Ще остане ли жив Феликс Баумгартнер, като скочи утре от 30 000 метра

От: Ще остане ли жив Феликс Баумгартнер, като скочи утре от 30 000 метра

Да наистина за малко спряха картината от полета и пуснаха контролната зала, ама не знам дали съвпадна с махането на брояча.

It's a Bird...It's a Plane...It's Superman!

No, it's Iron Man! He flies thanks to a special suit ;)

It's a Bird...It's a Plane...It's Superman!

Поредното велико разкритие на простият ми ум...
Ето че виждам отново Миналото в Бъдещето, и обратно.

Супермен (на английски: Superman) е измислен персонаж в комиксите на ДиСи Комикс и един от най-известните супергерои, възприеман за американска културна икона. Измислен е от американския писател Джери Сийгъл и канадския художник Джо Шустър през 1932...

Добре дошли във "Интересният Век", поредният жокер заложен във Филм от близкото минало който сме възприели първосигнално, и някак повърхностно.
Днес някой осъзна ли каква голяма крачка сътвори човечеството ?
А осъзнавате ли как бяхме подготвени за това, за да не реализираме случващото се може би.

Очаквайте продължение, и следващото включване.
Поздрави!

От: От: Ще остане ли жив Феликс Баумгартнер, като скочи утре от 30 000 метра

Лично аз оценявам само смелостта на този мъж. Всичко друго в кофата :mad:
Никой не може да ме убеди, че цялата галимация не можеше да се симулира. Да не говорим, че и просто чучело щеше да свърши работа да си измерят и скорост и време и квото искат. Пак зрелища, реклама и див комерсиализъм (забел;ежете само "редбул дава крила" :D )
Тия N милиони дали не можеше да отидат за поне 10 пъти по-ценни каузи...

[video=youtube;wTEwViXNm7I]http://www.youtube.com/watch?v=wTEwViXNm7I[/video]

Te обесняваха че зависи от температура, налягане не знам си какво, тая физика не я разбирам:cry: И за това спряха скоростомера, да може после според всичко да изчислят и да кажат дали е минал скоростта и е.

Скоростомер, който изчислява на базата на налягане и температура????
:lol:

Да взема и аз да обобщя? Гледах. Първоначално с интерес, после леко притеснение, после досада, накрая раздразнение. Изводите:
1. С техника струващи, може би милиони, проектът Стратос постигна нещо постигнато преди 52 години - същият чичка, който сега говореше от името на Командния център е Джо Китингър, който скача от 31333 метра. Честно казано онова постижение преди 52 години ми се вижда доста по-смислено и стойности и със сигурност има много повече научна стойност отколкото маркетинговия скок снощи.
2. Уважавам адски много изпитателя Феликс Баумгартнер за смелостта му
3. Не уважавам решението да му се разреши скок въпреки техническите проблеми заради тъпите пари и голямата излагация, която би станала, ако бяха го спуснали обратно. За мен енергийната напитка(не заслужават споменаване на бранда) реши да жертва пилота си в мирно време, което е тъпо.
4. Не мисля, че човечеството спечели нещо снощи
5. Не мисля, че данните, които получихме са реални след това, което видяхме по телевизията. Но какво и да ни кажат ще повярваме нали, това е като стъпването на Луната - който не вярва да иде да провери.
6. Да се върнем отново на Джо Китингър, който преди 52 години, скача от отворена гондола, без херметически затворен костюм. има ли смисъл да сравняваме постиженията заради 5 километра височина. Впрочем в този слой на атмосферата преди достигане на термосферата може да се качиш с още 3,5,10 км. нагоре без да има каквото и да е значение. Налягането и температурата не се променят особено.
И последно
Хубаво забавление за Баумгартнер, хубаво зрелище за хората, нулев научен резултат.
Аз завинаги се отказвам от рекламирания по такъв начин бранд.

