fast_and_the_curious
Well-Known Member
Сега видях този коментар, уикенда не бях вкъщи.А чети пак, за да не се излагаш.
А за азерския газ...
Мернах информация, че е подписан договор през 2013 г. за 1bcm годишно азерски газ. Мернах също, че до момента сме взимали 1/3 от договорения обем.
Въпросителна: плащаме или не плащаме разликата, тъй като практиката на компаниите, които пренасят енергия е take or pay.
Демек до този момент е вероятно да си плащаме газ, без да го получаваме. Вероятно причината да не го получаваме пълния обем е у нас, което означава, че със сигурност си плащаме и без да получаваме.
Втора въпросителна. Договорен обем от 1bcm е 1/3 от нуждите на България (3 bcm са ни нуждите годишно). Сега като отпада руския газ следва, че някой трябва докара още 2 bcm за нуждите ни.
Ако е азерски газ, то първо трябва да видим можем ли да получаваме поне договорени 1bcm, а горницата от 2bcm дали ще бъде пак евтин, като първоначално договорения (знаем, че някой твърди за 4,5 пъти по-евтин, ама не знаем спрямо коя цена или за по-лесно направо да видим цената). При увеличено търсене и отстраняването на основния енергиен доставчик за Европа в лицето на Русия,.. нещата се променят. Някой трябва да има много златно дупе, за да договори още 2bcm на 4 пъти по-ниски цени, при положение, че икономическата и политическата ситуация предразполагат да е 4 пъти по-скъп.
Ако не е азерски газ, то ще е алтернатива, ма от скъпите.
Та толко с евтиния газ.
1. Интересен казус. Аз също бих предположил, че го плащаме, като знам колко куци договори се сключват.
2. Четох, че тръбата позволява и по-големи обеми. Предполагам идеята е била да взимаме от няколко места едновременно, защото да сме 100% зависими от азерския газ е същия хуй, както до сега. И този вариант не е перфектен, като според мен би било по-добре за нас да имаме възможност да купуваме и руски газ. Там не винаги цените са толкова скъпи и може да има моменти, когато ни е по-изгоден и вероятно цените ще започнат да падат след войната.
Предполагам, че финалните цени ще се разберат в идните месеци.
Евтин газ не сме имали последните 6 месеца така или иначе.Та толко с евтиния газ.
Това по скоро зависи от договорите, които са подписани.Милион пъти съм променял сметки и бянки при разплащания с други фирми, те към мен и аз към тях. На никой не му е хрумвало, че това е промяна по условията в договорите. Те си искат сумата в долари и Евро, превеждам в долари и евро как ще ги превалутират после не ме интересува. Толкова е просто. За такава промяна даже анекс не се прави, едно уведомитено писмо е достатъчно.
Проблема с промяната на валутата не е толкова, че се плащат в друга сметка, а на какъв курс се превалутират.
Ако ти е обявено да платиш 300 000 рубли, а ти платиш $500, то достатъчни ли ще са, за да покриеш дължимото?