От: оптимизацията на сайтове за търсачки - затвор до две години според българските за
Обаче според мен целта на едно съдебно решение в крайна сметка не е да обяви нечия дейност за морална или неморална
Съгласен съм, че целта на съдебното решение не трябва да бъде обявяване на дадена дейност за морална или не. Съдът трябва да се ръководи от закона - да осъжда някого на глоба или друго наказание само, ако е извършил дейност, която е забранена от закон. А в нито един закон не е записано, че проституцията е незаконна дейност. Даже няма закон, според който проституцията е неморална дейност.
Това, което съдът прави на практика обаче е точно това - позволява си да обяви вид трудова дейност за неморална. Това не е редно да се прави.
Освен това твърди, че доходите от тази трудова дейност (секс услуги) са нетрудови доходи, което е абсурдно.
Конституцията защитава правото на труд. И съдът е длъжен да взима предвид и Конституцията. Защото нито един закон не може да противоречи на Конституцията и Конституцията има пряко и непосредствено действие.
Всичко, което не е изрично забранено със закон е позволено.
Ако не ми вярвате напишете горното изречение в Google.
Ето какво пише в Конституцията:
Чл. 5.
(1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
(2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.
(3) Никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му.
Като си взема нова секретарка... руса разбира се с две висши "образования", с дълъг "стаж" и тясна специализация, ще я карам веднъж седмично да излиза изпод бюрото и да ходи на къра с мотика да копа бостаня, за да не я вкарат в затвора?
Ако съдията действително има съвест и спазва закона следва да признае, че в този случай не може да осъди твоята "секретарка". Аз даже съвсем случайно попаднах на една обява, в която жената си казваше, че полага общественополезен труд в библиотека (като библиотекарка). Ако се опитат да я осъдят не могат, защото полага общественополезен труд (но само ако съдията тълкува правилно закона).
Чл. 329. (Изм. - ДВ, бр. 95 от 1975 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.
Ако всеки месец човек се занимава с общественополезен труд не може да се твърди, че
продължително време не се занимава с общественополезен труд. Някъде имаше дефиниция (пак
според съда, не според някой закон!) за това какво означава "продължително време" (не си спомням точно колко време беше това, но е от порядъка на месеци).
Тук намерих една статия по въпроса, която разглежда законодателството в България (в миналото и днес):
Законодателството относно проституцията в България: проблеми и перспективи (няма да го коментирам, защото не съм го изчел цялото).