Скоростомер, който изчислява на базата на налягане и температура????
:lol:
Скоростта на звука във въздуха зависи от параметрите на въздуха.

Относно напитката - не я употребявам и не смятам да го правя.

Скоростта на звука във въздуха зависи от параметрите на въздуха.

Относно напитката - не я употребявам и не смятам да го правя.

Посочил си ми линк към текст за "скорост на звука", в темата си беше писал за скорост нападането на изпитателя. Правиш разлика нали?

Зрелището си струваше. Този тип е уникален. Комерсиален елемент винаги съществува, но мисля че на преден план все пак е безумната смелост да скочиш от такава височина. Честно казано научните резултати даже не са ми толкова интересни, колкото това да разбера какво е било личното му усещане да лети с такава скорост.

Да взема и аз да обобщя? Гледах. Първоначално с интерес, после леко притеснение, после досада, накрая раздразнение. Изводите:
1. С техника струващи, може би милиони, проектът Стратос постигна нещо постигнато преди 52 години - същият чичка, който сега говореше от името на Командния център е Джо Китингър, който скача от 31333 метра. Честно казано онова постижение преди 52 години ми се вижда доста по-смислено и стойности и със сигурност има много повече научна стойност отколкото маркетинговия скок снощи.
2. Уважавам адски много изпитателя Феликс Баумгартнер за смелостта му
3. Не уважавам решението да му се разреши скок въпреки техническите проблеми заради тъпите пари и голямата излагация, която би станала, ако бяха го спуснали обратно. За мен енергийната напитка(не заслужават споменаване на бранда) реши да жертва пилота си в мирно време, което е тъпо.
4. Не мисля, че човечеството спечели нещо снощи
5. Не мисля, че данните, които получихме са реални след това, което видяхме по телевизията. Но какво и да ни кажат ще повярваме нали, това е като стъпването на Луната - който не вярва да иде да провери.
6. Да се върнем отново на Джо Китингър, който преди 52 години, скача от отворена гондола, без херметически затворен костюм. има ли смисъл да сравняваме постиженията заради 5 километра височина. Впрочем в този слой на атмосферата преди достигане на термосферата може да се качиш с още 3,5,10 км. нагоре без да има каквото и да е значение. Налягането и температурата не се променят особено.
И последно
Хубаво забавление за Баумгартнер, хубаво зрелище за хората, нулев научен резултат.
Аз завинаги се отказвам от рекламирания по такъв начин бранд.

Аз не мога да разбера какво толко им пречи на хората, че Ред Бул са спонсори? Каква е разликата дали ще пише Ред Бул или Наса - за теб, за Феликс и за човечеството като цяло? Ти гледал ли си някакой футболен мач, състезание на Ф1 и т.н. където да не се показват спонсорите?

Относно постижението на Джо Китингър и високите технологии днес - това не е някъв конкурс за най-голям смелчага и герой, при който да се търси най-големия лудак. Целта тук е, освен да се подобрят рекордите, да се види и как влияе на човека подобен скок при днешните технологии и със съвременна екипировка. На пресконференцията казаха, че са измервали жизнените показатели на Феликс през цялото време. Ако е много-по лесно да се направи скока със съвременните технологии - толкова по-добре. Значи все пак човечеството се развива. Утрешния ден може подобни скокове да станат ежедневие, а рекорди да се гонят за много по-мащабни неща.

Akademika, не знам защо си се отекчил толкова от скока. Може би си очаквал да видиш премиера на костюма на Железния човек, Феликс да се запали докато навлиза в атмосферата и накрая да се приземи без последствия.

