От: Успокойте Топката или Тези с Кредитите ще Загазят...
Приятели, с интерес изчетох темата ви и се регистрирах специално за да споделя защо не мисля, че сте прави в обвиненията си!
1. Да, всеки интелигентен и образован човек като вас знае, че всичко това е спекулация и паниката в такъв момент вреди само на самите нас като народ.
Обаче
2. Паниката е съвсем естествен механизъм, който се изучава много много сериозно от различни области - справяне с масови безредици, спасителни операции, войни... уж тук сте се събрали интелигентни хора и коментирате от високо, но ми прави впечатление, че все едно сте в някаква паралелна вселена и не можете да си обясните как, с какъв акъл тоя прост овчи българин реагирал така. Ами просто е!
3. То се каза - страх, паника и то не по една, а по две инстанции:
3.1. Онзи, инстинктивния страх на хората, които също са ги убеждавали преди едни 20 години, че всичко било наред и на следващия ден парите, които са спестявали и са се борили за нашата "демокрация", са станали хартийки, с които да си палиш печката. Ами, да ви кажа, и аз ако бях изгорял по този начин тогава, и аз може би щях да съм панически нареден на опашката и да звъня на всички до 9-то коляно да ходят. Защото докато вие тук си чешете в момента езиците, аз много добре си спомням как на майка ми и баща ми им побеляха косите от притеснение как ще живеем. Наистина поведението ви и отношението ви към тези хора е крайно цинично, да не говорим, че с нищо не помагате за ситуацията!! Горе правилно се даде пример с пожара, но не беше пълен. Ако на уверения в живота си приятел горе някой почне да му тропа на вратата и да крещи Пожар!!! съм абсолютно, изконно убеден, че на 2рата минута ще е грабнал деца и жена и там каквото има и ще е изхвърчал от сградата. Иначе във форума е много лесно да си трезвен и разумен, но ако човека иска, да си каже адреса и в случайна нощ в 2-3 през нощта ще почна да хлопам и да крещя, че има пожар, да видим колко спокойно ще реагира.
3.2. Паника от паниката - то много хубаво, че няколко % хора сме достатъчно интелигентни, за да разбираме донякъде банковата система и да решим да не допринасяме към абсурда. Обаче хората си задават въпроса - ако стадото в паниката си показва, че ще събори системата, не е ли редно и "Аз" да се спасявам поединично?
4. Защото до момента, ето сега до този момент - всички институции и отговорници по случая с абсолютно нищо не показват, че действат по проблема. Никой до момента не е посочен, арестуван, санкциониран за това, което се случва - не вярвам, че няма ресурс да се разбере откъде, кой и защо пусна тая бомба. И предната. И по-предната. Напротив - именно действията на някои институции стресна народа - показното хвърляне на обвинения, някакви абсурдни показни акции, после именно дежаву от гледна точка на хората - "Днес всичко е наред, утре КТБ е затворена"... Може ли да ми припомните когато заради тъпите безделни патки и техните глупости, извинете, бгмами, преди 6 години една банка щеше да клекне, колко от тях бяха санкционирани със заветната глоба от 20 до едиколко си хиляди? Защото там имаше доста директни "пророчества" кой и как ще се развие в следващите дни? Ето, затова хората нямат доверие. И докато на нас тук явно 5-10 хиляди блокирани за няколко месеца докато фонда (евентуално) започне(!!!) да изплаща гаранцията не са ни проблем, има един доста голям процент хора, на които тези пари са им буквално живота.
И понеже тук виждам, че има компетентни хора, им предлагам да бъдат полезни с нещо повече от обяснение по форуми как всичко е наред, а именно - вчера като видях опашката пред близкия клон, опитах да говоря с хората там - ей така, човешки, и да им обясня това, което е показано в клипчето в тази тема. Някои ме увикаха, някои почнаха да ме разпитват подробно, но в крайна сметка съм горд, че имам принос, че убедих 1/4 от опашката да се разотиде или поне да си изтегли само малка част от спестяванията "за черни дни", ако това ще ги направи по-сигурни. Затова мога да ви дам идея да се организирате и да се опитате доброволно да обясните на място и да успокоите хората. А не да ги наричате тъпи, овце, говеда, безмозъчни... защото нека да интерпретираме клипчето по обратния начин и да припомним, че нашия общ well-being зависи от голямата маса хора, които вие наричате тъпи... ами, обяснете им там, за да са умни... Извинявам се за дългия пост.