3 причини да НЕ станете freelancer

От: 3 причини да НЕ станете freelancer

Едно уточнение. Истинският фрийлансър няма работодател. Той има клиенти, на които изпълнява поръчки. Работодателят ти внася социални осигуровки, здравни осигуровки, дава ти платена отпуска и куп други благинки, а отделно ти дава и заплата. Клиентите си плащат само за това, което са поръчали и не ги интересува нищо друго. Съответно за тях няма екстри от сорта на право на даване на заповеди. Каквото се договорите в началото, това е. Всяка допълнителна дейност е обект на допълнителни договорки и заплащане, докато за работодателя си роб в рамките на работното време и трябва да правиш каквото ти каже.
 
От: 3 причини да НЕ станете freelancer

Засега предпочитам едновременно да имам работодател и клиенти, на които да изпълнявам поръчки. Така се чувствам по-независим и с по-сигурни доходи.:)
 
От: 3 причини да НЕ станете freelancer

Това може да се отнесе до всяка една професия, независимо дали си freelancer или си на обикновенна работа в офис, в канцелария, болница, на строеж и т.н.
 
От: 3 причини да НЕ станете freelancer

Когато нямаш работодател най-трудно е да си наложиш самодисциплина.Да свършиш заплануваната работа за деня,спазване на срокове,обем на свършената работа....Лично аз понасям съответните негативи от това доста-често...:)
 
От: 3 причини да НЕ станете freelancer

А дали въобще има оправдателна причина човек да е фрийланс? В Щатите подобен термин е почти равносилен на "безработен", освен ако не си някое световноизвестно светило. И пак, дори да си такова, тогава няма да си фрийланс, а би си имал собствен бизнес.
 
Аз мисля, че и у нас всеки наистина добър фрийлансър иска по някое време да е на собствен бизнес. Я някоя компания за статии, я фирма за дизайн и програмиране... Свободната практика е само началото.
 

Горе