Абе зрелища да има :)
"хляб и зрелища за раята", само че тва с хляба са ви го спестили май май, май а? :lol:

Специално за това ЗРЕЛИЩЕ пак ще кажа, че това са най-тъпо изхарчените милиони :p С тия пари лично аз щех да ви направя да се подпиквате от кеф поне една година :twisted:

Посочил си ми линк към текст за "скорост на звука", в темата си беше писал за скорост нападането на изпитателя. Правиш разлика нали?
Че нали, както писах вчера мнението си, основното бе човек да надмине скоростта на звука "гол".
След като си съгласен, че скоростта на звука е различна в различни атмосферни условия, то би следвало, че и изпитателя трябва да надмине скоростта на звука при конкретните условия.
Едната идея на опита бе спортната - "гол" човек да надмине скоростта на звука.
Другата идея бе научната - какво се случва с човек при такава скорост. Дори в чисто академичен поглед. Отделно евентуалните практически ползи.
Като височина на скачане нямаше особена разлика спрямо скока на Джо Китингър от преди толкова години. И не напразно точно той и само той разговаряше с Феликс Баумгартнер през цялото време. Това е помощта на спортист към спортист. На ветеран към следващ го.
Само изработката на балона е едно постижение на технологиите! А тепърва ще се разберат и другите.

Потребителите на Ред Бул трябва да са доволни. Дори само защото парите им не са отишли за депутатски кюфтета.

Последно редактирано:

Аз не мога да разбера какво толко им пречи на хората, че Ред Бул са спонсори? Каква е разликата дали ще пише Ред Бул или Наса - за теб, за Феликс и за човечеството като цяло? Ти гледал ли си някакой футболен мач, състезание на Ф1 и т.н. където да не се показват спонсорите?

Относно постижението на Джо Китингър и високите технологии днес - това не е някъв конкурс за най-голям смелчага и герой, при който да се търси най-големия лудак. Целта тук е, освен да се подобрят рекордите, да се види и как влияе на човека подобен скок при днешните технологии и със съвременна екипировка. На пресконференцията казаха, че са измервали жизнените показатели на Феликс през цялото време. Ако е много-по лесно да се направи скока със съвременните технологии - толкова по-добре. Значи все пак човечеството се развива. Утрешния ден може подобни скокове да станат ежедневие, а рекорди да се гонят за много по-мащабни неща.

Akademika, не знам защо си се отекчил толкова от скока. Може би си очаквал да видиш премиера на костюма на Железния човек, Феликс да се запали докато навлиза в атмосферата и накрая да се приземи без последствия.

Да започна поред. Когато едно събитие е комерсиално, нямам против спонсора да си навира лого, бранда, стратегиите и всичките глупости в очите, а ако ще и в задника на тези, които са решили да го гледат/слушат/последват. Ако производителят на енергийни напитки беше обявил, че иска да направи шоу за за зрителите, със скок от рекордна височина - ок. Но да баламосват, че целта на проекта са научни изследвани и постижения е доста смешно и още повече жалко за такава мощна компания, като австрийската.
Пак да повторя, че съм отвратен от начина, по който рискуваха живота на изпитателя си, само и само да НЕ се провали в ефир мисията им.
Не, не съм очаквал нито да се запали, нито да се разбие(опазил ни Господ). Очаквах точно това, което стана. Да кацне безпроблемно, защото със съвременните технологии, смея да твърдя, че това събитие е слаборискова авантюра.
Поздравления отново за смелият човек Феликс Баумгартнер.

Последно редактирано:

Един път да съм съгласен с @Akademika! :mrgreen:

Да започна поред. Когато едно събитие е комерсиално, нямам против спонсора да си навира лого, бранда, стратегиите и всичките глупости в очите, а ако ще и в задника на тези, които са решили да го гледат/слушат/последват. Ако производителят на енергийни напитки беше обявил, че иска да направи шоу за за зрителите, със скок от рекордна височина - ок. Но да баламосват, че целта на проекта са научни изследвани и постижения е доста смешно и още повече жалко за такава мощна компания, като австрийската.
Пак да повторя, че съм отвратен от начина, по който рискуваха живота на изпитателя си, само и само да НЕ се провали в ефир мисията им.
Не, не съм очаквал нито да се запали, нито да се разбие(опазил ни Господ). Очаквах точно това, което стана. Да кацне безпроблемно, защото със съвременните технологии, смея да твърдя, че това събитие е слаборискова авантюра.
Поздравления отново за смелият човек Феликс Баумгартнер.

