Да, съгласен съм, че може би трябва да се насоча към нещо по-рисково. Просто понякога като тръгна да се информирам към една част и стигам до някакви задънени улици, а реално парите ми стоят и се обезценяват с всеки изминал ден. Но да, това не е оправдание като цяло, наистина трябва на тези години да се насоча към нещо по-рисково.
Идеята ми беше, че правилно си се ориентирал независимо в какво ще инвестираш. Темата е доста дълга, ще опитам да обощя как го виждам аз.
Ако нямаш много свободно време или сериозни интереси, златото и недвижимостите са вариант, но със малък марж според мен. Защото се ползват за защита на парите, а не за печалба.
Прието е, човек докато е по-млад да гони печалбата и като поостарее да търси начини да я запази с по-малко усилия.
Също така по-рисковите операции могат да ти дадат опита който пасивното инвестиране не дава. Примерно какво би научил всеки месец само купувайки злато. Това е просто пример.
Но ако примерно имаш интереси в областта на търговията, може да научиш доста повече, може и да загубиш, но опита си е опит. Срещаш различни хора, маркетинг мениджмънт, изчисляване на приходи разходи, прогнозиране и т. н.
Или дори да вземеш права за дадено приложение или програма и да го предлагаш в Бг, пак ще създадеш контакти и ще придобиеш опит.
Седял съм на маса със строители, седял съм на маса с компютърни инженери, с хора от малкия бизнес и с предприемачи с няколко бизнеса. Повярвай, нещата за които си говорят на всяка маса са коренно различни, за мен най-ползотворни са били срещите с хората от големия бизнес. Някакси техните виждания за нещата и като цяло опита им е на друго ниво. За това и като цяло са по успешни, просто мотивацията им е по различна.
Но пак казвам, всичко опира до това ти къде искаш да си и какви са ти приоритетите в живота. Също и с какво време разполагаш и можеш да осигуриш в бъдеще. Важно е да се познаваш добре, за да не се и надцениш, това би било грешка също.
И накрая, независимо по кой път ще поемеш, важно е че си осъзнал, че парите в банката не е вариант. Те трябва да работят.