От: (публична) За кого ще гласувате на парламентарните избори?
Колега, Sash888,
Това, което казваш е вярно, но то просто допълва това, което съм казал.
Сребърния фонд и фискалния резерва са две различни неща. Не е ставало въпрос за него и не виждам защо го намесваш в момента. Той е извън обхвата на моите писания, а и на подхванатата тема.
Не съм запознат в детайли с това какъв е точно закона за "пенсиите", но предполагам това, които казваш е вярно. Дали така е прието на времето от Костов или после е променено не мога да коментирам и не ме интересува толкова.
Идеята ми беше, че сериозни дисбаланси в системата се появяват по времето на Станишев, които продължават и до ден днешен. Т.е. дупките в бюджета за "пенсии и социални" от по 3-4 милиарда на година се попълват от републиканския бюджет. При положение, че има криза, спад на БВП и съответно спад на приходите в републиканския бюджет - от къде да дойдат пари за да се поддържа същото ниво на харчове каквито е имало преди кризата? Естествено пари се вземат от фискалния резерв и/или от заеми.
Правителството на ГЕРБ е взело заеми. Това е факт. Правителството на ГЕРБ е свело фискалния резерв до минимума по закон (4 милиарда лева). Това също е факт. Никой не го отрича. Но няма как да се плащат същите заплати на държавни служители и същите пенсии, при спад на приходите в бюджета.
По интересното е, че БСП и ГЕРБ дават индикации, че тенденцията със заемите ще продължи. Орешарски е дал някакво интервю за Дарик и е споменал, че едни 1-1.5 милиарда на година може да се вземат нови заеми. Заместник министъра на финансите на ГЕРБ - някъв Горанов и той казва - че едни 5 милиарда заеми ще е добре да се вземат през следващия мандат.
При това положение се пита в задачата, кога ще дойде гръцкия сценарий при нас.