Ако беше гледал пресконференцията след това щеше да чуеш и че скока на Джо Китингър преди години не е бил безпроблемен. Той също е имал проблеми с костюма и въпреки това са рискували. Риск винаги има. Като са минали за пръв път скоростта на звука с превозно средство също е имали риск и то още по-голям. Братята Райт като са полетели за пръв път също са рискували. Много хора са умирали в опит да постигнат нещо, което не е било постигано преди. Много и ще продължават да умират. В природата ни е. Самия Феликс Баумгартнер рискува всеки път като скача.

А за изследванията имат много материал. Например, защо Феликс започва да се върти, при положение, че скокът му беше перфектен? Как успява да се оправи и да влезе в желаната поза? Как реагира организма му на рекордната скорост? Защо балона не спря да се издига след като достигна желаната височина и още много други неща, за които само те си знаят.

Мисля да напиша нещо за последен път в тази тема, за това ще е изчерпателно :)
Джо Китингър - това, че е преди 52 години, и сега е имало проблеми с костюма трябва да означава нещо хубаво за вчерашния скок ли? Защо започва да се върти казваш. Започна да се върти защото ЗАГУБИ ПРОСТРАНСТВЕНА ОРИЕНТАЦИЯ. А защо я загуби ли? Защото му се ЗАСКРЕЖИ визьора. А знаеш ли защо стана това? Защото му РАЗРЕШИХА ДА СКОЧИ С НЕИЗПРАВЕН скафандър. А как се укроти? Благодарение само и единствено на издръжливостта си, на изпитател, което му позволи да премине въртейки се през студения атмосферен слой и да успее да изчака БЕЗ ДА ИЗПАДНЕ В БЕЗСЪЗНАНИЕ до топлите атмосферни слоеве.

Мисля да напиша нещо за последен път в тази тема, за това ще е изчерпателно :)
Джо Китингър - това, че е преди 52 години, и сега е имало проблеми с костюма трябва да означава нещо хубаво за вчерашния скок ли?

Понеже ти беше много възмутен от продължаването на мисията, въпреки проблема с костюма и след това даде за пример Джо Китингър. Затова ти казвам, че Джо Китингър също е имал проблем с костюма и въпреки това са продължили мисията. Хубаво е да помниш какво пишеш.

Защо започва да се върти казваш. Започна да се върти защото ЗАГУБИ ПРОСТРАНСТВЕНА ОРИЕНТАЦИЯ. А защо я загуби ли? Защото му се ЗАСКРЕЖИ визьора. А знаеш ли защо стана това? Защото му РАЗРЕШИХА ДА СКОЧИ С НЕИЗПРАВЕН скафандър. А как се укроти? Благодарение само и единствено на издръжливостта си, на изпитател, което му позволи да премине въртейки се през студения атмосферен слой и да успее да изчака БЕЗ ДА ИЗПАДНЕ В БЕЗСЪЗНАНИЕ до топлите атмосферни слоеве.

Ти ще дойдеш по-голям специалист и от учените от Наса щом разгада ситуацията като най-обикновен зрител. И аз чух хипотезите на нашите учени по телевизията за заскрежаването, загубата на ориентация и т.н. Това не означава, че е станало точно това. Но и така да е, какво значение има?

На мен ми се струва, че те дразни най-вече спонсорството на Ред Бул. Но пък точно ти да се оплакваш от скрита реклама е малко нагло, не мислиш ли?

Последната и най-голяма новина

Хахаха :lol:

75789_479236755432162_618650150_n.jpg

Е, разбира се че ще има нещо Македонско бе, как не се сетихме по-рано, нее тея са уникални просто, просто наистина на всяка манжда мерудия :lol::lol:

Горе