на пари.
Днес нещата стоят по друг начин. Волатилността е 22. Цената на опцията пада, защото имаме по-ниска волатилност и изминало е много от времето (theta) за контракта. Също в последните няколко дни опциите губят най-много от своята стойност.
Въпреки, че QQQ в момента е $297 позицията е $318 в зелено, което е над 40%.